Kent Haberleri

Yunus Aydın: Gürsu'nun cazibesi arttı yatırım talepleri hızlandı!

Küçük atölyeleri OSB dışına çıkararak orta ve büyük ölçekli yatırımlara yer açmaya çalışan Gürsu OSB’de kamulaştırma bedelleri el yakıyor. Atölye sahipleri arsalarına 2 bin TL, üzerindeki atölyelere 800 TL metrekare fiyatı istiyor.

Gürsu OSB (GÜSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, bölgenin cazibesinin artmasıyla yatırım taleplerinin de hızlandığını belirterek, “Küçük ölçekli, atölye tarzı üretim alanlarının OSB dışına taşınması, orta ve büyük ölçekli yatırımcılara alan tahsis edilmesi için Gürsu Belediyesi ile bir kentsel dönüşüm projesi geliştirdik. Bu kapsamda kamulaştırmalar sürüyor. Kamulaştırmadan rant elde etmek isteyenler yüzünden bölgede arsa fiyatlarının arttı” dedi. 


OSB’nin orta ve büyük ölçekli firmaların yatırımına açılmaya başlandığını kaydeden Aydın, “Ancak arsa fiyatlarının yüksekliği yatırımcıları düşündürüyor. Bazı yatırımcılar da bölgedeki arsalarını satıp metrekare fiyatı daha ucuz olan OSB’lere gitmeyi düşünüyor. Gerçekleşen fiyatlar 400-600 TL/metrekareydi. Şu anda sanayicilerin birbirleriyle yaptıkları ticaretlerde arsa fiyatları 600 ile 1000 TL/ metrekare arasında değişiyor. Atölyelerin ve küçük ölçekli işletmelerin OSB dışarına çıkarılması projemiz kapsamında şahısların rızasıyla kamulaştırma yapmak istedik. Yer sahipleri arsaları için 2 bin TL/metrekare, ayrıca arsa üzerindeki kaçak binaları için de 800 TL/ metrekare gibi uçuk bedeller istemeye başladı” diye konuştu. Bu bedelleri karşılamalarının mümkün olmadığını belirten Aydın, bunun sadece kentsel dönüşüm yöntemiyle aşılabileceğini aktardı. 


Bu ayın sonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gürsu Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve GÜSAB olarak kentsel dönüşüm projesini bir protokol haline getireceklerini kaydeden Aydın “Bazı küçük ölçekli firmaları, atölyeleri OSB dışına çıkardık. Kalanları da kentsel dönüşümle OSB dışına taşıyacağız. Bölgede 70 kadar atölye kaldı. Bunu yapınca arsa fiyatlarındaki fahiş artış bitecek, sanayicilere yine makul fiyatlarla arsa vereceğiz” dedi.


Kestel 2 ile birleşip Uludağ OSB olacak 


Gürsu OSB, Kestel 2’yi de bünyesine alarak Uludağ OSB adını almaya hazırlanıyor. Tek bir OSB olarak birleştirilmesi planlanan iki bölge toplam 185 hektar alan, 286 parsel, 205 faal firma ve 11 bin 500 kişilik istihdama ulaşacak. Birleşmeyle birlikte Uludağ OSB’nin ihracat hacmi 500 milyon doları geçecek. Bu konuda kurulan komisyon Kestel 2 No’lu Bölge’de bölge sanayicilerinin olurunun alınmasıyla ilgili çalışmaları yürütüyor. 100 sanayicinin 5’i birleşme konusunda çekimser. Bursa Valiliği’nin de önderliğinde bu ay içinde tarafl ar bir araya gelecek.


9 Yatırım teşviğe bağlandı


Son 3 yılda 7 milyon liradan fazla kamulaştırma yapan Gürsu OSB (GÜSAB), çalışmalarının karşılığını yeni yatırımlarla almaya başladı. Ekonomi Bakanlığı tarafından bölgede bu yılın ilk 7 ayında 35,3 milyon liralık 9 yatırım teşvike bağlandı. Yatırımların 25,1 milyon liralık kısmı 4 komple yeni yatırımdan oluştu. Bölge geçen yıl sadece 1 komple yeni yatırım almıştı. Akbaş Holding, Aroma, Sönmez Bustaş Lojistik gibi büyük kuruluşları bünyesinde barındıran GÜSAB’da 136 parsel, 101 firma ve 71 faal firma bulunuyor. 350 milyon dolarlık ihracat hacmine sahip tekstil ağırlıklı bölge yüzde 80 doluluk oranıyla çalışıyor.



Dünya