Genel

Yüksek milli katkılı denizaltıların inşasında geri sayım başladı!

Savunma Sanayii Müsteşarlığının ( SSM ) 2,7 milyar dolar bütçeli Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında Gölcük Tersane Komutanlığınca test bloku imal edildi.Yüksek milli katkılı denizaltıların inşasında geri sayım başladı...

Savunma Sanayii Müsteşarlığının (SSM) 2,7 milyar dolar bütçeli Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında Gölcük Tersane Komutanlığınca test bloku imal edildi.


Gölcük Tersanesi Komutanlığı Tekne Montaj Şube Müdürü Mühendis Binbaşı Mustafa İşçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin havadan bağımsız tahrik sistemine sahip, yüksek yerli katkılı 214 sınıfı 6 modern denizaltılnın Türk donanmasına kazandırılmasını hedeflediğini söyledi.


Test bloku üretimini mayısta tamamladıklarını, kalite kontrol sürecinin de büyük kısmını bitirdiklerini vurgulayan İşçi, kalan testlerin sonlandırılması ve idari onayın ardından inşa çalışmalarına başlayacaklarını anlattı.


İşçi, tersanede üretecekleri 66 metre boyundaki ve 13 metre yükseklikteki denizaltıların su üstü deplasmanının bin 845, su altı deplasmanının ise 2 bin 13 ton olacağını kaydederek, "Denizaltılar bir yıl faz farkıyla Gölcük Tersanesi'ndeki fabrikada inşa edilecek. 3 sene sonra aynı anda değişik seviyede 3 farklı denizaltı inşası devam ediyor olacak. Yapım sürecinin başlamasından yaklaşık 60 ay sonra denizaltının ilkinin deniz tecrübeleri tamamlanarak donanmamıza teslim edilmesi planlanmaktadır" diye konuştu. 


- "Ayrı ayrı 5 blokun birleşmesinden oluşacak"


Yeni tip denizaltıların inşa aşamasının 5 blokun birleştirilmesinden oluştuğuna dikkati çeken İşçi, blokların ekipmanlarla donatılacağını ve tüp halinde birleştirilip diğer donatımlarının yapılabilmesi için havuza kaydırılacağını aktardı.


İşçi, "tekne" denilen çelik aksamın fabrikadan çıkmasının yaklaşık 14 ayı bulacağını, esas vakit alan kısmın "tecrübeler bölümü" olduğuna işaret ederek, bu sürenin dışarıda yapılacak direk montajı ve diğer işlerle 60 ayı bulacağını dile getirdi. 


Projede büyük bir yerli sanayi katılım oranı olduğunu belirten İşçi, çeşitli elektronik aksamların üretimi ve dizaynı noktasında yerli firmaların önemli katkısı bulunduğunu ifade etti. 


İşçi, projenin daha çok otomasyon ve daha hızlı üretime yönelik altyapıya sahip olduğunu bildirerek, "Yarı otomatik kaynak sistemleri ve 'yeni istasyon' diye tabir ettiğimiz cihazlar kuruldu. Bu altyapı sayesinde dikine inşa yöntemiyle denizaltı inşa etme kabiliyeti kazanmış olacağız" şeklinde konuştu. 


- "Yeni denizaltılar daha uzun süre su altında kalacak"


Yeni tip denizaltıların Gölcük Tersanesi'nde daha önce ürettikleri 11 denizaltıdan önemli farkı bulunduğuna dikkati çeken İşçi, sözlerini şöyle tamamladı:


"Yeni tip denizaltıların daha önce Gölcük Tersanesi'nde inşa edilen denizaltılardan en büyük farklarından birisi, havadan bağımsız tahrik sistemine sahip olması. Denizaltı bünyesinde bulunan hidrojen ve oksijen tanklarının tepkimesi sonucunda yakıt hücresi sistemiyle elektrik enerjisi üretilecek ve bu sistem atmosferik havaya ihtiyaç duymadan denizaltının çok daha uzun süre su altında kalmasını sağlayacak. Bu, daha önceki denizaltılara göre en büyük farkı."  


- Yeni Tip Denizaltı Projesi


Ana yüklenicisi Alman HDW-MFI Ortak Girişimi olan proje kapsamında, HAVELSAN, ASELSAN, TÜBİTAK, STM AŞ, AYESAŞ, Milsoft, Meteksan Savunma ve KOÇ Bilgi Savunma şirketleri, denizaltıların çeşitli sistem ve donanımlarını üretecek. Ayrıca yerli bir çok firmadan elektrik kabloları, bağlantı elemanları gibi malzemelerle çelik sac ve profil tedarik edilecek.


Projenin tamamlanmasının ardından Gölcük Tersanesi Komutanlığı, havadan bağımsız tahrik sistemli denizaltılara ilişkin teknolojiyle torpido bölümü dahil inşa kabiliyetlerine sahip olacak ve yatırımlar sonucunda denizaltı bloklarının 'dikey inşası' altyapısını kazanacak. Ayrıca proje kapsamında elde edilecek bilgi birikimi ve teknolojik kabiliyetin, tamamen "milli" denizaltı programımın başlangıcına öncülük etmesi bekleniyor. 




AA