Perakende

Yumurtaya yeni zam! Fiyatı bir yılda yüzde 400 arttı!

Ayçiçek yağı, un, şeker derken yumurta fiyatları aldı başını gitti. Yumurtanın tanesi 2 lira 53 kuruşa yükseldi. Peki 1 kilo yumurta ne kadar? İşte detaylar...Yükselen maliyet artışlarından en çok etkilenen ürün ise kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurta oldu

Türkiye'de enflasyon rakamlarının artmasıyla temel gıda ürünlerinin fiyatlarında da yükselmeler dikkatlerden kaçmıyor. Yükselen maliyet artışlarından en çok etkilenen ürün ise kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurta oldu. Yumurta bir yılda yüzde 400 oranında zamlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından eylül ayı enflasyon rakamları bugün açıklandı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 83,45 olarak kayda geçti. Artış gözlenen enflasyon rakamlarının fiyatlarını en çok gıda ürünleri etkilendi. Sofraların vazgeçilmezi yumurta ise yüksek zam oranı ile el yakıyor. Peki yumurta fiyatları ne kadar, yumurta kaç TL? bir koli yumurta ne kadar olacak? İşte detaylar...

YUMURTAYA BİR YILDA YÜZDE 400 ZAM GELDİ

Gerçekgündemin haberine göre, Yüksek enflasyon ve peşpeşe gelen zamların ardından yem, enerji, ambalaj, nakliye maliyetleri yükseldi. Son 2 aydır büyük artış yaşanan yumurta fiyatlarına yeni zam geldi. 

Geçen sene 0,61 kuruş olan yumurtanın tane fiyatı Ekim ayı itibarıyla 2 lira 53 kuruş oldu. Yine geçen sene 18 liraya alınan 30'lu koli yumurtanın fiyatı 100 liraya dayanarak 76 lira oldu. Bazı yerlerde bir koli 30'lu yumurtanın fiyatı 76 TL'ye kadar çıkabiliyor.

ARTAN MALİYETLER YUMURTA FİYATLARINA ETKİ ETTİ

Ayrıca yem ve ambalaj gibi yumurta imalat ürünlerine zam gelmesi de artan fiyatları doğrudan etkiledi. Kısa süre önce Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu'na göre, çiftçinin tarımsal faaliyetlerini yapmak için üretim ve yatırım amaçlı satın aldığı girdilerin maliyet çizelgesi olarak bilinen tarımsal girdi fiyat endeksi Temmuz'da yıllık yüzde 133,4 oranında arttı.

Yumurta üretimin temek maddelerinden olan yem ise senelik olarak yüzde 145 arttı. Buna enerji maliyetlerindeki yüzde 200'ü aşan rakamlarda eklenince yumurta fiyatları hızla yükseldi.

2 AYLIK FARK 72 TÜRK LİRASI

Dört bir kişilik aile her gün bir yumurta yese ayda 303 lira 60 kuruş tutuyor. Bu oran 2 ay öncesinde 231 lira 60 kuruş idi. Aradaki fark 72 Türk Lirası.

Tarım Kredi Market sosyal medyadan indirim listesini duyurdu! Sakın kaçırmayın! 3 Ekim 2022 fiyat listesi

Migros'ta beyaz ete yüzde 20 indirim! Tükenmeden alın! 3 Ekim 2022 fiyat listesi

Emekli promosyonunda ekim müjdesi! 3 banka peş peşe açıkladı!