Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ı ‘Kuluçka Merkezi’ açılışı yapıldı!
İleri teknoloji odaklı ar-ge ve inovasyon fikrini, işe dönüştürmesi için teşvik edilen YTÜ Teknopark AŞ’nin 36 kuluçka firmasında, 80’e yakın geleceğe yön verecek bilim insanları destekleniyor...
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark’ı ‘Kuluçka Merkezi’nin açılışı, 21 Şubat 2014 tarihinde düzenlenen bir tören ile gerçekleşti.
İleri teknoloji odaklı ar-ge ve inovasyon fikrini, işe dönüştürmesi için teşvik edilen YTÜ Teknopark AŞ’nin 36 kuluçka firmasında, 80’e yakın geleceğe yön verecek bilim insanları destekleniyor.
Geleceğin Bill Gates, Steve Jobs’larını yetiştirmeyi hedefleyen YTÜ Teknopark Kuluçka Merkezi’nde; tıp, savunma, ulaşım, mekatronik, bilgisayar, elektronik gibi farklı alanlarda ileri teknoloji ürünleri geliştiriliyor.
YTÜ Teknopark Kuluçka Merkezi açılışına, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, YTÜ Teknopark Genel Müdürü Dr. Mahmut Karaman, YTÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü ve Teknopark Eğitim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hakan Karataş, Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Mesut Güner, Kuluçka Merkezi’ndeki 36 kuluçka firması yetkilileri ile Teknopark’ta faaliyet gösteren Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder’in de aralarında bulunduğu firmaların üst düzey temsilcileri katıldı.
Yüksek,
“Türkiye’nin dünyada çığır açacağı projeler, YTÜ Kuluçka Merkezi’nden çıkacak”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, şunları söyledi:
“Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında ileri teknolojiye dayanan girişimciliğin öneminin farkındadır. Teknopark ve bünyesindeki Kuluçka Merkezi, üniversitemizde ve ülkemizde Ar-Ge ve girişimcilik kültürünün güçlenmesi için önemli bir rol oynayacaktır. Kuluçka merkezimizdeki firmaların hemen hepsi akademisyen ve yeni mezun öğrencilerden oluşmaktadır. Şuan, Teknoparkta mevcut olan 180 civarında ileri teknoloji firmasında 2 bin 500’ün üzerinde ar-ge elaman ve 200 civarında akademisyen; 300’den fazla ar-ge projelerinde görev almıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yanı sıra, diğer üniversitelerimizden de akademisyen ve öğrencilere kuluçka merkezimizde yer verdik. Öğrencilerimizin girişimciliği ve çalıştıkları projeler, bizleri heyecanlandırıyor ve yaptığımız işlerde bize güç veriyor. YTÜ Teknopark Kuluçka Merkezi’ndeki firmalarımızın, Türkiye’nin dünyada çığır açacak projelerine imza atacak kabiliyette olduğunu biliyoruz” dedi.
Ülkemiz yazılım sektörü potansiyeline değinerek konuşmasına devam eden Rektör Prof. Dr. İsmail Yüksek, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ülkemizde, şuan yazılım sektörünün büyüklüğü, 2 milyar dolar civarındadır. Oysa, ülke olarak yazılım sektöründe, 15- 20 milyar dolara ulaşabilecek potansiyele sahibiz. Nitekim, GSMH’mız ortalama 35 milyar dolar iken, ar-ge’ye ayrılan pay %0,2 idi. 2013 yılı verilerine göre GSMH’mız ortalama 165 milyar dolara ulaştı ve ar-ge’ye ayrılan pay %0,87’yi buldu. Zira gelişmiş ülkelerde, devletin ar-ge’ye ayırdığı pay %1 civarındadır, şirketlerin ayırdığı pay ise %2 civarındadır. Günümüz itibariyle Devletimiz, ar-ge’ye gelişmiş ülkeler düzeyinde pay ayırmaktadır. Şirketlerimizin de, global pazarlarda daha etkin olabilmeleri için ar-ge ve inovasyona gerekli payı ayırmaları önemlidir. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ı olarak, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Demirciler Sitesi’nde bir binada da Ağustos ayından itibaren faaliyet göstereceğiz ve Teknopark’taki firma sayımız 300’e, firmalarımızda çalışan ar-ge mühendislerimizin 5 bine ulaşmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Karaman,
“Geleceğin ar-ge, know-how projelerine imza atacağız”
Dünya çapında ileri teknoloji çalışmalarına imza atmayı hedeflediklerini anlatan YTÜ Teknopark Genel Müdürü Dr. Mahmut Karaman, şunları kaydetti:
“Ülkemizde, kuluçka merkezleri yeni bir olgu ve geçmişi birkaç yıla dayanıyor. Bilim insanlarımızın; geleceğin ar-ge ve inovasyon projelerine imza atabilmeleri için başlangıç aşamasında desteklenmeleri lazımdır. Kuluçka merkezimizde, ileri teknolojide fikri olan genç girişimcileri ve geleceğe yön verecek ileri teknoloji projelerini destekliyoruz. Kuluçka Merkezimizdeki genç girişimcilerin; Teknoparkımızda yer alan başarılı ve deneyimli girişimcilerin bilgi ve tecrübelerinden istifade edebilmeleri için mentörlük programları, seminerler ve kahvaltı organizasyonları düzenliyoruz. Teknoparkı, kuluçka firmalarımızın büyüyüp gelişebileceği, sıcak ve samimi bir ortam haline getirmek için gayret ediyoruz. Kuluçkadaki şirketlerin, ülkemiz için ne kadar değerli olduklarının farkındayız” şeklinde konuştu.
YTÜ Kuluçka Merkezi örnek projeler:
YTÜ Teknopark Kuluçka Merkezi’ndeki 36 firma, 12 metrekare ile 60 metrekare büyüklüğündeki ofislerde, dünya çapında çığır açacak, ileri teknoloji odaklı ar-ge ve inovasyon projeleri üzerinde çalışmaya devam ediyor.
Bu projelerden birkaçı şunlardır:
1)Giyilebilir teknolojiler (Dokunma hissine sahip yapay deri)
2)Akıllı ev teknolojileri (Uzaktan kontrol ile evlerde enerji tasarrufu)
3)Rehabilitasyon sistemleri (Aktif ve pasif egzersiz yaptırabilen üst uzuv rehabilitasyon robotu)
4)Taşıt teknolojileri (Kara taşıtları için karakutu)
5)Gıda teknolojileri (Gıda saklama ömrünü uzatan nanoteknolojik antibakteriyel gıda ambalajı)
6)Sağlık teknolojileri (Metal esaslı biyo-bozunur kalp stenti)