Ekonomi

Yok böyle para! ABD Merkez Bankası yılın son günü 2,5 trilyon doları nasıl çekti?

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kısa vadeli faiz oranlarını kontrol edebilmek amacıyla kullandığı önemli araçlarından biri ters repo yöntemi ile yılın son işlem gününde rekor kırdığı bildirildi.

ABD Merkez Bankası (Fed), 2022 senesinin son işlem günü olan 31 Aralık’ta, ters repo yöntemiyle, para piyasası fonu ve finansal firmalardan 2,554 trilyon dolarlık rekor nakit girişi gerçekleştirdiği açıklandı.

Enflasyonu kontrol altına alabilmek için uzunca bir süredir sert faiz artırımları yapan Fed, bu kez de piyasalardan rekor düzeyde para girişi sağladı.

Bankanın, kısa vadeli faiz oranlarını kontrol etmek için kullandığı önemli bir araç olan ters repo, yılın son işlem gününde önemli rekor kırdı. 

New York Fed’in ters repo işlemlerine para piyasası fonu ve finansal firmalardan 2,554 trilyon dolarla rekor nakit girişi gerçekleştiği belirlendi. . 

Banka, ters repoyu bir süredir çok aktif şekilde kullanıyor. Uzun bir dönem neredeyse hiç alım görmeyen sistem, 2021 baharında merkez bankasına yönelmeye başladı. Ardından istikrarlı bir şekilde büyüdü. Edinilen bilgiye göre, günlük ters repo kullanımı Haziran ayından bu yana 2 trilyon doların üzerinde gerçekleşmekte. . 

TERS REPO NEDİR?

Finansal piyasalarda repo, bir menkul kıymetin başlangıç valöründe geri alım vaadiyle satılması, bitiş valöründe ise menkul kıymetin geri alınması işlemi iken, ters repo ise, bir menkul kıymetin başlangıç valöründe geri satım vaadiyle alınması, bitiş valöründe ise menkul kıymetin geri satılması işlemini ihtiva etmekte.

Borçlanma Araçları Piyasası’nda farklı menkul kıymetlerin alım-satıma konu olduğu farklı repo/ters repo pazarları bulunmakta. 

Pandemi ve savaşla Avrupa’da olduğu gibi enflasyonu yüzde 10’lar seviyesine çıkan Fed, uzunca bir süredir çok sert faiz artırımları yapıyor.

Banka son olarak 14 Aralık tarihinde bir artırım kararı daha almış ve buna göre, 50 baz puan yukarı çektiği politika faizini yüzde 4,25-yüzde 4,50 aralığına yükselterek, 2007 senesinden bu yana en yüksek aralığa çekmişti.

 

Söz konusu son artırımla ilgili Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından yapılan açıklamada, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığı vurgulanmış, açıklamada, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltilmesine karar verildiği bildirilmişti.

Dolar yarın tam anlamıyla bu kadar olacak! Elinde dolar olanlar için rakam belli oldu! Herkes hazır olsun!