22 / 12 / 2024

Yılın ilk yarısında 15 bin konut satışa çıktı!

Yılın ilk yarısında 15 bin konut satışa çıktı!

Konut sektörü, seçim durgunluğu yaşamadı. Yılın ilk yarısında yaklaşık 15 bin konut satışa çıktı. Seçim ve yaz tatili sonrasında yıl sonuna kadar 30 bin konut daha piyasaya çıkacak



Konut sektörü, 2015’in ‘seçim yılı’ olmasına rağmen durgunluk yaşamadı. Bu yıl Mart ayından bu yana sektöre kentsel dönüşümden lüks konuta kadar farklı ölçekte ve farklı gelir grubuna hitap eden binlerce yeni konut piyasaya sunuldu. Konut alıcısının en yoğun alım yaptığı Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yaklaşık 15 bin yeni markalı konut satışa sunuldu. Aynı dönemde konut satışları da hız kesmedi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre yurt genelinde 4 ayda  416 bin 535 ev satıldı. Uzmanlara göre, özellikle büyükşehirler ve merkezi lokasyonlardaki projeler seçim hareketliliği dinlemeden ve seçim sonuçlarını beklemeden hareketliliğini sürdürdü. Piyasaya sürülen 15 bin konutun satışlarında durgunluk yaşanmazken, seçim ve yaz tatilinin ardından sektördeki hareketliliğin daha da artması, yılın son çeyreğinde 30 bin yeni konutun daha satışa çıkması bekleniyor.


Teşvik moral verdi


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 27 Ocak’ta açıkladığı, ev alan vatandaşın yüzde 25’lik birikimine yüzde 15 devlet teşviği, sektörün 2015’e moralli başlamasını sağladı. Teşvik müjdesini alarak yıla başlayan konut üreticileri benzer kampanyaları devreye sokarak, hem mevcut stoklarındaki satışları artırdı hem de sektördeki bu rüzgarla yeni projelerin ardı arkası kesilmedi. Mart ayından itibaren Emaar Türkiye’den Ofton’a, Kuzu Grup’tan Kiptaş’a, DKY İnşaat’tan Sur Yapı’ya, Mesa’dan Sinpaş Yapı’ya, Torunlar GYO’dan İş GYO’ya kadar sektörün önde gelen firmaları yeni projelerini devreye aldı. Bu kapsamda toplam 14 bin 469 konut arzı yapıldı.


1.3 milyon hedefi


Türkiye genelinde konut satışları Ağustos 2014’den bu yana yakaladığı artış trendini devam ettiriyor. Geçen yıl 1 milyon 165 kişi ev sahibi olurken yılın ilk 4 ayında 416 bin 535 ev satıldı. Seçim öncesi satışların düşmesi beklenirken artış yaşanması, konuta olan talebin canlılığını ortaya koydu. İlk 4 aylık tabloyu gören sektör temsilcileri, bu yıl 1 milyon 300’den fazla evin satılmasını ve yeni bir rekorun daha kırılmasını bekliyor. Faiz oranlarının 0.90 seviyesine inmesiyle krediyle ev de satın alabilen tüketiciler, sektörü canlı tuttu. Kredili konut satışları Nisan ayında yüzde 96.5 arttı ve 46 bin 63 seviyesini yakaladı. Ocak-Nisan döneminde satılan toplam 416 bin 535 konutun 161 bin 508’i için kredi kullanıldı. Öte yandan tüketicinin tercihi ‘sıfır konut’lardan yana oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40.1 artarak 52 bin 598 oldu.


Büyük projeler devam ediyor


SEÇİM öncesinde gayrimenkul piyasasında hareketlilik yaşandığını vurgulayan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Hüsniye Boztunç, “Özellikle büyük şehirler ve merkezi lokasyonlardaki projeler seçim sonucunu beklemeksizin devam ediyor” dedi. Seçim sonrasında ekonomik istikrarın sürmesi halinde gayrimenkul piyasasında hareketlilik yaşanacağını vurgulayan Boztunç, “Bununla birlikte fiyatlarda bir artış olması muhtemel” diye konuştu.


Ticari durgun konut hareketli


SEÇİME rağmen sektördeki hareketliliğin sürdüğünü belirten Hüsniye Boztunç, şunları söyledi: “Seçim öncesinde ticari gayrimenkullerde bir durgunluk var. Ancak konut kısmı daha hareketli. Ekonomik açıdan istikrar devam etmezse yatırımlar ve gayrimenkul fiyatları da bundan aynı derecede etkilenecektir. Proje yatırımı anlamında çok sayıda fizibilite danışmanlığı yapıyoruz. Bunlardan bazıları ruhsatlarını alarak inşaat ve satışa başladı. Özellikle merkezi lokasyonlardaki projeler seçim sonucunu beklemeden projelerini sürdürüyor. Bunlardan bazılarının satış oranlarına baktığımızda çok başarılı bir grafik yakalandığını görüyoruz.”



Vatan 


Geri Dön