28 / 04 / 2024

Yıldızlar Holding, Kocaeli’de sac işleme tesisi yapacak!

Yıldızlar Holding, Kocaeli’de sac işleme tesisi yapacak!

Yıldızlar Entegre İcra Başkanı Hakkı Yıldız ince sac yatırımı için Kocaeli'yi seçtiklerini belirterek "140 milyon euroluk yatırımla hayata geçirilecek. " dedi.



YILDIZ Entegre ile birlikte, Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altında faaliyet gösteren İstanbul Gübre Sanayi A.Ş. (İGSAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, gübre sektöründe iç pazar büyüklüğünün 5 milyar liraya ulaştığını söyledi. 


2 MİLYON TON İTHALAT


İGSAŞ bayilerinin Küba turu kapsamında sohbet ettiğimiz Hakkı Yıldız, “Türkiye’de 6 milyon ton gübre tüketiliyor” dedi ve gübre ithalatına vurgu yaptı: “İthalat kapısından en kolay giren ürünlerin başında gübre var. Sezonluk bir ürün... Tarlaya, bahçeye gübre atılma dönemleri belli. O tarihler yaklaşınca gübre ithalatı hızlanıyor. Yılda 2 milyon ton ithalat oluyor, içerideki fabrikalar tam kapasite çalışamıyor. Yani, ithalatçı da bu piyasanın ciddi bir oyuncusu.”


TOHUM-İLACA GEÇİYOR


Yıldız gübre işinin tek başına bayilere yetmediğine de değindi “Bayi stok tutmuyor, nakliyeye karışmıyor. Biz de bölge depoları kurduk. Ayrıca, bayinin tohum ve ilaç gibi çiftçinin diğer ihtiyaçlarını da karşılayacağı modele geçiyoruz.”


SON KARAR: İNCE SAC


Aynı zamanda Yıldızlar Yatırım Holding’in İcra Kurulu Başkanı da olan Hakkı Yıldız, gübrede ciroyu 600 milyon liranın üzerine taşıdıklarını söyledi ve yeni bir sektör-yeni bir yatırımın da haberini verdi: “Grubumuzun kurucusu ve babam Fehmi Yıldız ve kardeşim Hasan Yıldız’la birlikte oturup konuştuk. Önümüzde demir-çelik işi vardı. Fakat akrabalarımız arasında bu sektöre yatırım yapanlar var. Zaten çok kârlı bir sektör de görünmüyor. Hurdadan demir-çelik üretimi de çok uygun değil. Bu yüzden  yassı çelikte daha katma değerli ürüne yönelme planı yaptık.” 


Hakkı Yıldız’ın anlattıklarına göre kurulacak tesiste hammadde ‘ham sac’ olacak. Erdemir, Habaş gibi yerli üreticilerden ham sac alınacak. Çok gerekirse ithal edilecek. Onu 1 milimetre veya daha ince hâle getirip ihtiyaca göre boyayıp başta beyaz eşya, ince yassı ürün kullanan sektörlere satacak. 


KOCAELİ'YE YAPILACAK


Yatırım yeri konusunda Kocaeli’ye odaklandıkları bilgisini veren Yıldız, “Kocaeli’nde bu yıl sonu, belki de daha öncesinde temel atmayı planlıyoruz” dedi ve yatırım değeri olarak 140 milyon euro rakamını telaffuz etti. 


CİRO 3 MİLYAR $'I GEÇTİ


Yıldızlar Yatırım Holding’in cirosu 3 milyar lirayı aşıyor. Bunun 2.6 milyar lirası, amiral gemisi Yıldız Entegre’den sağlanıyor. Yıldız Ailesi, bir yandan Yıldız Entegre’ye yurtdışında üretim adresleri oluşturuyor, diğer yandan da demir-çelik sektörü için kolları sıvıyor. Bu adımlar için 500 milyon euroluk yatırıma hazırlanıyor...


İkinci faz yatırım: Yassı demir-çelik


Hakkı Yıldız, "İnce sac yatırımının ardından ikinci faz olarak yassı çelik planladık. Fakat  Türkiye’de mantıklı değil. Çünkü enerji maliyeti yüksek. Örneğin Romanya’dan Türkiye’ye yılda 3 milyon ton hurda geliyor. Sonra Romanya, Türkiye’den 1.5 milyon ton bitmiş ürün alıyor. Biz de yassı ürün için enerjinin uygun fiyatlı olduğu bir ülkeye gidelim diye düşünüyoruz. Bu adres Romanya olabilir. Rusya’ya da bakıyoruz. Bu iş için de 120 milyon euroluk bir yatırım öngörüyoruz" diye konuştu.


Akşam


Geri Dön