Emlak Terimleri

Yüksek emlak vergisine ne yapılır?

Emlak vergisi hesaplamalarında, taşınmazın bulunduğu bölgedeki gelişmeler, taşınmazın değerini artırabiliyor. Hal böyle olunca emlak vergisi yüksek miktarda hesaplanıyor. Peki, yüksek emlak vergisine ne yapılır?

Yüksek emlak vergisine ne yapılır?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince ödeniyor. Vergi taşınmaz mal sahipleri tarafından taşınmaz malın değeri üzerinden ödeniyor. Emlak vergisi oranları taşınmaz malın türüne göre değişiyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Taşınmazın değeri ise takdir komisyonları tarafından belirleniyor. Taşınmazın bulunduğu bölgedeki gelişmeler, taşınmazın değerini artırabiliyor.


Hal böyle olunca emlak vergisi yüksek miktarda hesaplanıyor. Peki, yüksek emlak vergisine ne yapılır?


Yüksek emlak vergisi ödemeleri ihtirazi kayıt ile yapılabiliyor. Peki, ihtirazi kayıt nedir? 


İhtirazi kayda ilişkin vergi kanunlarında bir tanımlama bulunmamak ile birlikte; İhtirazi Kayıt; muayyen hakları kullanmak serbestisini muhafaza etmek isteyen tarafın bu hususta vaki beyanı olarak ifade ediliyor.


Vergi Daireleri İşlem Yönergesinin 39/3. Maddesine göre mükelleflerce kanuni gerekçe gösterilerek beyan edilen matrah ve matrah kısmı üzerinden tarh edilen vergiye dava hakkının saklı tutulması yolunda beyannameye yazılı nota ihtirazi kayıt adı veriliyor.


İhtirazi kayıtla beyan edilen matrahlar üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için vergi mahkemelerinde dava açma süresi 30 gün oluyor.



İndirimli emlak vergisi uygulaması!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com