Yüksek teknoloji kentleri geliyor!
Suudi Arabistan'dan Çin'e, Moğolistan'dan Nijerya'ya kadar birçok ülkede yüksek teknoloji kentleri için çalışmalar yapılıyor. Yüksek teknoloji kentleri geliyor..
Suudi Arabistan'dan Çin'e, Moğolistan'dan Nijerya'ya kadar birçok ülkede yüksek teknoloji kentleri planlanıyor. Kentlerin istihdam ve yaşam alanı yaratmasının yanı sıra iklim dostu olmasına da özen gösteriliyor.
1-) Çöldeki rüya kent: Neom, Suudi Arabistan
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a göre "Neom" dünyanın en güvenli, verimli ve modern kenti olacak. Kızıl Deniz kıyısındaki yeni ticaret bölgesi için 500 milyar dolar yatırım yapılması öngörülüyor. Çevreci yüksek teknoloji kentinin gençlere istihdam alanı sunması ve Suudi kanunlarına değil, özel bir yasaya tabi olması hedefleniyor. Kentin inşasına 2025 yılında başlanacak.
2-) Çevreci hayalet kent: Masdar City, Abu Dabi
Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki ekolojik yüksek teknoloji kenti Masdar City'nin 2016 yılında tamamlanması öngörülmüştü. Ancak bu, 2030 yılına ertelendi, ayrıca tamamen emisyonsuz bir kent hedefinden vazgeçildi. Her ne kadar Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Siemans gibi bazı firmalar kente taşınsa da, henüz kent sakinleri olmadığı için bir hayalet kenti andırıyor.
3-) Moğolistan'ın eko kenti Maidar City
Moğolistan'ın başkenti yoğun bir hava kirliliği ve trafiğe sahip. Buna çözüm bulmak amacıyla Ulan Batur'un güneyinde yeni bir kent kurulması hedefleniyor: Maidar City. Kente 2030 yılına kadar 90 bin kişinin taşınması, proje bittiğinde ise 300 bin kadar kişinin ekolojik ve iklim dostu bir biçimde kentte yaşaması planlanıyor. Eko kentin sembolü ise dünyanın en büyük Buda heykeli olacak.
4-) Çin'in yeni liman kenti: Lingang New City
Şanghay yakınlarındaki Lingang New City'nin yeni bir ticaret merkezi olması planlanıyor. Hamburglu mimarlık bürosu Gerkan, Marg ve Ortakları'nın tasarladığı kentin 800 bin kişiye yaşam alanı sunması öngörülüyor. İstihdam alanlarınınsa yüksek teknoloji araştırmaları, Yangshan Konteyner Limanı ve Liman içindeki Serbest Ticaret Bölgesi'nde oluşturulması hedefleniyor.
5-) Güney Kore: Akıllı kent Songdo
Akıllı kentin inşası için altı kilometrekarelik deniz alanı dolduruldu. Songdo dünyanın en akıllı kenti olmak konusunda iddialı. Kentin şimdiden refah durumu yüksek 100 bin sakini var. Trafikten polisine ve evlere kadar her şey dijital ağa bağlanmış, kamera ve sensörlerle donatılmış.
6-) Afrika'daki Manhatten: Eko Atlantic City, Nijerya
Nijerya'nın en büyük kenti Lagos'ta iş makineleri, lüks bir ticaret merkezi ve 250 bin kişilik yaşam alanı yaratmak için denizi dolduruyor. Eko Atlantik City'de alışveriş merkezleri, yat limanı ve gökdelenlerin olduğu bir kent yaratılıyor. Halkın yarısından fazlası yoksulluk içinde yaşayan Nijerya'da proje karşıtları, Eko Atlantik City'i zenginler için güvenli bir mahalle olarak görüyor.
7-) Bill Gates City: Belmont Smart City, ABD
ABD'nin Arizona Çölü'nde kurulması planlanan akılllı kent projesi Belmont Smart City’nin ardında Microsoft'un kurucusu Bill Gates var. Phoenix’e 70 kilometre uzaklıkta kurulacak akıllı kent 200 bin kişi kapasiteli. Amaç kentte akıllı-ev, akıllı-iş yeri ve akıllı-kent projelerini test etmek. Proje henüz başlangıç aşamasında.
8-) Google Town: Quayside Toronto-Kanada
Google'ın ana şirketi Alphabet Holding, Toronto'nun sahil kıyısına "geleceğin kentini" inşa edecek. Fotoğrafta Kanada Başbakanı Justin Trudeau projeyi tanıtırken görülüyor. Quayside Toronto adlı yüksek teknoloji kentinde yaklaşık 10 bin kişi, akıllıca tasarlanmış bir dijital ağla yaşayacak. Quayside Toronto'nun, sakinleri hakkında akıl almaz miktarda dijital veri üretmesi bekleniyor.