09 / 01 / 2025

Yunanistan, tüm kamu sektörünü özelleştiriyor!

Yunanistan, tüm kamu sektörünü özelleştiriyor!

Borç batağındaki Yunanistan iflas etmemek için nihai hamleye başlıyor. Komşu, tüm kamu sektörünü özelleştiriyor. Limanlar, havaalanları, hipodromlar, gazinolar ve otoyollar da dahil her şey 2015 yılına kadar elden çıkarılacak



İki yıldır borç batağından kurtulmak için çabalayan ve iç karışıklarla uğraşan Yunanistan'da devlet ortadan kalkıyor. Kamu mallarının tamamı özelleştirilecek. İflasın eşiğinden dönebilmek için son hamlesini yapmaya hazırlanan Yunan hükümeti kamu sektörünü, limanlarını, havaalanlarını, hipodromalarını, gazinolarını, oto yollarını satacak. Yunan hükümetinin hedefi, 2015 yılına kadar 50 milyar euro toplamak. Kamuoyununun şiddetli tepkileriyle karşılaşan Yunan hükümeti bu hedefine ulaşabileceğini kanıtlarsa o zaman iflastan kurtulması için AB ülkelerinden ek olarak 100 milyar euro daha mali yardım alacak. Başbakan Yorgo Papandreu'nun AB ve IMF'nin 'olmazsa olmaz' olarak tanımlanan ekonomik şartlarını uygulamak amacıyla Yunan parlamentosuna sunduğu yasa tasarısı : elektrik (DEI), Telekom (OTE) su idaresi (EYDA), enerji (DEPA); demir yolları (OSE); şans oyunları (OPAP); havalimanları, limanlar gibi devlet yönetimindeki şirketlerin tümünün ya da kısmen satışını öngörüyor. Aynı yasa tasarısında yüksek gelirlilere (lüks oto villa ve yat sahipleri gibi) ek vergiler getiriliyor. Vergi muafiyetleri asgariye indiriliyor.

ASIL PARA DIşžARIDA

Yunan Başbakanı Papandreu ayrıca, İsviçre'deki bankalarda banka hesabı olan binlerce Yunan vatandaşının 'vergi kaçırdıkları' gerekçesiyle İsviçre makamlarından söz konusu 'mevduat sahipleri üzerindeki mahremiyetin kaldırılmasını -ve kimine göre 300 milyar; kimine göre ise 600 milyar euroya ulaşan- meblağların vergilendirilerek Yunanistan'a iade edilmesini istedi. Papandreu'ya göre, bu konuda İsviçre makamlarıyla Yunan hükümeti arasında müzakereler başlatılmış bulunuyor. 2015 yılının sonuna kadar 50 milyar euro toplanmasını amaçlayan orta vadeli bu projenin uygulanmasıyla Yunanistan IMF ve AB'den gördüğü mali yardımları almaya devam edebilecek. Bu orta vadeli projenin iz düşümü olan yasa tasarısı iktidardaki sosyalist PASOK'un bazı milletvekilleri ve muhalefetin tümü tarafından eleştirilmesine rağmen Haziran ayı içinde oylamaya sunulacak ve yürürlüğe girecek.

Türkiye'nin kurtardığı NBG de satışa çıktı

Yunanistan'ın en büyük bankası olan National Bank of Greece (NBG) de satılacaklar listesinin üst sıralarında yer alıyor. Karlılık konusunda sırtını Türkiye'deki operasyonuna bağlayan NBG'nin 2011 ilk çeyreğinde net karı yüzde 39 artırarak 157 milyon euroya çıktı. Bu rakamın 151 milyon eurosu yani neredeyse tamamı Finansbank'tan sağlandı. NBG'nin ilk çeyrek raporu sonrasında Atina'da 'Ya Finansbank da olmasaydı' sorusu gündeme gelmişti.

Berlin'den 12 milyar euroluk onay

Alman Federal Meclisi (Bundestag), iktidardaki Hristiyan Birlik Parti ve Hür Demokrat Parti milletvekillerinin oylarıyla, Yunanistan'a temmuz ayı başında planlanan 12 milyar euroluk ikinci yardım paketini kabul etti. Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'a ek yardım yapılması gerektiğini savundu. Schaeuble, yardımların yapılmaması durumunda Yunanistan'ın borçlarını ödeyemez duruma geleceğini hem de global gelişmeye olumsuz etkisi olacağını söyledi.

EN KÖTÜ SENARYO

Ancak, bu orta vadeli proje, eğer şu veya bu şekilde Yunan parlamentosunda onaylanmazsa, Yunanistan ne 110 milyar euroluk yardım paketinin, 12 milyar euroya tekabül eden beşinci dilimini; ne de AB tarafından verilmesi düşünülen ve 100 milyar euroya ulaşması beklenen ek mali yardımı tahsil edemeyecek. Memur ve emekli maaşlarının ödenememesi resmen iflas anlamına gelecek.
Sabah/STELYO BERBERAKİS


Geri Dön