Sektörel

Yıl sonuna kadar 300 bin mesleki yeterlilik belgesi verilecek!

26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren uygulanacak olan 40 meslek dalında mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu 31 Aralık 2016 tarihine kadar ertelenmişti.

26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren uygulanacak olan 40 meslek dalında mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu 31 Aralık 2016 tarihine kadar ertelenirken, bugüne kadar 56 bin 682 mesleki yeterlilik belgesi verildi.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, yıl sonuna kadar 300 bin mesleki yeterlilik belgesi vermeyi hedeflediklerini bildirdi.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, mesleki yeterlilik belgesinin ertelenme nedenini, ilgili sektörlere daha iyi anlatılarak iş yerlerinin faaliyetlerinin devamının sağlanması, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelere maruz kalmaması olarak açıkladı. Mesleki yeterlilik belgesi alma şartının ertelenmesine ilişkin maddenin yer aldığı Emekli Sandığı Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısının görüşüldüğü TBMM Sağlık Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda Bakan Soylu, şu bilgileri verdi: "Özellikle inşaat sektöründe çalışanların çok önemli bir kısmının mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaması çalışma hayatında önemli sorunlara yol açacaktı. Bugüne kadar 56 bin 682 mesleki yeterlilik belgesi verildi. Aslında son bir ayda bu rakam çok önemli bir şekilde arttı, 39 bin'den, 56 bin 682'ye çıktı. Ancak, bizim 2016 hedefimiz 300 bin. Bugüne kadar ulusal meslek standartlarında oluşturduğumuz standartlar sayısı 633, belgelendirme yapılan sektör sayısı da 12'dir." 


Yeni bir erteleme olmayacak 

"Esas amacımız süreyi uzatmamak, 25 Mayıs tarihinde bitirmekti" diyen Soylu, gerek Mesleki Yeterlilik Kurumu, gerek sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları ile yapılan değerlendirmeler sonucunda 31 Aralık 2016 tarihine kadar uzatma zorunluluğunun ortaya çıktığını söyledi.  Soylu, "Çok doğal olarak bu sürenin bir aya, bir buçuk aya, iki aya sıkıştırılması bazen istenmeyen sonuçlar da ortaya koyabilecekti.  Burada amacımız üzüm yemek" dedi. Soylu, tasarıyla, mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu kapsamında getirilen cezai müeyyidelerin belli bir süre ertelenmesinin söz konusu olduğunu, mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan kişilere İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanan sınav ve belge ücret iadelerine ilişkin herhangi bir değişiklik bulunmadığını söyledi. Soylu, "Tasarıyla 31 Aralık 2016 tarihine kadar erteleme ve ayrıca Bakanlar Kurulu'na süreyi bir yıl uzatma yetkisi verilmekte. Ama şunu ifade etmek istiyorum; gerek sektörle yaptığımız değerlendirmeler gerek Mesleki Yeterlilik Kurumu'yla yaptığımız değerlendirmeler gerekse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın ortaya koyduğu irade, bu sürenin bir daha uzatılmaması yönündedir" dedi. 


45 kuruluş yetkilendirildi 

Bakan Soylu, mesleki yeterlilik belgesi vermek üzere yetkilendirilen 45 kuruluş bulunduğunu belirterek, 30'unun TOBB, sanayi ve ticaret odalarının yer aldığı kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, 7'sinin üniversiteler, 8'inin ise özel sektörden olduğunu söyledi. 


Dünya