23 / 11 / 2024
fuzul

Yılmaz Sanlı kimdir?

Yılmaz Sanlı kimdir?

Türkiye mimarlık tarihinde oldukça öneme sahip Mimar Yılmaz Sanlı kimdir? Mimar Yılmaz Sanlı, yaşamı boyunca hangi işlere imza attı? İşte Mimar Yılmaz Sanlı'nın hayatı ve projeleri..




Yılmaz Sanlı kimdir?

Yılmaz Sanlı, 1931 yılı Gördes, Manisa doğumlu. Türkiye mimarlık tarihinde oldukça öneme sahip olan Yılmaz Sanlı, Tekel Genel Müdürlük Binası'nın mimarıdır.


1931 yılında Manisa’nın Gördes ilçesinde dünyaya gelen Yılmaz Sanlı, liseyi İstanbul’da yer alan ’Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladı. 1953 yılında ise İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mimar olarak mezun oldu.


Birçok mimarlık yarışmasına katılan ve de birincilik ödülleri olan Yılmaz Sanlı 1959 yılından itibaren serbest mimar olarak çalışmaya başladı. 1990 ile 2005 yıllları arasında ise kızı Y.Mimar Suzan Sanlı Esin ile birlikte çalıştı. 30 Ağustos 2005 yılında vefat etti.


Yılmaz Sanlı Mimarlığı

1950'li senelerden 2005'e kadar uzanan son derece zengin ve renkli bir mimari miras, iki yüzü aşan, her biri özgün tasarım çözümü... Bitmeyen bir enerji, odaklı bir konsantrasyon, inanılması güç bir "kıvrak" zeka ve yaratıcılık... Bütün gece oturup da çözülemeyen bir tasarım problemine 5 dakikada bulduğu yanıt ve arkasından o sıcacık gülüşü ile "Neymiş, mimarlıkta çözüm sonsuzmuş..." Sözleri kulaklarımda yankılanıyor. Çok okuyan, çok gezen, çok düşünen, çok dostu olan bir mimar, çok özel bir insan Yılmaz Sanlı. 


Ne yazık ki sevgili Neşet Arolatın dediği gibi "Dünya artık hepimiz için daha tenha."

Mesleğinin ilk dönemi akademik görevler ve yarışmalarla sağlanan projelerle tanımlıdır. Modernizmin katı kurallarının etkin olduğu bu dönemde fonksiyonun ön plana çıktığı, matematiksel kurguya dayalı tasarımlar gözlenir. 


Brütalist özellikler taşıyan bu yapılarda yatay ve dikey strüktürel elemanlar ve temel geometrik biçimler ile monotonluktan uzak dinamik kompozisyonlar yakalanmıştır. Parçalanan dış yüzeylerde süsleme, malzeme çeşitliliği yoktur ama ışık gölge oyunları ile ekspresyonist bir yaklaşım vardır. 


Bu yapılar neredeyse yarım asırlık olmakla beraber bugünkü çağdaşı mimari tutumlara referans olabilecek niteliktedir. Tekel Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı veya Gülhane Askeri Tıp Akademisi yapılarında modern mimarinin güçlü etkisi açık olarak gözlenir.


1970'li yıllarda artık Müsabakalardan daha çok özel projelere imza atmıştır. Bu yıllara ait kendisinin en övgüyle söz ettiği projesi Suadiye'deki ÖZDEMİROĞLU yalısıdır. YILMAZ SANLI'nın ortakları GÜNER ACAR ve YILMAZ TUNCER ile yapımını da üstlendiği projeler olmuştur. Etiler'de YILMAZLAR I ve YILMAZLAR II apartmanları, Silivri'de KIYIKENT TATİL SİTESİ, Bebek'de YILANLI YALI, DİREKLİ YALI APARTMANLARI, YILMAZLAR İŞHANI bunlardan bazılarıdır. 


Kimsenin yatırım yapmaya cesaret etmediği, henüz bakir olan Etiler'de 1970 öncesinde mükemmel Boğaz manzarasına sahip inşaatlar yapmıştır. YILMAZLAR II apartmanında çok değerli dostu Mimar AYDIN BOYSAN ve her zaman övgüyle söz ettiği, Hele bir yarışmada son gece sabaha kadar uyumadan hatalı bir paftayı yeniden çizerek ona yardım eden NEŞET AROLAT ve eşi MİMAR ŞAZİMENT AROLAT ile 20 sene komşu olmuştur. Hemen yanlarındaki YILMAZLAR I'de ise ortakları YILMAZ TUNCER, GÜNER ACAR ve HAYATİ TABANLIOĞLU yaşamıştır. 


Yine Silivri taraflarının son derece ulaşılmaz, inşaat yapmanın son derece zor olduğu yıllarda KIYIKENT TATİL Evlerini inşa etmiştir. Bir diğer yapısı da Şişli Halaskargazi Caddesi üzerindeki YILMAZLAR PASAJIDIR. İçindeki hareketli su içeren havuzu, ünlü sanatçıların (HÜMEYRA, ÇOLPAN İLHAN, NEBAHAT ÇEHRE gibi) işlettiği butikleri, mermer kaplamaları, ferah iç mekanı ile Osmanbey'i en prestijli mekanı olma özeliğini yakalamıştır. Senelerce ünlüler pasajı olarak anılmıştır. Ancak 1984 sonrasında tercihli yolun yapımı ile bu pasaj da değerini yitirmiştir.




Geri Dön