Yiğit Pura, Tout Sweet adlı butik bir pastane açacak!
Amerika'daki Top Chef: Just Desserts yarışmasını birincilikle bitiren Ankara doğumlu Yiğit Pura, yeme-içme dünyasının en ünlü isimlerinden biri oldu. 17 Kasım, San Francisco'da 'Yiğit Pura Günü' ilan edildi
Yeni nesil yarışma programlarını hızla bağrına basan Türkiye, son olarak şef formatıyla da tanıştı. Yemekteyiz'in profesyonel versiyonu Master şef, yeme-içmeye meraklı kitleyi ekran başına toplaya dursun, 'yarışmadan çıkma Türk şef' denince ismi zikredilen bambaşka bir isim var: Yiğit Pura. Pura, şu sıralar Amerika'nın en ünlü şeflerinden biri. Tatlı şefi denince akla ilk o geliyor. Bunun nedeni yalnızca şeflerin maharetlerini sergilediği ünlü Top Chef yarışmasından türetilen Top Chef: Just Desserts'ı (Yalnızca tatlılar) kazanması ve 100 bin dolarlık para ödülünü alması değil. Sempatikliği ve canayakınlığıyla izleyenlerin de yarışmanın başından beri favorisi olan Pura şöhretini, yaşadığı şehir olan San Francisco'da da perçinledi. şehrin valisi Gavin Newsom, San Francisco'nun bu ünlü simasının başarısı üzerine 17 Kasım 2010'u 'Yiğit Pura Günü' ilan etti. Genç şef şimdi de Tout Sweet adlı bir butik pastane açmaya hazırlanıyor.
KIZ KARDEşLERİ çORBA BİLE YAPAMIYOR
29 yaşındaki Pura, Ankara doğumlu. 12 yaşına geldiğinde, iki kızkardeşinin birden okula gittiği San Francisco'ya göç etmişler. Yemek merakı ise dört yaşındayken, annesine karamela yapmaya yardım ederken başlamış. Ama annesi 'Erkek işi değil,' diyerek Pura'ya yemek yapmayı öğretmekten kaçınmış. Genç şef, 'Annem iki kız kardeşime yemek pişirmek için çok uğraştı. Ama gelin görün ki bugün her ikisi de çorba yapabilmekten bile aciz!' diyor. Pura, annesinin aksine, şeflik hayalini gerçekleştirmede daha çok babasından destek almış. İşletme eğitiminin ardından pastacılığa geçişi, babasının 'Mutlu olduğun sürece ne istiyorsan onu yap,' sözleriyle gerçekleşmiş. 19 yaşında California Culinary Academy'ye kaydolan Pura, iki hafta sonra okuldan ayrılarak işi işte öğrenmeye karar vermiş ve tatlı yapımının inceliklerini öğrendiği Meeting House'da çalışmaya başlamış. Oradan sırasıyla New York'taki Le Cirque 2000 ve Four Seasons Otel'de usta şeflerle çalışmış. Asıl çıkışını ise Daniel Boulud'un Las Vegas'taki restoranında sous şeflik yaptığı iki buçuk yıl içinde gerçekleştirmiş. Pura, yarışmaya katıldığında ise yeniden San Francisco'ya dönmüştü ve Taste adlı catering firmasında çalışıyordu. şu aralar ise Tout Sweets adını verdiği butik pastanesini açmaya hazırlanıyor.
Yiğit Pura'nın top 10'u
Bir anda Amerika yeme-içme dünyasının en ünlü isimlerinden biri haline gelen Yiğit Pura, Food and Wine dergisine en sevdiği 10 şeyi açıklamış. İstanbul da listedeki yerini almış.
1 Mango ve fesleğenli vaşren. (Beze ve dondurmayla hazırlanan bir çeşit pastamerengli dondurma)
2 Zemberek Kuşunun Güncesi- Haruki Murakami.
3 İstanbul-'şehirde yapacağınız tek bir şey varsa, o da Boğaz boyunca gezinmek olmalı. Sultanahmet Camii'ni, gökdelenleri, Mısır çarşısı'nı, Kapalıçarşı'yı; 3 bin yıllık bir tarihi göreceksiniz.'
4 Meryl Streep
5 Tout Sweet (Pura'nın, 'Laduree'nin daha Amerikan versiyonunu andıran bir yer olacak,' dediği ve San Francisco'da açmaya hazırlandığı pastane).
6 Meditasyon
7 Björk
8 Yuzu (Pura'nın özellikle tuzunu kullandığı ve Uzakdoğu'da yetişen bir çeşit narenciye).
9 çikolatalı puding
10 Makaron
En karmaşık, en zor ve en ilginç tatlıları o yaptı
Pura, jürinin yanı sıra izleyici oylarıyla da birinci olduğu Top Chef: Just Desserts'ta en karmaşık, en zor ve en ilginç tatlıları yapan şef olarak tanınıyordu. Herkesin farklı bir özelliğiyle öne çıktığı yarışmada Pura neredeyse her alanda çok başarılıydı. Sunuştan lezzete, farklı tatları karıştırmada üzerine yoktu. Başarısında elbette kişiliği de etkili oldu. Yarışmacılarla tartışmaya girmekten kaçınıyor, cinsel tercihi nedeniyle üstü kapalı imalarda bulunan yarışmacılarla bile iyi geçiniyordu. Pura'yı yarışma boyunca zorlayan tek şey, mükemmeliyetçiliğiydi. çok kısa zamanda çok fazla iş yapmaya çalışıyor, bunun nedenini de şöyle açıklıyordu: 'Tatlı şefleri çok kontrolcü yaratıklardır. Aşırı düzenli ortamlarda çalışmamız gerekir. Bir restoranda servis başladığında, biz saatlerdir malzemeler ve planımız üzerinde çalışıyor oluruz. Bir tek tabağın servis edilmesi kalmıştır. Bir tatlı şefini tek başına, tarifsiz ve zamana karşı yarıştırmak, akıl almaz bir şey. Tatlı böyle yapılamaz. Tek bir şeyi bile yanlış yaparsanız elinizdeki her şey mahvolur; geriye dönüşü yoktur.' Pura, çalışma şeklini ise şöyle özetliyor: 'Yaptığım tatlılar genelde iştahla ortaya çıkıyor. Önce farklı tatları kafamda birleştiriyor, sonra da yüzlerce tarifin üzerinden gidiyorum. çok sayıda farklı tekniği deniyor, hangi kombinasyonların damağa hitap ettiğine bakıyor ve istediğim tatlıyı hazırlıyorum.'
En sevdiği Türk tatlısı, kazandibi
Yiğit Pura yarışmada yalnızca yaptığı tatlılarla değil, sürekli şekerli malzemelerle çalışmasına rağmen oldukça fit vücuduyla da dikkat çekti. Gerçekten de yediklerinin yüzde 60'ının şeker içerdiğini söyleyen ve hatta sırtında şekerin moleküler formülünün dövmesini taşıyan Pura, formunu enerjisine bağlıyor. Bir de San Francisco çevresinde yaptığı uzun bisiklet turlarına. Genç şef, tatlılarının sadece Türk ve Ortadoğu değil, birçok farklı mutfaktan izler taşıdığını da anlatıyor. Özellikle Fransız tekniklerini sıkça kullanan Pura, baharat ve çiçeklerden de faydalanıyor. Pura'nın en sevdiği Türk tatlısı ise, kazandibi.
Sabah/Yaprak Aras şahinbaş