Kent Haberleri

Yıldız Sarayı hazineleri gün yüzüne çıkıyor!

Sultan II. Abdülhamid'in 33 yıl devleti yönettiği Yıldız Sarayı için proje hazırlandı. Koordinatör Ali Serim, proje ile sarayın ziyaretçi sayısını artırmayı ve geniş kitleleri bu gizli hazineyle tanıştırmayı hedeflediklerini söylüyor

Yıldız Sarayı, Osmanlı Devleti'nin inşa ettiği son saray. 33 yıl boyunca Sultan II. Abdülhamid tarafından devletin merkezi olarak kullanılan tarihi yapı, eski günlerine geri dönmeye hazırlanıyor. Yıldız Sarayı Vakfı Avrupa Birliği destekli bir projeye imza attı. "Yıldız Sarayı Hazineleri Gün Yüzüne Çıkıyor" AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog-Müzeler Hibe Programı kapsamında hayata geçirilen proje, son sarayın daha görünür olmasına katkı sunacak. Proje ile 50 bin ilköğretim öğrencisi saraya getirilecek. Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Ali Serim, öğrencilerin tarih kitaplarında öğrendikleri bilgileri canlı olarak görmelerinin daha etkileyici olacağını söylüyor. Proje ile sarayın ziyaretçi sayısının artırılması ve mümkün olduğunca geniş kitlelerin bu gizli hazinesiyle tanışmasını hedeflediklerini anlatan Serim, Yıldız Sarayı'nın eski günlere döneceğine işaret ediyor.


Yıldız Sarayı'nın Cumhuriyet'in ilk yıllarında yok edilmeye çalışıldığını kaydeden Serim, ancak sarayın hâlâ ayakta durduğuna dikkat çekiyor. Öte yandan sarayın resmî web sitesi de ilk kez kullanıma açıldı. Yıldız Sarayı Müze Müdürü Ali İlker Tepeköy'ün de yoğun gayretlerinin olduğunu kaydeden Serim, "Şu an Türkçe ve İngilizce olan site üzerinde düzeltme ve geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Eylül ayı itibarıyla Rusça ve Arapça sitelerimiz de açılmış olacaktır." diye konuşuyor.


Yıldız Sarayı yine ilklerin mekânı olacak


Ali Serim, sarayın geçmişte ilklerin mekânı olduğunu hatırlatarak; bu özelliğini yine devam ettireceğini söylüyor. Mesela Türkiye'de beyaz kumaştan ilk gelinliği, Yıldız Sarayı'nda 1898'de Gazi Osman Paşa'nın oğlu Kemalettin Paşa ile evlenen II. Abdülhamid'in kızı Naime Sultan giymiş. Ülkemizde ilk telefon hattı çekilen ve elektrikle aydınlatılan mekânların başında Yıldız Sarayı geliyor. Yine Türkiye'de elektrikle çalışan ilk tekne Yıldız Sarayı Has Bahçesi havuzunda Sultan II. Abdülhamid tarafından kullanılmış. İlk sinema gösterimi de 1896'da yine Yıldız Sarayı'nda yapılmış. Bütün bunların önemli ayrıntılar olduğunu belirten Serim, "Daha birçok ilk bu sarayda gerçekleştirilmiş. Yıldız Sarayı önemli bir sanat merkezi olacak. Osmanlı'nın son sarayını eski günlerindeki hareketliliğe döndüreceğiz." ifadelerini kullanıyor.


Samet Altıntaş / ZAMAN