Ytong Mimari Fikir Yarışması sonuçlandı!
Hayata geçirdiği projelerle, yapılaşmanın niteliksel, mimari ve kültürel boyutlarına dikkat çeken Türk Ytong tarafından “Şehirden Uzak” başlığıyla düzenlenen 2017 Ytong Mimari Fikir Yarışması sonuçlandı.
Sektördeki köklü duruşunun yanı sıra bilgiye ve yeniliğe açık projeleri hayata geçirmesi ile tanınan Türk Ytong tarafından 19’uncu kez yapılan Ytong Mimari Fikir Yarışması bu yıl “Şehirden Uzak” başlığıyla, Türkiye’nin önemli sorunlarından birine daha parmak bastı. Ortak akıl ile etkileşim yaratılarak fikir paylaşımına fırsat tanıyan, şeffaf bir süreç sunmayı hedefleyen yarışmada bu yıl, tek tip yapılaşma neticesinde niteliklerini kaybetme tehdidi ile karşı karşıya kalan kent dışı mekânların canlandırılması, sosyal ve kültürel özelliklerini tekrar kazanabilmesi yönünde önerilerin ortaya konulması hedeflendi.
Genç mimarlardan tek tip kentleşmeye alternatif projeler
Nüfusu giderek azalan; doğal özellikleriyle elverişli ama sosyal nitelikleriyle elverişsiz koşullara sahip olan “Kent Dışı Mekânlar”ın canlandırılması ve özünü yeniden kazanması yönünde 146 öneri sunuldu. 4 eşdeğer ödülün belirlendiği yarışmada kazanan ekipler ödül olarak, jüri üyeleri ile birlikte İtalya’nın Venedik kentinde gerçekleştirilen 16. Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali’ni ziyaret edecekler.
Kazananlar Venedik Bienali yolcusu
Kreatif Mimarlık Kurucu Ortağı Mimar Aydan Volkan, Brigitte Weber Mimarlık Kurucusu Y. Mimar Brigitte Weber, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Fotoğrafçı, Akademisyen ve Sanatçı Murat Germen, NSMH Kurucusu Mimar Nevzat Sayın’ın yer aldığı jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda, dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali gezisiyle ödüllendirilen katılımcılar ve projeleri ise şu şekilde;
7 Sıra No’lu Proje:Farkındalığın Farkında Olan İnsan
Vahit Türüt – Mimarlık Öğrencisi / Karabük Üniversitesi
Burak Özmen – Mimarlık Öğrencisi / Karabük Üniversitesi
Sadık Anar – Mimarlık Öğrencisi / Karabük Üniversitesi
29 Sıra No’lu Proje:Düşey Doğanın İşgali
Mehmet Akif Mayuk – Mimar / Dokuz Eylül Üniversitesi
Nusret İrfan Uşun – Mimarlık Öğrencisi / Dokuz Eylül Üniversitesi
Muhammed Harun Beyhan – Mimarlık Öğrencisi / Dokuz Eylül Üni.
70 Sıra No’lu Proje:SİNEMA C
Hakan Tüzün Şengün – Mimarlık Öğrencisi / İstanbul Teknik Üniversitesi
Seda Kurt – Peyzaj Mimarı / İstanbul Teknik Üniversitesi
110 Sıra No’lu Proje: BAĞ
Deniz Yıldırım – Mimar / Dokuz Eylül Üniversitesi
Yeliz Yıldırım – Avukat / Ankara Üniversitesi
Can Kalınsazlıoğlu – Mimarlık Öğrencisi / Dokuz Eylül Üniversitesi