26 / 12 / 2024

Yılda 500 bin ev dönüşmeli!

Yılda 500 bin ev dönüşmeli!

Sabah'ın 6’ncısını düzenlediği ‘Akıllı Şehirler ve Kentsel Dönüşüm Kurultayı’ Ankara’da gerçekleştirildi. İnşaat sektörü temsilcileri yılda 500 bin konutun dönüşmesi gerektiğini belirterek, “Bu, vatandaşa vefa borcumuzdur” mesajı verdi.



Sabah gazetesinin düzenlediği 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın 6'ncısı Ankara'da yapıldı.  Ankara  Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu'nda düzenlenen kurultayda Türkiye'deki kentsel dönüşüm ve bu konuda atılacak adımlar konuşuldu. 

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre kurultayın ardından SABAH'a değerlendirmelerde bulunan KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, her yıl ortalama 500 bin deprem gerçekleştiğine vurgu yaparak, "Depremleri engelleyemeyiz ancak riskleri en aza indirebiliriz. Sürdürülebilir kentsel dönüşümle sektör, kamu, finans ve milletten oluşan sacayağı süreci başarıya taşıyabilir" dedi

Yılda 500 bin ev dönüşmeli!

YILDA 1 MİLYON RUHSAT

Sektör olarak sorumluluklarının çok büyük olduğunun altını çizen Elmas, "7.5 milyon riskli yapının, deprem öncesinde yenilenmesi gerekiyor" diye konuştu. Kentsel dönüşümü her yıl yıkılıp, yerine yenileri yapılan binalar olarak yorumlamanın büyük bir yanlış olduğunun altını çizen Elmas, şöyle devam etti: "Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon konut ruhsatı alınıyor. Bu rakamın yaklaşık ortalama 100 bini kentsel dönüşüm kaynaklı olabilmiş. Halbuki kentsel dönüşümde yılda 500 bin konut seviyesine ulaşmamız gerekiyor. Bunun için 1 milyonluk konut pastasını kentsel dönüşüm eksenine hızlıca kaydırmalıyız. Yıllık kentsel dönüşüm kaynaklı üretilen 500 bin konut, sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm süreci ve 15 yılda riskli yapıların sıfırlanması anlamına geliyor.

MAĞDURİYETİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yılda 500 bin ev dönüşmeli!

2012'den bugüne kadar 580 bin konutun dönüştüğünü hatırlatan Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, "Bugün için halen dönüşmesi gereken neredeyse 5 milyon konut var. 2030'a kadar bu sayının 7.5 milyon olması öngörülüyor. Hükümetimiz bu konuda çalışmalarını sürdürüyor" dedi. Kentsel dönüşüm yapacak firmalara hem mali hem de teknik yeterlilik kriterlerinin getirileceğinin altını çizen Kuzu, "Bu çalışmalarla yaşanan mağduriyetlerin önüne geçileceğini düşünüyorum. Yarım kalan projelerin vatandaşı zor durumda bırakmaması için gündemdeki diğer konu bina tamamlama sigortası. Meclis'te görüşmeleri süren kanun teklifi ile bina tamamlama sigortası zorunlu olacak. Yasalaşırsa firmalar yapı ruhsatı almadan önce bina tamamlama sigortası yaptıracak" dedi. 


Geri Dön