Yolcu taşıma hizmeti yapan araçlar engellilerin erişimine uygun hale getirilecek!
Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek.
Şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek.
TBMM Genel Kurulu'nda, Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.
Kanuna göre, değişikliğin yürürlük tarihinden sonra üretilen servis ve turizm taşımacılığı yapanlar dışında, şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara yolcu taşıma hizmeti için yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek.
Şehirlerarası yolcu taşıma hizmeti yapan araçlar ile şehir içi servis ve turizm taşımacılığı hizmeti veren araçların erişilebilir hale getirilmesi için usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra üretilen şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığı ile servis ve turizm taşımacılığı yapan araçlar, yetki belgesi, izin veya çalışma ruhsatı verilmesi konusunda araç değil hizmet temelinde düzenleme yapıldığı için, belirtilen araçlar için aranan erişilebilirlik zorunluluğu hizmet olarak düzenlenecek.
Kanunla, karayolu ile turizm taşımacılığı yapan veya şehirlerarası toplu taşıma hizmeti veren kişilerin, engelli bireylere erişilebilir toplu taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini azami 72 saat içinde karşılamak yükümlülüğüne ilişkin herhangi bir cezai yaptırım olmamasının, bu kişilerin erişim hakkını engellememesi için düzenleme yapılıyor. Buna göre, karayoluyla turizm taşımacılığı yapan veya şehirlerarası toplu taşıma hizmeti veren, servis taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişiler, engelli personel veya öğrenciye talep halinde erişilebilir taşıma hizmetini sağlama yükümlülüğü, idari para cezası kapsamına alınıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'dan 1 milyon 200 bin kişinin faydalandığını kaydetti.
İslam, TBMM Genel Kurul'da, şehir içi toplu taşıma araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesini öngören Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
İslam, bakanlığın 2011 yılında 6 farklı kuruluşun birleşmesiyle meydana gelen bir bakanlık olduğunu, bakanlığın kurulduğunda kendisine ait 6 farklı kiralık binada hizmet verdiğini belirterek, bunun erişimin sağlanmasını, işlerin hızlı yürümesini engelleyen ve bürokrasiyi son derece uzatan bir durum olduğunu kaydetti.
Bu nedenle acilen tek bir binada birleşme zarureti çerçevesinde bakanlığı şu anda bulunduğu binanın kiralandığını ifade eden İslam, "Binamız Bayraktar Holding ve Mustafa Arslan adlı kişiye aittir ve kirası 765 bin liradır" dedi.
İslam, bakanlığa ait bir binanın yapımı için bütün hazırlıkların tamamlandığını belirterek, bedelli parasının nasıl harcanacağının kanunla belirlendiğini, usulüne göre harcandığını ve onun dışında herhangi bir harcama bulunmadığını söyledi.
"Evde bakımdan 450 bin kişi faydalanıyor"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında AMATEM'lerin açılması konusunda herhangi bir ihtilaf bulunmadığını ifade eden İslam, şöyle devam etti:
"AMATEM'ler bir sağlık kuruluşudur. Açılması tamamen Sağlık Bakanlığı ile alakalıdır. Fakat AMATEM'deki tedavi sonrası hastaların geçirmeleri gereken bir rehabilitasyon süreci olur. Bu rehabilitasyon kurumlarının oluşturulması bizimle alakalı bir durumdur. Biz de bu rehabilitasyon kurumlarını süratle inşa etme yolunda çalışmalarımızı güçlendiriyoruz. 18 yaş altı bugüne kadar rehabilitasyon sürecini bizim bakanlığımızda geçiriyordu. Yeni yaptığımız çalışmalarda 18 yaş üzerindekileri AMATEM'de sonrası rehabilite edebilir miyiz diye bakıyoruz."
İslam, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'dan 1 milyon 200 bin kişinin, evde bakımdan 450 bin kişinin, eşi vefat eden kadınlara ödenen aylıktan 250 bin kişinin, asker ailesi yardımlarından 60 bin kişinin faydalandığını bildirdi.
Milli Savunma Bakanı Yılmaz
Bu arada Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Kütahya'daki Hava Er Eğitim Alayı'nın bir başka yere taşınmasının söz konusu olmadığını kaydetti.
Askeri okullardan ayrılanlardan minimum tazminat alınması fikrine katıldığını ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
"Hem dediği gibi evladı yıllarını kaybetmiş -çok net söylüyorum- hem de tutmuş üzerine bir tazminat alınmasını, aileye zarar verecek şekilde bir tazminat alınmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak, bu son 4 yıllık dönemde iki defa kanun çıkartılarak hem faizlerinden vazgeçildi hem de kitap ve sağlık bedellerinden. Bir iki kanunla bu tazminatları mümkün olduğu kadar düşürdük"
AA