Yıkılan Bursa Atatürk Stadyumu yerine meydan mı yapılacak?
Bursa Olay Gazetesi'nin köşe yazarlarından olan Ahmet Emin Yılmaz bugünkü yazısında yıkılan Bursa Atatürk Stadyumu'nun yerine yapılması planlanan meydan projesini kaleme aldı. İşte Yılmaz'ın o yazısı...
Görünen o ki… Futbolseverlerin Timsah Arena olarak kabullendiği Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun açılışından sonra futbolla ilişkisi kalmayan cefakâr Atatürk Stadyumu yeni bir tartışmayla gündeme geliyor.
İlk tartışma…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin seçim vaadi olan yeni ve büyük stadyum projesi için kolları sıvadığında Atatürk Stadyumu ve çevresinin yeni stadyum için yeterli alanı oluşturmadığının anlaşılması ile kopmuştu.
Yeni stat yeri arayışında rota Mihraplı’da eski Velodrom’un alanına dönünce, Atatürk Stadı’nın yıkılmasına karşı çıkanlar oldu. Tartışmalarda, burada kentin anılarının olması en güçlü karşı çıkış noktası haline geldi.
Fakat…
Atatürk Stadyumu yıkılarak düşünülen meydan projesi yargıya takıldı.
İşte…
Gelinen bu noktada, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe kente yeni bir seçenek sunuyor ve tartışmaya davet ediyor.
Diyor ki:
“Yeni stadyum projesi eskisinin yerine sığmadı. Eski stadyumun yerini meydan yapma prnojesine karşı çıkanlar ne yazık ki siyasi davranıyorlar.”
Konuya bakışı şu:
“Bursa’da bugün miting yapılacak, büyük etkinliklerin düzenlenebileceği bir meydan yok. Biz Bursa’ya işte bunu kazandırmak istiyoruz.”
Şunu da vurguluyor:
“Şehreküstü trafiğin kilit merkezi. Gökdere’nin altından raylı sistemler geçiyor. Yakın gelecekte buraları daha da yoğunlaşacak.”
Ardından…
“Bursa, altında otoparkı da olan modern bir meydana kavuşsa fena mı olur?” diye sorup şu teklifi kamuoyunun önüne bırakıyor:
“Gelin meydanın nasıl olacağını tartışalım. Şu tribünün durup durmayacağına bu tartışmayla hep birlikte karar verelim.”
Şunu da anımsatıyor:
“Eski başkanlarımızdan Sayın Erdem Saker bir tribünün kalmasının doğru olacağını düşünüyor. Bizim için sakıncası yok, bizce de uygun.”
Şunu da ekliyor:
“Gelin bunu tartışalım ki kente yararı olsun.”
Kısacası…
İçinde Atatürk Stadyumu, kentin anıları ve meydan geçen tartışmalar için, Atatürk Stadyumu’nu da yaşatan meydan projesi yeni bir aşama anlamına geliyor.
Altepe’nin tek isteği var: “Adımlar hızlı atılsın, zaman kaybedilmesin.”
Karar Bursa’nın.
Cilimboz’dan Alacahırka’ya gidiş-geliş
Bursa’da yapılanları ya da yapılamayanları konuşurken düz ovada ve göz önünde bulunan projeler daha çok gündeme geliyor.
Oysa…
Kentin yamaçlarındaki mahallelerde yol yapabilmek güç olduğu için buralarda yaşam çok zor geçiyor. Bu zor bölgelere de yeni yollar açtıklarını, ayrıca teleferik projesiyle telli ulaşım geleceğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe önemli bir by-pass bağlantısını da açıkladı:
“Muradiye-Alacahırka arasında, Cilimboz Deresi’nin iki yanına yol yapacağız. Biri gidiş, biri geliş olacak.”
Geçit’e köprülü kavşak, OSB’ye de TIR girişleri için yol
Bir grup gazeteci olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile basın toplantısı sonrası sohbet ettik. Sohbette dönüşlere kapatılan Geçit Kavşağı da gündeme geldi.
Başkan’ın düşüncesi şu:
“Hiçbir metropolde ana arterlerde sola dönüş yok. En yakın köprüden dönülüyor. Öncelikle buna alışmamız lazım.”
Mesajı şu:
“Geçit Kavşağı ve Korupark önündeki kavşağı kameralarla 24 saat aralıksız izliyoruz. Neler olduğu her an kaydediliyor.”
Sonra da dört aşamalı programı açıkladı:
Bir…
“Alternatif yan köprülere hemen başlıyoruz. Örneğin Hasköy’deki tarihi köprü yanına yeni bir köprü yapılacak.”
İki…
“Geçit Kavşağı’nda yaya geçişleri için kırmızı ışık yanıyor. Akışkanlığı arttırmak için buraya önce yaya üstgeçidi yapılacak.”
Üç…
“Asıl çözüm olarak köprülü kavşak projemizi hazırladık. Yalnızca, finansman dahil çözüm bekleyen bir-iki nokta var.”
Laf arasında, Özdilek’in katkıya hazır olduğunu bildirdiğini söyledi.
Dört…
“Organize Sanayi Bölgesi TIR’ları Mudanya Yolu’na giremeyecek. Şimdilik saat kısıtlaması var, ama yakında tümüyle yasaklanacak.”
Şunu açıkladı:
“TIR’lar artık Çevre Yolu’nda Kent Hastanesi’nin karşısından başlayıp Doğanköy ve Özlüce üzerinden NOSAB’a ulaşan yolu kullanacaklar.”
Görüldüğü gibi…
Altepe’nin kafasında Mudanya Yolu çözümü olarak bazı adımlar var.
Bu sütunların okurlarıysa, o adımların ikisini NOSAB Kurucu Başkanı Yalçın Aras’ın önerisi olarak 11 Ocak günü yayınladığımızı anımsarlar. Önerilerin dikkate alındığını görmek de çok güzel bir duygu.
Yıldırım’da dikey yollarla rahatlama
Yıllardır tartışılır… Yıldırım’da Gökdere Bulvarı ile Yüksek İhtisas’tan Ertuğrulgazi’ye çıkan Prof. Dr. Fethi Tezok Caddesi arasında başka dikey cadde yok. Tayyareci Mehmet Ali Caddesi ile Ankara Yolu arasındaysa Eğitim ve devamı Kasım Önadım Bulvarı var.
O nedenle, bu geniş bölgede ara iniş olmadığı için büyük bir alan dolaşılıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılan dikey yollarla bu soruna da çözüm getirdiklerini ve Yıldırım’ı rahatlattıklarını söyledi.
İstanbul Caddesi’ne Bursa’ya özgü tramvay istasyonları
Aslında… Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin dünkü basın toplantısı, İstanbul Caddesi güzergahında çalışacak T2 Tramvay projesi ve kentsel dönüşüm ağırlıklıydı. Ancak, iki konuyu da farklı tarihlerde bu sütunlardan Bursa’ya duyurduğumuz için, haber sütunlarına bıraktık.
Bununla birlikte…
Başkan Altepe’nin sunumunda İstanbul Caddesi’nin orta refüjüne yapılacak ve aynı zamanda birer üstgeçit olacak 9 tramvay istasyonu için Bursa’ya özgü proje çalışmaları yapıldığı dikkatimizi çekti.
Örneğin…
Kimi duraklar Osmanlı izlerini taşırken, kimi duraklar geleceğin modern tasarımlarını yansıtıyor. Yani, kent girişi güzelleşecek.
Olay Bursa/ Ahmet Emin Yılmaz