Ekonomi

Yüksek dolar kuru vatandaşı yumurtadan da etti

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tırmanan yem fiyatlarındaki önlenemez yükselişe dolar/TL kurunun etkisi, enerji ve iş gücü gibi maliyetler de eklenince vatandaşın bütçesinde yumurta başlı başına bir harcama kalemi olarak öne çıktı. İşte yumurta hesabıyla enflasyonun seyri... 45'e ulaşırken, yumurta fiyatları ise yüzde 200 civarında yükseldi

Eylül ayında TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyon, yüzde 83.45'e ulaşırken, yumurta fiyatları ise yüzde 200 civarında yükseldi. Dünyada artan emtia fiyatlarına Dolar / TL'deki yükseliş de eklenince yumurtalık tavuk yemi fiyatları 2022'de yüzde 201 oranında yükseldi. Habertürk'ün haberine göre yumurta üreticilerinin toplam maliyetinin yüzde 68'ini oluşturan yem fiyatlarındaki yükselişe, elektrik fiyatındaki yüzde 140'lık, motorindeki yüzde 125'lik ve işgücündeki ortalama yüzde 80 artış eklenince, yumurta satış fiyatları yüzde 180 oranında arttı. Ortalama yumurta fiyatları 2022 yılında 0,92 liradan 2,5 liraya yükseldi. Yılda ortalama 191 yumurta tüketen vatandaşların sadece yumurta için yaptığı harcama da kişi başına 302 lira yükselmiş oldu. Organik yumurtanın ise 4,5 lira olan fiyatıyla hesap edildiğinde yumurta hesabı ikiye üçe katlanıyor.

 

2021 yılı sonunda yumurtalık yem fiyatları ton başına 3.312 lirayken eylül sonu itibarıyla 9.980 liraya tırmandı. Yem fiyatlarında soya fasulyesi, mısır gibi emtia fiyatlarındaki değişimlerin önemli rol oynadığı belirtilirken bu ürünlerde küresel olarak dolar bazında yüzde 30'u aşan yükselişler kaydedildi. Rusya-Ukrayna savaşı emtia fiyatlarını yükseltirken enerji maliyetlerinin de artmasına neden oldu.

Kurdaki yükseliş ek yük bindirdi

Türkiye'de yumurta üretiminde ithal yem kullanıldığı için dolar / TL'deki yükseliş de yem fiyatlarını otomatik olarak yükseltti. Küresel yem fiyatları yüzde 100'ün üzerinde artış gösterirken, dolar/TL de bu yıl şu ana kadar yüzde 38 yükseldi. Böylece yem fiyatlarında TL bazında artışlar yüzde 200'ün üzerine çıkmış oldu. Yüzde 177 artan yumurta fiyatlarında, maliyetin önemli bir kısmı yem fiyatlarındaki çifte artıştan kaynaklandı.

En önemli maliyet kalemlerinden biri de enerji oldu. Elektrik fiyatları yıl genelinde yüzde 140 arttı. Maliyet kalemlerinden biri olan motorinin fiyatı 2022'de yüzde 125 yükseldi. Öte yandan civciv fiyatları yüzde 40 ile enflasyonun altında bir yükseliş kaydetti.  İş gücü maliyetleri de ortalama yüzde 80-85 yükseldi. Tüm bu maliyet artışları hesaba katıldığında fatura 302 tl kabardı.

Yumurtaya yeni zam! Fiyatı bir yılda yüzde 400 arttı!

Yumurta zamma boğuldu! Dokunan yanıyor

İstegelsin online markette yumurtaya yüzde 20 indirim! İşte 8 ekim 2022 fiyat listesi...