Yiğitsan, yeni fabrikası için arsa tahsis sürecini hızlandırdı!
Yiğitsan Kompresör Genel Müdürü Hakan Şengül, artan talep karşısında yeni fabrika kurmak için çalışmalarının hız kazandığını açıkladı
Yiğitsan Kompresör Genel Müdürü Hakan Şengül, firmalanmn kriz dönemi olan 2009 yılında hayata geçirdiği üretimlerle öne çıktığını belirterek, yüksek verimli kompresörlerinin hem iç hem de dış pazardan yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Artan satış hacmine paralel firmalarının yeni bir fabrika için yatırım hazırlığı içinde olduğunu açıklayan Şengül, "Yeni fabrikamız için gereken arsa tahsis sürecini hızlandırma kararı aldık" dedi. Firmalarının Türkiye kompresör pazarında gerek ürün gamı gerekse de kalitesiyle saygın biryer edindiğinin altını çizen Şengül, "Türkiye pazarı için ilk sayılabilecek ürün türlerini imal eden ve satışlarını her geçen gün artıran firmamız, yeni fabrikasını hayata geçirmesinin ardından iç ve dış pazardan aldığı payı artıracak. Aynı zamanda daha rekabetçi bir yapıya kavuşmuş olacağız" diye konuştu. Firmalarının yüksek verimli kompresörlerinin birçok yabancı üretici firma tarafından taktir edildiğinin altını çizen Şengül, "Özellikle yurtdışından beklentilerimizin üzerinde talep aldık. Hızla artış gösteren talepler doğrultusunda mevcut üretim alanımıza ilave olarak oluşturacağımız yeni fabrikamız için arsa tahsis sürecini hızlandırdık" ifadesini kullandı.
Firma olarak 2009 yılında özel sayılabilecek ürün gruplarının imalatı için de çalışmalarına hız verdiklerine dikkat çeken Şengül, 25 bar ve dakikada 31 metreküp debiye sahip yüksek basınç seyyar dizel vidalı kompresörlerin imalatım 2010 yılı başında imal ettiklerini açıkladı. Özellikle su sondajlarında kullanılan bu kompresörlerin Türkiye'de ilk defa üretildiği iddiasında bulunan Şengül, şöyle devam etti: "Yurtdışı firmalarının tekelinde olan yüksek basınç seyyar dizel kompresörleri Türkiye'de üreterek ülkemize çok ciddi bir döviz girişini sağladık. Bunun yanı sıra bu yılın başında 300 bar basınçlı solunum kompresörü imalatına da geçtiğimiz ay başladık. Daha ilk prototip sonrası alınan adetli siparişler beklentilerimizin de üstünde oldu."
"Kriz kaynaklı sıkıntılar sekiz çeyrek devam etti"
Genelde makine imalatı, özelde ise kompresör sektörünün 2009 yılı performansına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Şengül, sözü edilen dönemde özel yatırımların çöktüğünü savundu. Bu krizin 2001 yılı krizinden daha farklı olduğu ve genel olarak makine sektörünü derinden etkilediği görüşünde olan Şengül, "2001 yılı krizi iki çeyrek sürdükten sonra çok kısa zamanda başlangıcının 63 puan üzerine çıktı. Ancak 2009 yılı krizi diye isimlendirdiğimiz krizin aslında başlangıcı 2008 yılının ilk çeyreğinden itibaren makine ve imalat sektöründe hissedilmeye başlamış olup yaklaşık iki yıl devam etti. 2001 yılında iki çeyrek devam eden sıkıntılar bu krizde toplam sekiz çeyrek devam etti. Bu dönemde özel yatırımların tamamı durma aşamasına geldi. Önümüzü göremediğimiz için yatırımlar sürekli olarak ötelendi. Bu rakamlar sanayici tarafından yüzde 10 ciro azalmasına yol açarken firmalar karlılıklarını artırdı" şeklinde konuştu.
Dünya