26 / 06 / 2024

Yıl sonu için doların yönü yeniden çizildi! Dolar kuru 2024 sonunda ne kadar olacak? 

Yıl sonu için doların yönü yeniden çizildi! Dolar kuru 2024 sonunda ne kadar olacak? 

Prof. Dr. Şenol Babuşcu Türkiye Cumhuriyet  Merkez Bankası'nın rezervlerindeki artışı değerlendirdi ve yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisindeki risklerine de dikkat çekerek dolar/TL kuru hakkındaki yıl sonu tahminini açıkladı.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), swap hariç net rezervlerinin yaklaşık olarak 4 seneden sonra ilk defa pozitif bölgeye geçti ve son 2 ayda swap hariç net rezervler 67 milyar dolar arttı. Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sıcak paranın Türkiye ekonomisine maliyetine ilişkin değerlendirmeler yaptı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervlerindeki artışın tamamının yabancı sermaye girişinden kaynaklanmadığının altını çizdi.


"25 MİLYAR DOLARLIK KISIM SICAK PARADAN GELDİ"

Cumhuriyet'ten Remzi Akkök imzalı habere göre son dönemlerdeki rezerv artışının sadece 25 milyar dolarlık bölümünün sıcak para girişinden geldiğini kaydeden Şenol Babuşçu, sıcak paranın maliyetinin tahmin edilenden daha düşük olabileceğini dile getirdi. Açıklamasında Merkez Bankası'nın rezervlerindeki artışın sıcak para girişinden kaynaklanmadığını kaydeden Şenol Babuşçu, yatırımcı algısındaki herhangi bir değişikliğin sıcak paranın hızla çekilmesine ve döviz kurunda dalgalanmalara sebep olabileceğini dile getirdi.

Yıl sonu için doların yönü yeniden çizildi! Dolar kuru 2024 sonunda ne kadar olacak? 


"REZERV POLİTİKASI DEĞİŞMEYECEKTİR"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na ilişkin görüşlerini de paylaşan Şenol Babuşçu, rezervlerde yaşanan pozitif gelişmelerin politikanın değişmesine sebep olmayacağını kaydetti ve "Merkez Bankası'nın rezerv politikasında değişiklik yapması için belirli bir seviyeye ulaşılması gerekli. Şu anda 2-3 milyar dolarlık bir artı rezerv var. Bu 2-3 milyar dolarlık rezerv, 50 milyar 60 milyar 70 milyar 80 milyar dolar açıklığı takdirde politikasını değiştirecektir" dedi.


DOLAR KURU İÇİN YIL SONU TAHMİNİ

Yaptığı açıklamada yatırımcıların gözde yatırım araçları arasında yer alan Dolar/TL kurunun yıl sonu itibarıyla 38 Türk Lirası civarında olacağını tahmin eden Şenol Babuşçu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın spesifik bir döviz kuru hedefi olmadığını kaydetti ve "Merkez Bankası'nın bu şekilde bir hedefi yok fakat  benim tahminim dolar kuru yıl sonu itibariyle 38 lira civarında oluşacak. 40 Türk lirası seviyelerine ulaşma olasılığı ise oldukça düşük" dedi.

 

Ziraat Bankası Haziran 2024 emekli promosyonunda son dakika! Hesaplara ay sonuna kadar işte bu kadar yatırılacak!

Türkiye'de arazi yatırımında yapılan önemli yanlışlar!

Kaçırılmayacak fırsat: 891 bin TL'ye Jeep Avenger! 


Geri Dön