23 / 12 / 2024

Yol geçen arsa için imar izni alınır mı?

Yol geçen arsa için imar izni alınır mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Yol geçer arsanın imar izni alınır mı?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...



İstanbul'da 140 metrekare arsam var. Önündeki arsadan yol geçti. Geriye 70 metrekare kaldı. Bu yerde imar izni yok. Benim almam gerekir mi? 


İmar izni olmayan arsadan kalan 70 metrekare arsa mı yoksa okuyucumun 140 metrekare arsası mı sorunun içinde belli değil. Umumiyetle 140 metrekarelik parsellere imar durumu verilmektedir. Ancak planlarda belli alanlann kamuya ayrıldığı gibi istisnai durumlar olabilir. Dolayısı ile genel anlamda bu tür arsalar için imar durumu söz konusu olabilir ama 70 metrekarelik bir arsa için imar durumu pek mümkün değildir. Bu gibi yerlerin bitişik parsellerle tevhit edilmesi yani birleştirilmesi gerekmektedir. Yani 140 metrekare arsa ile 70 metrekare arsanın birleştirilmesi elbette olumlu bir ortam yaratır. Ancak bunu söylerken aklıma bir başka problem geldi: Bir parsel kısmi olarak kamulaştınldığında kalan alanın tasarruf imkanı ortadan kalkıyor ise buranın da bedelinin ödenmesi kamulaştırmayı yapan kurumdan talep edilebileceği gibi kalan yerin değerinin düşmesi durumunda bu yerin değer kaybının, kamulaştırma yapılan kısmın bedeline ekleme yapılabilir. Dolayısı ile 70 metrekare kalan arsanın sahibinin bu tür bir girişimde bulunmuş olması mümkün. Girişim var veya yok olabilir ama yine de sizin parselle birleştirilmek üzere satın alınmasında umanm yarar vardır. Talebiniz ile iki parsel tevhit edilir ve tek parsel numarası alınır. Zaten alanlannın küçük olması nedeni ile imar verilmeyen parsellerin şuyulandınlarak, yani ortaklaştınlarak birleştirilmesi dahi söz konusudur.



Tamer HEPER/Posta


Geri Dön