Sektörel

Yıldırım Grup RUS Mechel’in krom birimini aldı!

Teklif veren sekiz şirket arasında büyük yarışa sahne olan uluslararası ihalenin ardından Yıldırım Grup, Mechel Krom’un Voskhod Maden Tesisi ile Tikhvin Ferroalyaj Tesisi’nin sahibi oldu...

Yıldırım Grup RUS Mechel’in krom birimini aldı. Teklif veren sekiz şirket arasında büyük yarışa sahne olan uluslararası ihalenin ardından Yıldırım Grup, Mechel Krom’un varlıklarından Kazakistan’da bulunan Voskhod Maden Tesisi (Voskhod) ile Rusya’da bulunan Tikhvin Ferroalyaj

Tesisi’nin (TFP) sahibi oldu.


Kazakistan’ın kuzeybatısında bulunan ve üretime Temmuz 2009’da başlayan Voskhod krofh

cevheri madeni ile krom konsantre tesisi, son teknoloji bir yeraltı madeni ve bir cevher işleme tesisini kapsıyor. Madenin toplam 21 milyon tonluk krom cevheri rezervi bulunuyor. Voskhod cevherinin, dünyanın en yüksek krom/demir oranlarından birine sahip olduğui belirtiliyor. 


Tesisin yıllık 1 milyon ton olan cevher zenginleştirme kapasitesi ise 1.5 milyon tona artırı-

labilecek konumda. Tikhvin’de yer alan TFP ise yüzde 69.5’lik krom içeriğiyle Rusya’nm en büyük yüksek karbonlu ferrokrom,(HÇ FeCr) üreticilerinden. 2007’de üretime bakayan TFP’de gaz temizleme sistemi, briketleme hattı ve cüruf işleme ünitesi de bulunuyor.


Yıldırım Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yüksel Yıldırım, “Mechel’in krom biriminin satın alınmasının ardından Yıldırım; Türkiye, İsveç ve Rusya’da.yüksek kaliteli yüksek karbonlu ferrokrom (HC FeCr) üretiminde konsolide 520 bin tonluk bir kapasiteye erişti” dedi. Yıldırım, bu operasyonla Yıldırım Grup’un dünya çapındaki uzun vadeli paslanmaz çelik müşterileri için, politik, ekonomik ve diğer risklere karşı önlem almak amacıyla, üç farklı ülkede yüksek karbonlu ferrokrom üreten tek küresel oyuncu konumuna' geldiğine dikkat çekti.


Elazığ’da bulunan Eti Krom AŞ’nin ve İsveç’in Vargön şehrinde bulunan Vargön Alloys AB’nin sahibi olan Yıldırım Grup, dünyanın en büyük yüksek te- nörlü, sert, parça tipi krom cevheri üreticisi ve aynı zamanda Eurasian Natural Resources Corporation (ENRC)’den sonra en büyük yüksek kaliteli, yüksek karbonlu ferrokrom üreticisi komumunda. 


Dünya Gazetesi