Kent Haberleri

Youthall raporu: ‘Türkiye’deki gençlerin yüzde 93’ü düşük ücretlere çalışmak zorunda kalıyor’

Gençlerin kariyer platformu Youthall, 2023 yılı Mart ayında yaptığı Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. Araştırma, gençlerin gelecekleriyle ilgili karamsarlığını ortaya koydu. Söz konusu araştırma, gençlerin gelecekleriyle ilgili karamsarlığını ortaya koydu

Gençlerin kariyer platformu Youthall, bu yılın mart ayında yaptığı Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması’nın sonuçlarını yayınladı. Söz konusu araştırma, gençlerin gelecekleriyle ilgili karamsarlığını ortaya koydu. Türkiye’deki 170’in üzerinde üniversitede okuyan veya yeni mezun olmuş 18-34 yaş aralığındaki gençlerle gerçekleştirilen araştırmaya göre; gençlerin yüzde 80’i firmaların çalışanları önemsemediğini ve ekonomik şartlardan yarar sağladığını düşünürken, yüzde 93’ü iş bulma olanağının gün geçtikçe zorlaşmasından dolayı geçici olarak düşük ücretlere sessiz kalıyor.

İş arayan üniversite mezunu geçlerin hali ise daha vahim. Araştırma sonuçlarına göre iş arayan mezun gençlerin yüzde 69’u bir ayda 1.500 lira harçlık ile geçinmek zorunda kalıyor. Ancak bu rakam sağlıklı beslenmelerine bile yetmiyor.

İşte detaylar...

GENÇLERİN YÜZDE 69’U 1.500 TL HARÇLIK İLE GEÇİNİYOR

2022 araştırması sonuçları ile karşılaştırıldığı zaman, kötüye giden ekonomik şartlar yüzünden aile evinde kalan gençler oransal olarak yükselirken, yurtta ve öğrenci evinde kalanlar ise oransal olarak düştü. Gençlerin aylık gelir veya harçlık verilerine göz atıldığı zaman, çok sınırlı olanaklarla yaşadıkları gözlemleniyor. İş arayan üniversite mezunu gençlerin yüzde 69’u, ayda en fazla 1.500 lira harçlığa sahip oluyor. Öğrencilerin ise yüzde 38’i 1.250 lira, yüzde 33’ü 1.251-2.500 lira aralığındaki bir harçlıkla geçinmek zorunda kalıyor. 2022 araştırması ile karşılaştırıldığı zaman yıllık yüzde 137 enflasyona rağmen, skalanın en alt seviyesindeki bu harçlıkların 2022’ye nazaran sadece yüzde 25 artış gösterdiği görülüyor.

Buna rağmen, Mart 2023 TÜİK verilerine göre, erişkin bir bireyin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık maliyeti erkeklerde 2.385 lira, kadınlarda ise 2.276 lira olduğu görüldü. Bu rakamlar dikkate alındığı zaman gençlerin aylık gelirleri, yalnızca sağlıklı beslenmeleri için gereken tutarın bile çok altında kalıyor.

Bunun yanı sıra, üniversite mezunu çalışanların da gelir seviyesi kendilerini ve yaşam standartlarını geliştirmek için yetmiyor. Söz konusu araştırma sonuçlarına göre üniversite mezunu olan çalışan gençlerin yüzde 24’ü asgari ücretten az veya asgari ücret seviyesinde gelir elde ediyor.

14 Mayıs öncesi vatandaşlar altına hücum etti! Satışlar ikiye katlandı!

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren gelişme! Bu cezalara yüzde 25 indirim geliyor!

‘Yarısı Bizden’ kampanyasına rekor başvuru! En fazla başvuru yapan ilçeler belli oldu!