28 / 04 / 2024

Yüksek kira artışları esnafa kepenk kapattırdı!

Yüksek kira artışları esnafa kepenk kapattırdı!

Ocak ayı itibariyle geçerli olan yeni asgari ücretin işverene olan etkileri tartışma konusu olmaya devam ederken, yüksek kiralar da esnafın belini büktü.



Türkiye'de asgari ücret 2024 yılı itibarıyla 17,002 liraya yükseltildi ve  bunun iş verene en düşük maliyeti 23,502.94 Türk Lirası oldu. Yapılan yüzde 49'luk bu zam sonrası ise çalışanların kendilerine maliyeti artan esnafların bir çoğu bu rakamı karşılamak için ürünlerine zam yaptı, bazıları da küçülmeye giderek işçi çıkarmak zorunda kaldı.

Konu ile ilgili gelişmeleri Orhangazi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turgay Durmuş, Bursada Bugün'e yaptı.

YÜKSEK KİRALAR ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ

Orhangazi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turgay Durmuş konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada küçük esnafın tek sorununun asgari ücret değil, kontrol edilemeyen dükkan kira artışları olduğunnu söyledi. Turgay Durmuş'un açıklamasının devamı şu şekilde: "Orhangazi'de geçtiğimiz sene 4 bin Türk Lirası kira veren bir erkek berberinin iş yeri kirası dükkan sahibi tarafından 14 bin Türk Lirası'na çıkarıldı, bunu karşılaması için mecburen bizden traş fiyatlarına zam talep ediyor, böyle olunca da vatandaş tepki veriyor, bu iş içinden çıkılmaz bir hal aldı.

Yüksek kira artışları esnafa kepenk kapattırdı!

DESTEKLER ARTIRILMALI

Turgay Durmuş açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Devletimizin esnaflar için sağlamış olduğu bağkur destekleri artırılmalı şuan çok sayıda esnafımız bağkur primlerini ödeyemez hale geldi, zamanı gelince emekli olmak isteyen bir esnafımızın omuzlarında yüksek rakamlarda bağkur borcu olacak, çünkü zamanında ödeme yapamıyor. Yapılması gereken teşviklerle esnafımızın bağkur destekleri artırılmalı." 

KREDİLERE TALEP ARTTI

Açıklamasında asgari ücret artışları, dükkan kiralarında ki fahiş artışlar, vergiler ve esnafı olumsuz etkileyen sebepler nedeniyle işin içinden çıkamayan esnafın  kredilere saldırdığını söyleyen Turgay Durmuş, "Çektiği kredilerle çalışanlarının maaşlarını ödeyen esnaflarımız çok sayıda, yarın ödeme günü geldiğinde nasıl yapacaklar bilmiyoruz, esnafımız bizlere çözüm üretin diye geliyor, biz de bunu ilgili olan kurumlara yazıyoruz, inşallah esnaflarımız için beklediğimiz bu taleplerimiz yerine gelir.

136 ESNAF KEPENK KAPATTI

Bursa Orhangazi'de 2023 yılı sonu itibarıyla 136 esnafımız çeşitli sebepler nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kaldığını belirten Turgay Durmuş, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: "Tabi açılan esnaf sayımızda iyi ama kapananlar bizim için daha önemli soruyoruz, hepsinin ortak nedenleri az önce  anlattığımız nedenler,  kısacası küçük esnafımız desteklenmeli, asgari ücret artışları ürün zamlarına, istihdam boşluğuna buna benzer bir soruna dönüşüyor''

ŞOK'ta büyük fırsat! Türk Kahvesi makinesi 799 TL! ŞOK 17 Ocak 2024 aktüel ürünler kataloğu 

Ev sahipleri artık daireyi aile yakınlarına, şirketlerine satıyor: Tahliye bu şekilde yapılıyor! 

KİPTAŞ Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri 2. Etap'ın teslim tarihi açıklandı!


Geri Dön