Yüksek ev kiralarına ilişkin şikayetler arttı: Sokaklarda mı yaşayalım?
Yüksek enflasyonla birlikte herkesin gündeminde olan yüksek kira fiyatları, yaşanan deprem felaketiyle birlikte tırmanışa geçti. Kira zamlarıyla ilgili Şikayetvar’a ulaşan şikayetlerde ciddi oranda artış yaşandı.Geçen yıl yüksek enflasyon nedeniyle çıkışa geçen fahiş kira bedelleri, yaşanan depremin ardından vatandaşların en çok dile getirdiği sorunlardan biri oldu
Kira fiyatlarının astronomik şekilde artması vatandaşları çileden çıkarmaya devam ediyor. Geçen yıl yüksek enflasyon nedeniyle çıkışa geçen fahiş kira bedelleri, yaşanan depremin ardından vatandaşların en çok dile getirdiği sorunlardan biri oldu. Evleri yıkılan depremzedeler kendilerine yeni bir hayat kurmak için yakın illere göç etmeye başladılar. Bazı fırsatçı ev sahipleri ise satılık ve kiralık konutlara yüksek miktarda zam yaptı. Tüketiciler ile markalar arasında çözüm köprüsü görevini üstlenen Şikayetvar’a konuyla ilgili taleplerini ileten, yetkililerin bir an önce gerekli yaptırımları uygulamalarını ve kira zamlarına düzenleme getirilmesini talep ediyor.
İşte vatandaşın dile getirdiği şikayetler:
Ev sahiplerine kim dur diyecek?
Depremzedelerin komşu şehirlere gelişlerini fırsat bilip kirası 4.000 TL olan ev, 8.000 TL - 11.000 TL verildi. Gerekli yerlere şikayet edildi. Birinin ortaya çıkıp ev sahiplerine dur demesini bekliyoruz.
Kiram 900 TL’den 3.500 TL’ye çıktı
Ev sahibim 900 TL olan kiramı yaşanan deprem sonrasında 3.500 TL’ye çıkardı. Bu konuyla acilen ilgilenilmesi gerekiyor. 2,5 kat zam olması hiç adil değil. Devletin yüzde 25 sınırına uyan yok.
Mersin’de kiralar İstanbul’u katladı
Mersin'de deprem sonrası göçün artmasından dolayı kira fiyatları neredeyse İstanbul'u geçmiş durumda. Meydan boş kalmış. İnsanlar kafasına göre zam yapmamalı. Bunun bir yaptırımı olmalı.
Ev işlerine gidiyorum, 4.000 TL kirayı nasıl öderim?
2019’dan beri aynı evde kiracı olarak yaşıyorum. Ev sahibim 1.100 TL’ye oturduğum evi önce 1.500 TL yaptı, deprem sonrası tekrar arayıp 4.000 TL vereceksin dedi. Evlere temizliğe giderek geçinmeye çalışıyorum. Bu parayı ödeyemem.
3.000 TL’lik kiram, 9.000 TL oldu
Artık devlet tarafından dur denilmeli. 3.000 TL kiram var. 2 yıldır oturuyorum. Ben zammı piyasayı da düşünerek 5000 TL olarak belirleme rağmen ev sahibim 9000 lira istiyor. Sahipsiz kaldık.
Millet sokaklarda mı yaşamını sürdürecek?
Ankara'da yaşıyorum. Kiralar gitgide yükseliyor. Asgari ücret 8.200 TL, kiralar 5.000 TL’den başlıyor. O da müstakil, rutubetli evler. Bu millet sokaklarda mı yaşasın?
1 ay boyunca ne yiyip ne içelim?
1 yıl öncesine kadar 1.000 TL'ye oturduğum ev şu an 4.500 TL oldu. Asgari ücretle çalışan bir insan bu kirayı nasıl ödesin? Hadi ödedik diyelim peki 1 ay boyunca karnımızı nasıl doyuracağız?
Ev sahibim resmen beni tehdit ediyor
Antalya Kepez’de yaşıyorum. 3 yıldır aynı dairede oturuyorum. 1.250 TL olarak ödediğim kirayı, ev sahibi 7.500 TL’ye çıkarmak istiyor. “Ya öde, ya çık” diyor. İlk girişte tahliye taahhütname imzalandı. Tarih var mı hatırlamıyorum. Resmen tehdit ediyor. Yüzde 600 oranında zam yapılır mı bunlara kimse dur demeyecek mi?
Gidip dışarıda çadır mı kurayım?
Samsun Atakum'daki dengesiz kira artışlarından çok şikayetçiyiz. Sürekli zam yapıyorlar. Her gün evimize mahkemeden kağıt geliyor. Yeter bıktık artık.