Yolsuz tescil nedir?
Gayrimenkul tescil edilmesi işlemlerinde "Yolsuz tescil" terimi sıkça duyuluyor. Bu işlemlerde tespit edilen haksız kazanç sonrası mahkeme süreci başlar. Peki, Yolsuz tescil nedir? İşte detaylar...
Gayrimenkullerin tapuya tescil edilmesi durumunda, bazı usulsüzlüklerin oluşması sık karşılaşılan durumlar arasında yer alabiliyor. Böyle durumlarda tapu kaydının mahkeme tarafından düzenlenme yetkisi bulunuyor. Bu kapsamda tapuda yaşanan usulsüzlüklerin önüne geçmek için tapu iptal ve tescil davası açılabiliyor. Gayrimenkul tescil edilmesi işlemlerinde "Yolsuz tescil" terimi sıkça duyuluyor. Peki, Yolsuz tescil nedir, kimler tarafından yapılır? İşte detaylar...
YOLSUZ TESCİL NEDİR?
Tapu mülkiyetinin bir şahıstan başka bir kişiye geçmesi için tescilinin yapılması gerekir. Bunun yanında hukuk kurallarına aykırı olarak gerçekleştirilen veya herhangi bir bağlayıcılığı olmayan tescilin geçerli sayılması mümkün değil. Hukukta bu tür tescillere yolsuz tescil adı alır. İşte tam da böyle durumlarda tapu iptal ve tescil davası açılır ve yolsuzluk ya da usulsüzlüğün önüne geçilebilir.
TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI HANGİ DURUMLARDA AÇILIR?
ahddurakhukuk.com'da yer alan detaylara göre, yolsuz tescil ile tapu mülkiyetinin el değiştirmesi durumunda, bu tescilin iptal edilmesi veya düzenlenmesi yapılabiliyor. Özellikle son dönemde sıklıkla karşılan bu dava, birçok farklı şekilde karsılaşılabiliyor.
Söz konusu dava için; Mirastan mal kaçırılması, Kadastronun hatalı olduğunun tespit edilmesi, Kişiye verilen vekaletin kötüye kullanılması, Hukuki anlamda ehliyetsizlik, Geçersiz vasiyetname, Aile konutuyla ilgili konularda tapu tescil ve iptal davası durumlarından açılabilir.
Yukarıdaki sebeplerin yanı sıra farklı nedenler de bulunmakta ve bu şekilde davanın açılması için belirlenen konuların sayısı artmaktadır.
TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI KAÇ YIL SÜRER?
Her mahkemenin yoğunluğu birbirinden farklı olur ve bu nedenle davaların ortalama sonuçlanma süresi değişebilir. Tapu tescil ve iptal davasında da bu durum söz konusudur. Davadaki deliller, davanın açıldığı mahkemenin yoğunluğu ve benzer pek çok husus göz önüne alındığında sonuçlanma süresinde farklılıklar olur. Fakat genel anlamda tapu tescil ve iptal davalarının sonuçlanma süresi 2 sene olarak karşımıza çıkmaktadır.
Usulsüz şekilde elde edilen tapu tescili sonrasında açılan davada görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi'dir. Yetkili mahkeme davaya konu olan taşınmazın yer aldığı yerdeki mahkeme olur.
Kamuda sözlü sınav yok mülakat yok! 50 KPSS puanı ile personel alımları başladı...