Kent Haberleri

Yüksek kiralar memur ve çalışanları göçe zorladı! Memurlar ve çalışanlar kira yardımı istiyor! 

Savaş sonrası Rusların akın ettiği Antalya'da kira fiyatları yalnızca 5 ayda yüzde 100 arttı. Memurlar daha uygun fiyatlı kiralar bulabilecekleri illere tayin istemeye başlarken, barınma sorununu aşamayan kalifiye turizm işçileri ise kentten göç ediyor. İşte ayrıntılar... BETAM verilerine göre, son bir yılda ülke genelindeki kiralar yüzde 166,4 oranında yükselirken, en yüksek artış yüzde 193,3 ile Antalya’da gerçekleşti

Antalya’da son bir senede üçe katlanan kira tutarları, kentte yaşayan vatandaşı, memuru, turizm işçisini uzun zamandır yaşadığı şehirden göç etmeye zorladı. BETAM verilerine göre, son bir yılda ülke genelindeki kiralar yüzde 166,4 oranında yükselirken, en yüksek artış yüzde 193,3 ile Antalya’da gerçekleşti.

Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz gün açıklanan verilere göre; ev fiyatlarının da en çok zamlandığı illerden biri Antalya oldu. 

 

Ülke genelinde Eylül'de senelik bazda yüzde 184,6 yükselerek rekora imza atan ev fiyatları, Antalya’da ise yüzde 235,8 oranında arttı. 

Özellikle savaş sonrasında Ruslar’ın kente yoğun bir talep gösttermesi sonucunda fiyatlar sert şekilde yükselince, şehirde yaşayanların göçü hızlandı.

 

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre; Büro Memur Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, memurların daha uygun kiralar bulabilecekleri şehirlere tayin istemeye başladıklarına, Antalya’ya gelmek isteyen memurların ise bütçelerini zorlayan kira bedelleri sebebiyle kente gelmekten vazgeçtiğine dikkat çekti. 

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, merkezde yaşayanların köylere göç ettiğinin altını çizerken; DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu ise, binlerce kalifiye turizm çalışanın önemli bir bölümünün, konut sahiplerinin tahliye etmek istemesi sebebiyle kenti terk etmeye başladıklarını belirtti. 

İşte ayrıntılar...

MEMURLAR UYGUN ŞEHİRLERE TAYİN İSTİYOR 

Büro Memur Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, "Antalya’da geçinemeyip, çocuğunu okutabilmek için çevre illere taşınmak isteyen memurlar, daha uygun fiyatlı bir ev arayışında" açıklamasında bulundu ve şehir dışından Antalya’ya gelmek isteyen memurların da uygun fiyatlı konut bulamamaları sebebiyle tayinden vazgeçtiğinin altını çizdi. 

Yalnızca kira değil, ulaşım giderlerinin de memuru zorladığına vurgu yapan Hisarkaya, konuyla ilgili olarak "Toplu taşıma ücretleri ya da işine kendi aracıyla gidenler için akaryakıt fiyatları memurun bütçesine olumsuz yansıyor"  ifadelerini kullandı. 

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar da Hisarkaya gibi, kira ve konut fiyatlarındaki yüksek artışların temel sebebinin yabancılar, özellikle de Rusların yoğun talebi olduğuna dikkat çekti. 
“Antalya’da kira bedelleri sadece savaş başladıktan sonra, son 5-6 aydır yüzde 100 zamlandı” diyen Çağlar ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 200’lük bir yükseliş olduğunu vurguladı. 

Diğer taraftan, Büro Memur Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya gibi “Memurlar gelmek istemiyor, olanlar da gitmek istiyor” diye konuşan Çağlar, merkezden çıkıp mahallelere, köylere göçen insanların olduğunu aktardı. 

Bunun dışında, öğrenciler ile evlenecek olanların da çok zor durumda olduğuna vurgu yapan Çağlar, "Evlatlarımızı evlendireceğiz ama bütçeye uygun kiralık ev bulmak çok zor. Fiyatlar çok yüksek" şeklinde konuştu. 

MEMURLARDAN KİRA YARDIMI İSTEĞİ 

Hisarkaya, pandemi öncesine kadar Antalya’daki memurların maaşlarının bir kısmıyla birikim yapabildiğine, konut ve eşya sahibi olmalarının çok daha kolay olduğuna dikkat çekti. Ancak şu an herkesin günü kurtarmaya çalıştığını belirtti. 

Büyükşehirler başta olmak üzere tüm ülkede çalışanlara kira yardımı yapılması talebini dile getiren Hisarkaya, konuyla ilgili olarak, "Hükümetin kira yardımı gibi peşinatlarla destek yapması gerekir. Önümüzde yılbaşı var, maaşlara güzel bir artış istiyoruz ama maaş arttıktan sonra temel mal ve hizmetler daha fazla zamlanıyor" dedi. 

Tapu sahipleri bu tarihi sakın kaçırmayın! Cezası var!

Kirada oturanlar dikkat! Evinizden çıkmak zorunda kalabilirsiniz! Hemen buna bakın!

Akaryakıtta son dakika! Benzin ve motorine zam geldi mi? Opet, PO, BP, Total, Shell 18 Kasım 2022 fiyat listesi...