Sektörel

Yılbaşı öncesi oteller doldu, kaçak günlük kiralık evlere talep patladı!

Yılbaşında oteller dolunca, kaçak günlük kiralık evlere de talep patladı. Sosyal medyayı kullanarak denetimlerden kaçmayı başaran fırsatçılar binlerce evi paylaşıma sokarken, otelciler de duruma isyan etti.

Günlük kiralık evlere getirilmiş olan düzenlemenin üzerinden tam 1 sene geçti. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bir dönem ülke çapında 70 bine ulaşan günlük kiralık konut sayısı bir anda eridi. 

Yeni yönetmelikle şartları sağlayan ve bakanlıktan ‘Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi’ alan konut sayısı bugünlerde 30 bine ulaştı. Fakat bazı konut sahipleri ve emlakçılar hâlâ kaçak olarak bu işlemi sürdürüyor.  

Özellikle yılbaşı, resmî tatil günleri ve yaz dönemlerinden kaçak şekilde günlük ev kiralayanların sayısındaki artışlar da dikkat çekiyor. 

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre Bakanlık yetkilileri ve kolluk kuvvetleri denetimlerini tüm hızıyla sürdürüyor.  Ancak denetimler ya ilan siteleri ya da şikâyet üzerine gerçekleştiriliyor.

Bugüne kadar binlerce konuta da ceza kesilmiş durumda. Ancak kaçak kiralama işlemleri ağırlıklı şekilde İnstagram gibi sosyal medya platformları üzerinden yapılıyor. Bu sebeple takip ve denetim işlemleri daha da zorlaşıyor. Özellikle şikâyetlerin daha az olduğu müstakil konutlar, çok daireli siteler kaçak kiralama için kullanılıyor.


YILBAŞI ÖNCESİ İLANLARDA ARTIŞ

İstanbul Bakırköy’de otelcilik yapan Burak Taşçıoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Kaçak günlük kiralık konutlara getirilmiş olan düzenleme sektöre ciddi katkı sundu. Bir dönem ülke çapında 70 binden çok kaçak ev bulunuyordu. Geçen yılbaşında, yapılan bu düzenleme sonrası bu sayı 30 bine kadar düştü. Fakat bu denetimler eski sıklıkta yapılmıyor. Bu durum da bu işi yapanlara fırsat doğuruyor.

Özellikle yılbaşı ve resmî tatil günlerinde sosyal medyada ‘günlük kiralık ev’ paylaşımları artış gösteriyor. Yine aynı şekilde yaz döneminde de bu fırsatçılığı görüyoruz. Nasıl ki 2. el otomobil ticareti ve gayrimenkul satışı sosyal medyadan yasaklandıysa, günlük kiralama gerçekleştiren sosyal medya hesaplarına da ceza gelmeli ve kapatılmalı.

Kendilerini turizmci olarak gösteren profiller yasak olmasına rağmen, belgesiz olarak günlük kiralık ev işi yapıyor. Ne vergi veriyorlar ne kayıtları var. Bırakın günlük kiralamayı saatlik konut kiralıyorlar. Yılbaşında 1 gecelik günlük kiralık evin fiyatı 3 bin TL’yi buluyor. Otellerde yer olmadığı için insanlar buraları tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

1 MİLYON LİRAYA KADAR CEZASI VAR

1 Ocak 2024 tarihinde konutların turizm amaçlı kiralanması için bakanlıktan izin belgesi alınması zorunluluğuda getirildi. Söz konusu bu yasa ile ‘Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi’ bulunan konut sahipleri konutlarını yerli ya da yabancı kişilere tek seferde 100 gün ya da 100 günden daha kısa süreyle kiralayabiliyor.

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiralayanlara, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanıyor ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre de veriliyor.

Söz konusu bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetini sürdürenlere 500 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanıyor ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınıyor. 1 sene içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon Türk Lirası  ceza veriliyor.

 

Türk müteahhitlerin yurt dışında üstlendiği projelerde konut ve yol zirvede! 

Konut satışları, 2024’ün 2. yarısında çıkışa geçti!

Dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmasının yolu 'sosyal konuttan' geçiyor!