Yıkılan binaların yenisini yapmak için 350 milyar lira lazım!
İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Hakan Koman, toplanan 115 milyar liralık bağış miktarı ile yıkılan 60 bin binanın ancak 17 bininin yapılabileceğini belirterek “Yıkılan tüm binaların yapımı bu rakamın 3 katını geçer” dedi.Depremzedelerin yaralarını sarmak için düzenlenen gecede ise 115 milyar lira bağış toplandı
Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu 10 ilimizde yerle bir olan binlerce binanın yenilenmesi için harekete geçildi. Depremzedelerin yaralarını sarmak için düzenlenen gecede ise 115 milyar lira bağış toplandı. İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Hakan Koman, bu para ile 100 metrekarelik 170 bin daire yapılabileceğini ifade ederek, "Toplam 60 bin yıkılan ve ağır hasarlı olan bina tespit edildi. Yapılan bağışların tamamı kullanılsa bile bu binaların ancak yüzde 30’u yenilenebilir" diye konuştu.
İSTANBUL İÇİN DE KAMPANYA YAPILMALI
Hakan Koman, beklenen İstanbul depremi öncesinde önemli bir çağrıda bulunarak, 1999 yılı öncesi tüm binalarda güçlendirme çalışmaları için kampanya başlatılması gerektiğinin altını çizdi. Koman, "1999 yılı öncesi tüm binalarda güçlendirme yapılmalı. Güçlendirilmiş yapı ülkemizde pek tercih edilmiyor ancak doğru yapılırsa yeni bina kadar dayanıklı olabilir ve maliyet de düşer. Son depremde yeni binaların bile yıkıldığını gördük. Bence bir kampanya da İstanbul için yapılmalı ve şehir depreme hazırlanmalı" dedi.
115 MİLYAR İLE 17 BİN BİNA YAPABİLİRİZ
Koman, toplanan 115 milyar lira ile çöken binaların yüzde 30'unun inşa edilebileceğini ifade ederek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığının rakamlarına göre bir konutun metrekare maliyeti 6 bin 850 lira. 100 metrekarelik bir konuttan yaklaşık 170 bin daire yapılabilir. Her binada 10 daire olursa toplamda 17 bin bina yapılır. Afet bölgesinde 60 bin yıkılan ve ağır hasarlı bina var. Bu durumda yıkılan binaların yüzde 30'unu bu bağışlarla yenileyebiliriz" diye konuştu.
PERDE DUVARLI YAPILAR DAHA DAYANIKLI
Şantiyelerdeki demir işçiliğinin iyi yapılmadığını savunan Koman, "1967 Adapazarı, 1999 Kocaeli, Düzce depremi, 2011 Van ve 2023 Kahramanmaraş depreminde de gördüğümüz üzere demir işçiliğini kaliteli yapamadığımız gibi denetim de yetersiz kalıyor. Ben yapılara betonarme perde duvar konulmasını öneriyorum. TOKİ evlerinde betonarme perde duvar güçlü ve hatalara toleranslı olduğu için yıkım yaşanmadı. Perde duvarlı yapılar depremde ayakta kaldı. Bu durumu yaşadığımız depremde de gördük" dedi.
KARBON FİBER SARGI KIRILMAYI ÖNLÜYOR
Daha sağlam binalar için birçok yöntem bulunduğunu anlatan Koman, "Mevcut yapıları depreme dayanıklı yapmak için karbon fiber sargılarla kolonlar sarılabilir. Yapılara sönümleyici ve izolatör takılabilir. Karbon fiber sargı kolonun kırılmamasını sağlıyor. Katların üst üste yıkılması durumunu önlüyor. Yapı yönetmeliğinde bir problem yok, sorun işleyişte. Betonarme şartlarına uyulsaydı, katlar üst üste yıkılırdı, bina ayakta kalırdı. Yapı terk edilebilirdi" diye konuştu.