Emlak Terimleri

Yol genişliğine göre kat sayısı ne olmalı?

Bir arsanız olduğunu ve üzerinde inşaat yaptırmak istediğinizi düşünelim. Peki, yol genişliğine göre kat sayısı ne olmalı? İşte yanıtı... Bir arsanız olduğunu ve üzerinde inşaat yaptırmak istediğinizi düşünelim

Çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma ile projelendirmeye ve denetime ilişkin usul ve esaslar Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında düzenleniyor. Bir arsanız olduğunu ve üzerinde inşaat yaptırmak istediğinizi düşünelim. Bu durumda binanın kat sayısı dahil tüm projenin yönetmelik hükümleri doğrultusunda hazırlanması gerekiyor.

Yeni yapılacak binalarda uygulama imar planında veya planda olmaması halinde yönetmelikte gösterilen kat adedi veya bina yüksekliği aşılamıyor.

Hiçbir koşulda Yönetmelikte belirtilen kat adedi, kat yükseklikleri azaltılmak suretiyle arttırılamaz, bu suretle yapı yoğunluğu artırılamaz.  Peki, yol genişliğine göre kat sayısı ne olmalı? 

KAT ADETİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Tek bağımsız bölümlü konutlar hariç kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olan binalarda ise asansör tesisi zorunludur.

Aynı yoldan cephe alan ve aralarında 3.50 metre ve daha fazla kot farkı bulunan imar parsellerinin tevhidi halinde parsellerin bitiştiği sınırda bu Yönetmeliğe göre kademe yapılması ve kat adedinin ve bina yüksekliğinin, her kademenin kendi içinde değerlendirilmesi zorunludur.

Uygulama imar planı ile farklı kat adedi veya yükseklik getirilmiş imar parselleri tevhit edildiği takdirde tevhit edilen parsellere verilen yükseklik değerleri aşılamaz, tevhit edilen parsellerin kesiştiği sınırda plan kararına uygun kademe yapılır.

YOL GENİŞLİKLERİNE GÖRE BİNA KAT ADETLERİ

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki mevcut uygulama imar planlarında kat adetleri veya bina yükseklikleri belirtilmemiş parsellerde;

Bina yükseklikleri, katın bulunduğu konuma göre ayrı ayrı belirtilmiş olan azami kat yüksekliklerinin aşağıda belirtilen kat adetleri ile çarpımı ile bulunan toplam yüksekliği aşmamak üzere belirlenir:

İmar Planına göre         En Çok Kat Adedi

7,00 metreye kadar olan yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 2'den fazla,

7,00 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 3'den fazla,

10,00 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 5'den fazla,

12,00 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 6'dan fazla,

15,00 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 7'den fazla,

18,00 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 8'den fazla,

20,00 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 10'dan fazla,

25,00 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 12'den fazla,

30,00 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 15'den fazla,

35,00 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 18'den fazla,

40,00 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 20'den fazla,

50,00 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat adedi bodrum hariç 25'den fazla, olamıyor.
 

Söz konusu yol genişlikleri, parselin ön cephesinde yer alan yolun planda belirtilen genişliği veya planda belirtilmemiş ise ön bahçe, yeşil alan, refüj, meydan, otopark, demiryolu, su kanalı gibi unsurları içermeyen yolun genişliği esas alınır.

Yönetmelik gereğince kat adetleri, binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiç bir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz. 

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi feshi nasıl yapılır?

Tapu trampa harcı 2022 ne kadar?

Bir evin iskanı yoksa ne olur?