Genel

Yunan Kilisesi, iflasın eşiğine geldi!

Ekonomik özerkliği bulunan Yunan Kilisesi, iflasın eşiğine geldi. Yunanistandaki ekonomik kriz kiliseyi de vurdu. Büyük mal varlığı olan ve ekonomik özerkliği bulunan Yunan Kilisesi, iflasın eşiğine geldi

Bağışların azalması, kiliseye ait oteller ve iş yerlerinden kira toplanamaması nedeniyle geliri düşen Yunan Kilisesi için de kemer sıkma programı hazırlandı

YUNANİSTANda, büyük mal varlığı olan ve ekonomik özerkliği bulunan Yunan Kilisesinin, mali kriz nedeniyle iflasın eşiğine geldiği bildirildi. Yunan medyası, ekonomik kriz nedeniyle yapılan bağışların azalması ve kiliseye ait oteller ile iş hanlarından sağlanan kiraların toplanamaması nedeniyle gelirleri önemli derecede azalan Kilise Yüksek Kurulunun (San Sinod), devlet tahvilleri satın almak için bankalardan aldığı kredi borcunu ödeyememesi sonucu iflasın eşiğine geldiğini duyurdu.

Giderler kısılacak

Yunan Kilisesinin lideri Atina Başpiskoposu Yeronimos, kilisenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyla ilgili yaptığı açıklamada, Kilisenin büyük nakit sıkıntısı içerisinde bulunduğunu ve yıl sonuna kadar zor günler yaşayacağını ifade ederken, Kilisenin Ekonomik İşler Sorumlusu Elassona Bölgesi Metropoliti Vasilyos da, Bu konuda Kilisede bir kemer sıkma programı hazırlandığını açıkladı.

To Vima gazetesine açıklama yapan Metropolit Vasilyos, hazırlanan programda, kiliselerdeki günlük giderlerin azaltılması, manastırlara ve sınır bölgelerindeki metropolitliklere verilen maddi yardımın kesilmesi, kiliselerde bakım-onarım çalışmalarının dondurulması, sivil personelin maaşlarında indirim yapılması ve bazı gayrimenkullerin satılması gibi önlemlerin yer aldığını belirterek, Giderleri azaltıp, gelirleri arttırmaktan başka çaremiz yok dedi.

OECD: Yunanistanın borcu bir nesil sonra azalabilir

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Jose Angel Gurria, Yunanistanın Gayri Safi Milli Hasılasının (GSYH) yüzde 140 oranına varan borcunun yüzde 60ın altına düşmesi için en az bir nesil geçmesi gerektiğini söyledi. OECDnin Yunanistan ile ilgili raporunu sunmak üzere Atinayı ziyaret eden Gurria, Kathimerini gazetesine verdiği demecinde, Yunanistanın krizden çıkabilmesi için bu konuda alınan önlemleri acilen süratle ve sonuna kadar uygulaması gerektiğini belirtti. OECDnin, Yunanistanın borcunu azaltma konusunda izlemesi gereken bir yol haritası hazırladığını, yol haritasında belirlenen stratejinin izlenmesi durumunda borcun azalacağını savunan Gurria, Bu strateji ile GSYHnin yüzde 140 oranına varan borcu 2035 yılına kadar yüzde 60tan daha az bir orana düşürebilirsiniz. Ancak, hemen yarın değil, bir nesil sonra ifadelerini kullandı.
Vatan