Kira

Yıllık kira artışında kırılma devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün resmen açıkladığı enflasyon verilerinde kira, en yüksek harcama kalemlerinden biri şeklinde ön plana çıktı. Kiralardaki artış hala yüksek olsa da bu yılın Mayıs ayından itibaren yıllık kira artışındaki gerileme dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayına dair merakla beklenen enflasyon verilerini dün resmen açıkladı. Söz konusu verilerde en yüksek artış yaşanan 2. harcama kaleminin kira olduğu görüldü. Kira artışlarındaki bu oran hala yüzde 117,43 ile önceki senelere göre oldukça yüksek fakat yılbaşından beri en düşük orana gelindi. İşte Habertürk’ten Ahmet Hamdi Girgin’in o haberi…

YÜZDE 25 SINIRI KALKTI, KİRA ARTIŞI YAVAŞLADI

Bu yılın Mayıs ayında yüzde 125,14 ile zirveyi gören yıllık kira artışı oranı, Haziran ayından itibaren düşüşe geçti. Geçtiğimiz Temmuz başında uygulamadan kaldırılmış olan 'yüzde 25 tavan sınırı'na rağmen kira artış oranı geriledi. Sınırın kalkmasından sonra 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanmaya başlanan kira zam sınırı yüzde 65 dolaylarında şekillenmişti. Buradan 2 sonuç çıkarabiliriz; ya yüzde 25 tavanı çok az sayıda kişi tarafından uygulanıyordu ya da yeni tutulan konutların fiyatları önceki seneye  göre daha az artıyor.

Ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürme çalışmalarının başarılı olması durumunda yıllık kira artış oranının düşmeyi sürdürmesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dün yaptığı açıklamada kira artış oranındaki düşüşün süreceğine değinerek şunları dile getirmişti:  "Hizmet sektörü enflasyonunda ataleti besleyen en önemli grubun kiralar olduğunu görüyoruz. Nitekim, yıllık kira enflasyonu eylül ayı itibarıyla yüzde 117 ile yıllık hizmet enflasyonunun yaklaşık olarak 45 puan üzerinde seyretmektedir. Öncü göstergeler bir süredir aşağı yönlü bir harekete işaret ediyor. Gerek çevrimiçi kaynaklardan izlemiş olduğumuz ilan fiyatları gerekse de konut kredisi değerleme raporlarına dayanan göstergelerimiz azalış eğilimlerini sürdürüyor.

Perakende Ödeme Sistemi verilerinden elde edilmiş olan yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki kira artış oranları gerek konut piyasasında süregelen normalleşme gerekse de manşet enflasyondaki düşüşü takiben TÜFE’deki mevcut kira enflasyonunun altında değer alıyor. Senenin son çeyreğinde, taşınma ve sözleşme yenileme oranlarında gerçekleşecek olan düşüşü de dikkate aldığımız zaman söz konusu bu durum, önümüzdeki aylarda kira enflasyonunun zayıflayacağını ima ediyor"

 

Milli Emlak, 98 bin TL'den başlayan fiyatlarla 9 adet arsa ve arazi satıyor! 

‘O paraya 3-5 ev alırım kiraya veririm’ diyenlere ev sahiplerinden yanıt geldi: Kim yatırım için ev alıp kiraya verir?

Altın fiyatlarında ibreler yeşile döndü! Yükseliyor! Kuyumcuya gitmeden önce bakın! 4 Ekim Cuma altın fiyatları