Yeni Şirketler

YÖK'ün milyonluk arazisini gecekondular işgal etmiş

YÖK İstanbul'da vakıf üniversitesi kurmyaı planladığı alanda inceleme yaptı

YÖK, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yaptığı görüşmeler sonrası mal varlığı milyonlarca lirayı bulan ancak sahipleri olmayan Osmanlı döneminden kalma vakıfları birleştirerek yeni üniversiteler kurma kararı aldı. Bu iş için İstanbul'da boş bildikleri arazileri gezen YÖK yetkilileri, arazi üzerindeki gecekondularla karşılaştı.

Milyonluk mal varlığı

2. Abdülhamit döneminden kalan "Silahtarağa Vakfı"nın, İstanbul Okmeydanı'nda bulunan arazisine üniversite kampüsü kurmyaı planlayan YÖK, karşısında boş arazi bulmayı beklerken gecekondularla karşılaştı. Gecekonduların Silahtarağa Vakfı'nın 334 dönümlük boş arazisinin 20 dönümünü işgal ettiği anlaşıldı. YÖK şimdi bu arazide yerleşen vatandaşları arazi dışına çıkarmaya çalışıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı sahipsiz 40 binin üzerinde vakıf olduğunu söyleyen YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, genel müdürlükle yaptıkları görüşmeler sonrasında bu vakıflardan 2 binden fazlasının mal varlığı değerinin 20 milyon TL'nin üzerinde, 300'den fazla vakfın da, 50 milyon TL ile üzerinde mal varlığına sahip olduğunu öğrendiklerini söyledi.

Yeni üniversite

Yakın zamanda İstanbul'da, Osmanlı dönemi mazbut vakıflarından Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi kuracaklarını da söyleyen Özgenç, bu üniversitede özellikle güzel sanatlar ve mimari alanlar ile tarihi eser restorasyonunda istihdam edilecek lisansüstü öğrencilerin yetiştirilmesinin amaçlandığını söyledi.
Esra Yazgıç/Gazete Habertürk