Dış Piyasalar

Yunanistan Altın Vize koşullarını ağırlaştırıyor: Büyük şehirlerde asgari yatırım sınırı 800 bin Euro’ya çıkarıldı!

Atina, Türk ve Çinli yatırımcıların ağırlıklı şekilde faydalandığı Altın Vize uygulamasının şartlarını zorlaştırıyor. Büyük şehirlerde  Altın Vize alabilmek için yapılması gereken asgari yatırım 800 bin euroya yükseltildi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden bir tanesinin vatandaşı olmayanlar, 1 Eylül 2024 tarihinden  itibaren emlak alımı yoluyla Yunanistan'da oturma izni edinebilmek için daha fazla para ödeyecek.

DW Türkçe’de yer alan habere göre ülkenin iki büyük şehri Atina ile Selanik'te ve Yunanistan'ın büyük adalarında bugüne dek Altın Vize alabilmek için asgari 250 bin Eurolu’k yatırım yapmak gerekirken söz konusu bu alt sınır 800 bin Euro’ya çıkartıldı. Diğer şehirlerde ve bölgelerde ise alt sınır 400 bin Euro şeklinde belirlendi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Altın Vize ismi verilen oturma iznine sahip olanlar herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın Avrupa Birliği bölgesinde serbest dolaşım imkanına sahip oluyor. Yunanistan'ın Altın Vize uygulamasından bugüne dek en çok Çinliler ve Türklerle, Gazze Savaşı'nın başlamasından sonra İsrailliler faydalandı. Gerekli gayrimenkul yatırımını yapan kişiye verilen Altın Vize, o kişinin aile üyelerini (1. dereceden akrabalar) de kapsıyor ve beş sene boyunca geçerli oluyor. Söz konusu emlak beş seneden sonra hâlâ Altın Vize'yi alan kişiye ait ise uygulama beş sene daha uzatılıyor.

KONUT SIKINTISINA KARŞI ÖNLEM

Altın Vize alabilmek için gayrimenkul alanlara bazı şartlar da koşuluyor. Yunanistan Maliye Bakanlığı'nın konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamaya göre örnek vermek gerekirse bir konut sahibi evini kiraya verebiliyor fakat bunu Airbnb gibi platformlar üzerinden kısa süreli kiralayamıyor. Yunan hükümetinin söz konusu bu önlemi hayata geçirerek bir taraftan konut sıkıntısı ve gayrimenkul piyasasındaki fiyat artışı ile mücadele etmeyi, diğer taraftan da devletin kasasına para girmesini sağlamaya çalıştığı belirtiliyor.
Yunan medyasına konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan emlakçılar, yabancı yatırımcıların Yunanistan'da gayrimenkul almaya başlamasıyla, son senelerde özellikle büyük kentler ve çok sayıda adada, konut satış ve kira fiyatlarında büyük bir artış yaşandığını aktarıyor.


KORUMA ALTINDAKİ EVLER DAHA UCUZ

Yunan hükümeti diğer taraftan özel durumlarda 250 bin Euro asgari yatırımla Altın Vize vermeyi sürdürecek.  Bunun için yatırımcıların koruma altındaki bir yapıyı satın alıp yasal şartlara uygun bir şekilde onarması gerekiyor.
Yunan kamu radyosunun ilgili kurumlara dayandırdığı haberine göre geçen sene,  Altın Vize kapsamında 8 bin 516 gayrimenkul alma girişimi oldu ve bunlardan bin 802 tanesi gerçekleşti. Bazı yatırımcıların, örneğin başkent Atina'da çok katlı yapılar aldıkları bildiriliyor. Altın Vize başvurusuna uygun ilgili satışlar, Yunanistan Maliye Bakanlığı'nın açıklamış olduğu rakamlara göre ülkeye geçen sene yaklaşık olarak 2,5 milyar euro girdi sağladı.

 

Toyota'dan Eylül 2024 kampanyası! Güncel fiyat ile kampanya detayları neler? 

Emlak sektöründe karşılaşılan 4 zorluk!

İki şehirde satılık 19 arsa ve iş yeri!