Genel

Yılbaşı ve özel gün kutlama hediyeleri özel olmalı!

Kutlamaların en sürprizli anı için hediye seçerken 'özel, farklı ve yaratıcı' alternatifler arıyorsanız çok şanslısınız; demek ki hayatınızda 'özel, farklı ve yaratıcı' insanlar var! Anahtar kelimelerinizi seçerek düşünmeye koyulun...

Büyük kırmızı kurdeleli, tüller ve yaldızlar içindeki paketler mağazalarda hazır bekliyor. Ama hediye alırken ve verirken biraz eğlenmek, biraz da şaşırtmak istiyorsanız, yapacağınız seçimlerde tasarım, sanat ve kişilik üçgeninde gezinin. Hediye seçeceğiniz kişi için anahtar bir kelime ya da mesaj belirledikten soma, planladığınız mutluluk anlarının araştırmasına başlayabilirsiniz. İşte farklı bütçelerde fikirlerden bazıları...

Sanat
Sanat; hayatımıza katacağı kültürel birikimin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde önemli bir maddi kazanım ve prestij getiren yeni bir yatırım aracı. Herkes zevki, bilgisi ve maddi olanakları çerçevesinde sanat eserleri alabilir ve zaman içinde geliştirerek bir koleksiyon sahibi olabilir. www.sanatgezgini.com'dan seçeceğiniz hediye ile yeni bir koleksiyonun ilk parçasını hediye eden siz olabilirsiniz. Felekşan Onar'ın cam objeleri, Tülay Kocaman'ın seramik kuşları, Rosy Maçoro'nun bronz heykelleri, Sema Bicik'in karakalem çalışmaları size 50 ile 2500 TL arasında pek çok seçenek sunuyor.

Enerji
Çinliler'in 3500 yıldır mekanlarında pusula olarak kullandıkları Feng Shui, yaşadığımız yerleri doğru seçtiğimizde, içindeki enerjileri doğru yönlendirdiğimizde, potansiyelimizi de sonuna kadar kullanabileceğimizi söyler. 2012 Su ejderha yılı için, bu konunun uzmanlarındanEsra Koyuncu'nun açtığı www.fengshuidukkani.com'dan hediye seçebilirsiniz. Örneğin Çakra rüzgar çanı, şans paraları, tibet kaseleri ya da Yun aromaterapi cihazı... Galata'daki Bahar Korçan butiğinde ve D&R mağazalarında bulabileceğiniz 2012 Şans takvimi ise yeni yılda seyahate çıkarken, taşınırken, sözleşme imzalarken, hangi tarihlerin daha olumlu olduğunu görme olanağı verdiği için farklı bir armağan olabilir.

Tasarım
Şişhane'deki İKSV Tasarım mağazası, son zamanlarda hediye için başvurduğum ilk adres oluyor. Hem Türk ressamların eserlerinden alıntıların uygulandığı ürünleri kendi markası altında üretiyor, hem de uluslararası tasarım ödüllü genç nesil tasarımcıların koleksiyonlarını sergiliyor.

Ressam Devrim Erbil'in İstanbul panoları; Ara Gülerin İstanbul fotoğrafları ve Nusret Nurdan Eren'in doğa fotoğrafları mağazada bulunabilecek "imzalı ve sınırlı sayıda numaralı" alternatifler arasında. Fiyatlar ise 10 ile 5.000 TL arasında değişiyor. Aynı konseptte başka seçenekler için İstanbul Modern'in mağazasına, Haaz'a ve Maybe Shop'a da bakabilirsiniz.

Tılsım
Bu ay başında Elle Style Awards Yılın Mücevher Tasarımcısı Ödülü'nü alan Ece Şirin'in yarattığı Bee Goddess markasının tasarımları, mitolojik sembollere ait farklı öykü ve enerjileri 'sezgini harekete geçir' mesajıyla bugüne taşıyor.
Tasarımcının www.beegoddess.com adresindeki 2012 armağan katalogundan seçeceğiniz bir hediye ile sevdiğiniz kişiye 'sevginizi' fısıldayabilirsiniz. Kolye, yüzük ve kol düğmeleri dışında, anahtarlar, kitap ayraçları ve şans bileklikleri de var.

Astroloji
Astroloji uzmanları, kişinin doğduğu anda Güneş'in, Ay'ın ve diğer gezegenlerin gökyüzündeki yerleşimlerini, bu yerleşimlerin ne anlama geldiğini ve kişi üzerindeki etkilerini Yıldız Haritası ya da Doğum Haritası ile belirleyebiliyorlar. Önümüzdeki bir yıllık dönem için üretilmiş haritalarınız da çıkartılabiliyor. Türkiye'de Zeynep İnce, Hakan Kırkoğlu ya da Öner Döşer'i önerebilir, yurtdışından ise Liz Greene'i bu konuda tek geçerim.

Kapalıçarşı
 Her Assouline gibi kendini okutuyor, sevdiriyor. Sanatçının, zanatkarın 500 yıldır birlikte ürettiği ama kimsenin tüketemediği bir dünya olan Kapalıçarşı,  Serdar Gülgünün kaleminden hikayelerini anlatıyor. Nostalji tutkunlarına güzel bir hediye.

Dahası
- İlkokul arkadaşlarım bana doğum günümde hediye ettiler, bayıldım, tavsiye ederim. Türkiye'nin ilk ve tek Afrika ritimleri ve dans topluluğu, dans terapi workshop'larıyla hem dans ettiriyor; hem eğlendiriyor. Eğitmenler; ve djembe çalan Afrikalı müzisyenleri kendi evinize ya da hediye etmek istediğiniz kişinin evine de çağırabilirsiniz. Bilgi için: info@afrikadansi.com.
- Sevdiğiniz kişiye içinde kendinizin de yer alabileceği ve tamamen kişiye özel olarak hazırlanan bir video filmi hediye etmek ilginizi çekerse, www.hediyeyarat.com adresindeki 'Kişiye Özel Aşk Filmi' seçeneğine göz atın.
- İzmirli karikarürist Yeşim Deliboz, hediye düşündüğünüz kişinin fotoğrafları ve özellikleri doğrultusunda renkli karikatürünü çiziyor; 7-10 gün arasında teslim ediyor. İletişim için: y.deliboz@hotmail.com
- Hediyenizin etkisi 12 ay sürsün isterseniz, tutkunu olduğu derginin aboneliğini hediye etmek de seçenekleriniz arasında olsun: www.dbabone.com
- Beymen Home'larda bulabileceğiniz Voluspa ve Diptyque mumlar, evde romantik bir ortam yaratmak isteyenlere hediye edilmeyi bekliyor.
- Berra Ertürk'ün  Be Made Ceramic Works markası ve İstanbul'a dair seramik çalışmaları, İKSV Tasarım.

Melda Narmanlı Çimen/Hürriyet