Yüksek kira gelirleri ticari gayrimenkule talebi artırdı!
Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç yaptığı açıklamada yüksek kira gelirleri, yeni yapı stoku ve arzın az olması nedeniyle değerlenme oranlarının yüksekliğinin yatırımcıları ticari gayrimenkule yönelttiğini söyledi.
Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç ticari gayrimenkul yatırımları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Ticari gayrimenkullere talep artışının devam ettiğini belirten Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç 2023 yılında yatırımcısına en çok kazandıran enstrümanlardan birinin ticari gayrimenkuller olduğunu söyledi.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre özellikle İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde ticari gayrimenkul fiyatlarındaki artışlarının sürmesi beklenirken, markalı konut projelerine talepte de artış sürüyor. Talep artarken, arzın azalması ticari gayrimenkul yatırımcılarının hızlı hareket etme refleksine girmesine de oluyor.
Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Ali Emre Bilgiç ticari gayrimenkuller ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 2023 yılında konut sektöründe yaşanan daralmalara rağmen ticari gayrimenkul ve arsa satışlarının artmayı sürdürdüğüne dikkat çekerek, arsa ve ticari gayrimenkullerde de dikkate değer artışların yaşandığını kaydetti.
Ali Emre Bilgiç açıklamasında 2023'te dolarda yüzde 58, altında yüzde 78 değer artışı görürken, arsa değerlemelerinde yüzde 200 artış yaşandığını belirterek "Bunun dışında yine ofis ve dükkanlarda da aynı oranda artış yaşandığını gördük. Bu nedenle de risk almak istemeyen yatırımcı ticari gayrimenkullere yöneldi." dedi.
Açıklamasında güvenli liman şeklinde değerlendirdiği ticari gayrimenkullerde talebin yoğun olduğunu kaydeden Ali Emre Bilgiç, "Yüksek kira gelirleri, yeni yapı stoku ve arzın az olması nedeniyle değerlenme oranlarının yüksekliği yatırımcıları da ticari gayrimenkullere yöneltiyor. Konutta olduğu gibi ticari gayrimenkullerde arz fazlası yok, talep çok." dedi.
FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?
Ali Emre Bilgiç açıklamasında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre inşaat maliyet endeksinin, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 15,70 arttığını, bir önceki senenin aynı ayına göre ise yüzde 67,87 artış gösterdiğini kaydetti.
Söz konusu bu artışlar yaşanırken gayrimenkul fiyatlarında herhangi bir düşüş öngörmediğini kaydeden Ali Emre Bilgiç, "Bu artışlar yalnızca Türkiye'ye özgü değil. Dünyanın her yerinde gayrimenkul sektöründe fiyatların düşeceği algısı bulunuyor. Almanya, Amerika her ülkede bu tartışmalar yaşanıyor. Şu anda ABD'de bir metrekare bir gayrimenkulün üretim maliyeti 3 bin 500 dolar civarında. Yani 100 metrekare bir konutu 350 bin dolara üretebiliyorsunuz. Bu nedenle inşaat şirketlerinin inşaat yapma motivasyonu ülkemizde de, Avrupa'da da azaldı. Arzın olmadığı, talebin de hep canlı şekilde zorunda olduğu bir yerde fiyatların düşmesini beklemiyorum. Bu nedenle her gün gayrimenkul yatırımı için en doğru gün." dedi.
Açıklamasında inşaat sektörünün can simidi şeklinde gördüğü yabancı yatırımcılarda yüzde 48 azalma görüldüğünü belirten Ali Emre Bilgiç bu beklentiyle proje üreten markaların sıkıntı yaşadıklarını kaydederek açıklamasına şu şekilde devam etti: "Eğer Türkiye’de üretim yapıp, satışlarda gözümüzü yurt dışına çevirirsek, herhangi bir olumsuzlukta bu yaşanabilir. Yabancı yatırımcı şu an için bekle ve gör modunda. Yeniden o pazarın da hareketlenmesini bekliyorum fakat söz konusu bu beklentiyle iş yapan firmaların ciddi sıkıntıda olacaklarını belirtebilirim. Türk yatırımcısı inşaat sektörünü kalkındırabilecek güce sahip. Dünyanın önde gelen ekonomilerinin tümünde gayrimenkul piyasası çalkantılı bir dönem yaşıyor. Yatırımcıların beklentilerini karşılayacak olan projeler tasarlamak, yatırımlarının avantaja dönüşeceği fonksiyonlar eklemek, ülke ekonomisini canlandıracak hamleler yapmak, sektörü bu kısır döngüden kurtarır."
Özak Doa Göktürk projesinde teslimler başladı!
Aman dikkat! Araba alacağım derken elinizdeki arabadan da olmayın!
9 bankada adeta 7 şiddetinde deprem! Ziraat, Garanti, TEB, Yapı Kredi, İş, Akbank, ING ve 2 banka daha az önce açıkladı |