Yunus Emre Enstitüsü Roma Merkezi büyük gün için hazır!
Türkiye'yi, Türk dili, kültürü, sanatı ve tarihini tanıtma amacını taşıyan Yunus Emre Enstitüsü' nün Roma'daki merkezi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yapacağı büyük açılış için gün sayıyor...
Türk kültürünün tanıtılmasında büyük bir misyon edinen ve son yıllarda dünya genelinde, Tokyo'dan Londra'ya, Astana'dan Johannesburg'a kadar pek çok kentte kültür merkezleri açan Yunus Emre Enstitüsü, bu geniş yelpazeye dünya medeniyet tarihinin öne çıkan başkentlerinden Roma'yı dahil etmeye hazırlanıyor.
İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun daveti üzerine bugün resmi ziyaret için İtalya'ya gidecek Cumhurbaşkanı Gül tarafından 30 Ocak Perşembe günü açılacak olan Yunus Emre Enstitüsü Roma Merkezi, büyük gün öncesi kapılarını AA muhabirlerine açtı.
Büyük açılış için son hazırlıkların yapıldığı merkez, başkentin tarihi kent merkezi içinde turistik yerlerin başında gelen Navona meydanı yakınındaki konumuyla dikkati çekiyor.
Merkez, bünyesindeki Türkçe eğitimin yapılacağı sınıflar, sergi-konser gibi kültürel etkinliklerinin yapılacağı 2 büyük salon, Ziraat Bankası'nın katkılarıyla oluşturulan bir kütüphane ve ofisleriyle Türk kültürüne ilgi duyanlara Roma'da evsahipliği yapacak.
Gül'ün açılışını yapacağı 4. merkez
Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Ebubekir Ceylan, 27 ülkede 33. kültür merkezini açacaklarını aktararak, "Bizim kültür merkezimizi devlet büyüklerimiz açıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce Tiran, Londra, Astana'daki merkezlerimizi açmıştı. Bu hafta da Roma'daki kültür merkezimizin açılışına teşrif edecekler. Hayırlı olmasını temenni ediyoruz" dedi.
Avrupa medeniyetinin beşiği ve Roma İmparatorluğu'nun merkezinin olmasının yanı sıra İstanbul ile çok ciddi anlamda yakınlıkları bulunan Roma'yı dikkate aldıklarını kaydeden Ceylan, "Biz Türk kültürünü yurt dışında daha iyi tanıtmak adına Roma'da olmayı önemsedik. Bu tarih itibariyle kültür merkezimizi açarak, hedefimize ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Özellikle hedefimiz İtalyanlara seslenebilmek. Kültürümüzü en doğru kaynaktan, yemeğinden sinemasına, ebrusundan hat sanatına, operasına, Anadolu medeniyetlerinden Osmanlısı, modern Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar her alanda tanıtmak için Yunus Emre'yi burada açıyoruz" diye konuştu.
Türkçe'nin daha yaygın kullanılmasını hedeflediklerini belirten Ceylan, "Bu sadece bizim kültür merkezlerimizde dersler, kurslar vermek suretiyle değil, aslında İtalya'daki Türk dili bölümlerinin desteklenmesiyle de yaptığımız bir proje" ifadelerini kullandı.
İtalya'da Ferzan Özpetek, Serra Yılmaz, Fatih Terim gibi isimlerin tanındığına dikkati çeken Ceylan, "Aslında hazır bir zemin var. Biz bu hazır zemin üzerinde faaliyetlerimizi yaparak biraz daha ilgiyi arttıracağımızı düşünüyorum" dedi.
Yıl sonuna hedef 40
Kurum olarak büyümenin hedeflerinden biri olduğunun anlatan Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yunus Emre çok genç bir kurum. 2009'da faaliyetlerine başladı. Bu sene yaklaşık 40 merkeze ulaşmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla yakın zamanda açılacak yerler arasında Bişkek, Lefkoşa, Pekin, Moskova, Viyana gibi merkezler var. Almanya'da birkaç şube açmak istiyoruz. Dolayısıyla 2014 sonu itibariyle 40 sayısına ulaşacağımızı düşünüyorum."
"Eksikliğini hissediyorduk"
Uzun yıldır İtalya'da yaşayan ve Türkçe öğretmenliği yapan Sevim Aktaş da Yunus Emre Enstitüsü Roma Merkezi'nin direktörlüğüne getirilmesiyle ilgili olarak, "Çok uzun zamandır eksikliğini duyduğumuz böyle bir kurumun, Yunus Emre'nin açılışından çok mutluyum" dedi.
İtalya'daki ilk zamanlarında İtalyanların Türkiye ve kültürünü çok iyi tanımadıklarını gördüğünü anlatan Aktaş, "Fakat son 6-7 yılda çok büyük bir ilgi ve turizmle de gelişen Türkiye'ye doğru akın var. Eğitimci olduğum için gençlerin özellikle yeni yeni ülkeyi keşfettiklerini ve çok sevdiklerini gördüm. Son zamanlarda halklar arasında yakınlaşmanın göstergesi olarak evlilikler de çok arttı" ifadelerini kullandı.
Aktaş, önceleri 2 öğrencisi olduğunu daha sonra bu sayının 40'a kadar çıktığı bilgisini vererek, "Roma'da çok büyük potansiyel var. Elçiliğimiz çok büyük katkılar yaptı. Hem tanıtım hem Türkçe kurslarının devamı için çok büyük bir potansiyel var. Böyle bir ihtiyaç da hissediliyor. Böyle biri kurumun açılması çok iyi olacak, özellikle Türkçe kurslarına ilgi duyanlar için" şeklinde konuştu.
Dünya