Ekonomi

YÖK'ten NFT ve Blockchain adımı! Başkan Erol Özvar ilk kez açıkladı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde başlayacak yeni projelerle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Özvar, "Yükseköğretim kurumlarında dijital dönüşüm sürecine uyum sağlayarak küresel ölçekte rekabet edebilme gücü kazanmak zorunluluk haline geldi" dedi.Dr

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, dünyada ve tüm sektörlerde yaşanan dijital dönüşüme yükseköğretim kurumlarının ne ölçüde uyum sağlayacağının önemli olduğunu dile getirerek, yükseköğretim kurumlarının sadece dijitalleşmesi değil, dijital yaşamını ve amaçlarını da şekillendirmesinin beklendiğini belirtti.

"BİRÇOK ÜNİVERSİTEDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ODAKLI MERKEZLER KURULDU"

Üniversitelerin artık sadece bilgi üreten değil, AR-GE çalışmalarıyla somut çıktılar da elde eden kurumlar olduğunu bildiren Özvar, "Bu nedenle yükseköğretim kurumlarının değişen çağın koşullarına uyum sağlayabilmeleri için dijital dönüşüme uyum sağlamaları gerekmektedir." dedi.

Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerle yaptıkları çalışmalarda ortaya koydukları en büyük çabanın tam da bu noktada ortaya çıktığını dile getiren Özvar, "Dijital dönüşümün meslekler ve sektörler üzerindeki etkileri sonucu ortaya çıkan yeni yeteneklerin öğrencilere ve öğretim elemanlarına kazandıracak bir yapı oluşturulmak zorundadır. Ayrıca yükseköğretim kurumlarının dijitalleşmenin olanaklarından faydalanarak toplumsal sorunlara çözümler sunması ve toplumsal değişime de yön vermesinin yine Yükseköğretim Kurulu ve kurumları olarak temel gündem maddelerimiz arasında yer aldığını sizlerle paylaşmak isterim." ifadelerini kullandı.

Özvar, şöyle konuştu:

"Bu doğrultuda yükseköğretimde dijital dönüşümün kapsamlı ve detaylı bir şekilde ele alınmasının fevkalade önemli olduğunun altını da bu vesileyle çizmek isterim. Dijital dönüşümün yüksek öğretim kurumlarında etkin bir şekilde yürütülebilmesi ancak farklı türden dijital yeteneklerin dikkate alınarak bu doğrultuda dijitalleşme çalışmalarının gerçekleştirilmesi dijitalleşmenin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve kurumun olgunluk düzeyinin belirlenmesiyle ancak mümkündür. Bu açıdan yüksek öğretim kurumların mevcut değişimin getirdiği yeniliklere ayak uyduracak, dijital dönüşümlerini güncel teknolojilerle sürdürmeye çalışmak zorundadır."

 

YÖK tarafından hayata geçirilen Dijital Dönüşüm Projesi'nin, dijitalleşmede atılan önemli bir adım olduğunu, birçok üniversitede dijital dönüşüm odaklı merkezler kurulduğunu vurgulayan Özvar, "İnsan kaynağının dijital çağa uyumlu eğitimlerle, donanımlı hale getirilmesine yönelik dijital okuryazarlık dersleri, dijital dönüşüm, konferans ve seminerleri ve sanayi-akademi iş birlikleri gerçekleştirilmektedir. Pandemi sürecinde uzaktan eğitim süreçleriyle ilgili yapılan SWOT analizlerinde programın esnekliği, bilgiye hızlı erişim, bilginin hızlı doğrulanması, öğretim faaliyetlerinin iyi bir şekilde yürütülmesi için gerekli olan materyallere hızlı erişim çeşitli çevrim içi öğretim değerlendirme araçlarına açıklık ve mali tasarruf gibi güçlü yönlerin ortaya çıktığı, çevrim içi eğitim tarafından belirlenen yeni ortamlara uyum, belirli yeterliklerin yeniden değerlendirilmesi, pedagojik becerilerin vurgulanması gibi fırsatların değerlendirilebileceği vurgulanmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

NFT VE BLOCKCHAIN İLE İLGİLİ PROGRAM MÜJDESİ

Dünya gündeminde güncelliğini koruyan ve günden güne büyüyen Metaverse sistemi ile birlikte hayatımıza giren NFT ve Blockchain’in üniversitelere gelip gelmeyeceği sorusunu cevaplayan Özvar, şu ifadeleri kullandı:

“Hakikaten son yıllardan en çok talep edilen, dünyada da en çok rağbeti bu alanlar görüyor. Açıkça söyleyebilirim en çok hoca ihtiyacı duyduğumuz bölümler buralar. Aranızda bu alanlara ilgisi olan arkadaşlarımız varsa, hiç durmasınlar ve devam etsinler. Doğrudan bu konu ve temaları kapsayan bölüm veya programlar tasarlıyoruz şu anda.”