Ekonomi

Yılbaşı gelmeden zam yağmuru başladı! Kırmızı et yine pahalandı

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince kırmızı et fiyatlarına gelen zamlarını değerlendirdi. Zam oranlarını hafif fiyat kıpırdanması diye yorumlayan Hacıince, piyasada konuşulan zam haberlerinin doğruluğunu teyit etmiş oldu.Her piyasa arz ve talep dengesini kendisi kurar

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, son haftalarda sığır karkas eti fiyatlarındaki artışın ardından bazı kesimlerce korkuya dayalı algı oluşturulmaya çalışıldığını ifade ederek, "Konsey olarak, bilerek veya bilmeyerek et fiyatlarının kontrolden çıkacağı gibi bir algı oluşturmaya çalışan kesimlerin bu tutumdan uzak durmasını istiyoruz. Her piyasa arz ve talep dengesini kendisi kurar." dedi.

Hacıince, yazılı açıklamasında, kırmızı et sektöründeki fiyat hareketlerine dair değerlendirme de yaptı.

"ALGI OLUŞTURULMAK İSTENİYOR"
Son birkaç haftadır sığır karkas eti fiyatlarında bir miktar artış gözlendiğine dikkati çeken Hacıince, "Kuzu eti fiyatları da bu seviyelerdedir. Bu hafif fiyat kıpırdanmasının ardından bazı kesimlerce fiyat artışı üzerinden piyasa üzerinde korkuya dayalı bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Böyle bir yaklaşımı anlamakta güçlük çekiyorum." sözlerini kullandı.

FİYATLARI ANORMAL NOKTALARA ÇEKMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR
Kesimlik sığır veya et ithalatına sıcak bakmadıklarını vurgulayan Hacıince, Türkiye’nin hayvan varlığına bakıldığında kırmızı et ihtiyacını kendi dinamikleriyle karşılanabileceğinin altını çizdi. Hacıince, şunları kaydetti:

"Konsey olarak, bilerek veya bilmeyerek et fiyatlarının kontrolden çıkacağı gibi bir algı oluşturmaya çalışan kesimlerin bu tutumdan uzak durmasını istiyoruz. Her piyasa arz ve talep dengesini kendisi kurar. Piyasa talep noktasında durgunlaştığı takdirde ne yapılırsa yapılsın fiyatları anormal noktalara çekmek ve kontrolden çıkarmak hiçbir şekilde mümkün değildir."

ET FİYATLARI

Ulusal Kırmızı Et Konseyi tarafından açıklanan haftalık (22 Aralık Yağsız Dana ve Yağsız Kuzu Fiyatları)’na göre, dana bıçak yağsız kesim fiyatı ortalama 120 liraya, kuzu bıçak yağsız kesim fiyatı ise 114.5 liraya çıktı. 2 hafta öncesinde bu fiyatlar, dana bıçak yağsız kesim fiyatı 107.5 lira, kuzu bıçak yağsız kesim fiyatı ise 104.2 lira seviyesindeydi.

KARADENİZ BÖLGESİNDE 124.4 LİRAYA ÇIKTI

Bölgeler arası dana karkas kesim fiyatında en yüksek 124.4 ortalama fiyatla Karadeniz Bölgesi başı çekiyor. Dana karkas kesim fiyatında Karadeniz Bölgesini sırasıyla 121,1 lira ile Marmara Bölgesi, 121 lira ile İç Anadolu Bölgesi, 120.5 lira ile Doğu Anadolu Bölgesi, 119.7 lira ile Ege Bölgesi, 119 lira ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve 118.8 lira ile Akdeniz Bölgesi takip ediyor.

KARKAS KESİM FİYATINDA AYLIK ARTIŞ YÜZDE 16.3 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

22 Aralık kesim fiyatlarına göre dana karkas kesim fiyatlarındaki aylık artış yüzde 16.3 olarak gerçekleşirken, yıllık değişim ise yüzde 93 oldu.

Besicilik yapan yetiştiriciler, başta yem fiyatları olmak üzere girdi fiyatlarının artmasına rağmen kesim fiyatlarının artmamasından dolayı zararına üretim yapıyorlardı. Zararına üretim de sektöre büyük darbe vurmuştu. Kesim fiyatlarının biraz olsun yükselmesi, yetiştiricinin de zararının düşmesine neden oldu.