29 / 12 / 2024

Yunus Emre Termik Santrali Eskişehir´de yapılacak!

Yunus Emre Termik Santrali Eskişehir´de yapılacak!

Yunus Emre Termik Santrali yaklaşık 300 megavat gücünde olacak



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Eskişehir´de 440 milyon avro yatırımla hayata geçirilecek Yunus Emre Termik Santrali!nin yaklaşık 300 megavat gücünde olacağını, bunun ülkenin enerji portföyüne önemli bir katkı sağlayacağını bildirdi.
         
Yıldız, Rixos Grand Otel´de, Adularya Enerji Elektrik Üretim ve Madencilik A.Ş. tarafından Eskişehir´in Mihalıççık ilçesinde yapılması planlanan Yunus Emre Termik Santralı´nın yapım ve kredi anlaşmalarının imza törenine katıldı.
        
Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, yerli linyit kömürünün değerlendirileceği bir enerji yatırımı töreninde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
        
Eskişehir´de 440 milyon avro yatırımla hayata geçirilecek santralin yaklaşık 300 megavat gücünde olacağını ifade eden Yıldız, bunun Türkiye için son derece önemli olduğunu kaydetti.
        
Türkiye´nin enerji politikaları arasında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ayrı bir öneme sahip olduğuna işaret eden Yıldız, Yunus Emre Termik Santralında da yerli linyit kömürü kullanılacağını anlattı.
        
Türkiye´de, bu şekilde başlanıp tamamlanan 46 bin megavatlık bir enerji yatırımının bulunduğunu, 2023 yılında bu kurulu gücün 2 katına çıkarılmasının hedeflendiğini ifade eden Yıldız, "Bu santralin üniteleri 30- 40 aylık bir dönemden sonra devreye girecek ve Türkiye´nin enerji portföyüne önemli bir katkı sağlanacak" dedi.
        
Konuşmasında yerli linyit kömürünün önemine de vurgu yapan Yıldız, şunları kaydetti:
        
"Yaklaşık 11,5 milyar tonluk bir rezerv ve yeni tespit edilen rezervlerle beraber Türkiye´de en az 25-30 bin megavatlara doğru toplam kurulu güce yürüyecek olan enerji kaynağından, bir potansiyelden bahsediyoruz. Şu anda dünyada tespit edilmiş kömür kaynaklarının toplam enerjiye çevrildikten sonra yetebileceği süre yaklaşık 129 yıl. Kömür, yeni tespit edilen rezervlerle beraber hala vazgeçilmez ve önümüzdeki süreçte dünyanın birincil enerji kaynağı olma yolunda önemli bir potansiyele sahip olacak.

KREDİ, ÇEK CUMHURİYETİ BANKASINDAN

Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu da, Naksan Holding´in iştiraklerinden biri olan Adularya Enerji A.Ş´nin Eskişehir´de kuracağı çevre dostu termik santralin 290 megavat elektrik üretim kapasitesiyle Türkiye´nin enerji arz güvenliğine önemli katkı sağlayacağını söyledi.
        
Nakıboğlu, santrallerinde ve maden işletmelerinde yaklaşık 2 bin 500 kişinin istihdam edileceğini belirtti.
        
Söz konusu projeye kredi veren Çek Cumhuriyeti Export Bank Üst Yöneticisi Lubomir Pokorny de konuşmasında, geçen yıl müzakerelere başladıklarını hatırlatarak bugün projenin hayata geçmesi için imzaların atılacak olmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.
        
Bu tür yatırımları desteklediklerini anlatan Pokorny, enerji alanında Türkiye´de çok sayıda projelerinin bulunduğunu, tecrübeleriyle her zaman katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.
        
Konuşmaların ardından Adularya Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Enver Taner Baltacı, Çek Cumhuriyeti Export Bank yetkilileri, Yunus Emre Termik Santralı´nın yapım ve kredi anlaşmalarını imzaladı.

Yunus Emre Termik Santrali, Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş. tarafından Eskişehir´in Mihalıççık İlçesi Koyunağıl Köyünde yapılacak.
        
2x145 Megavat (MW) kurulu güçte olacak santral, yıllık 2 milyar 210 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretimi ile elektrik tüketiminin yüzde 1,17´sini karşılayacak. Santralin devreye alınmasıyla birlikte enerji ithalatında yıllık 150 milyon dolar tasarruf edileceği de belirtiliyor.
        
Yerli linyit yakıtlı, baca gazı arıtma sistemiyle kurulan santral, AB ve Kyoto kriterlerine uygun Türkiye´nin ilk santrali olma özelliğine sahip olacak.
        
Toplam yatırım tutarı 440 milyon avro olan projenin finansmanı Czech Export Bank tarafından sağlanacak. İki ünite şeklinde dizayn edilen santralin ilk ünitesinin 29 ay, ikinci ünitesinin ise 34 ay sonunda devreye alınması planlanıyor.
        
Santralin ihtiyaç duyduğu yıllık 2,5 milyon ton kömür EÜAŞ, TKİ, KİAŞ ve Adularya´ya ait sahalardan çıkartılması için gerekli madencilik ekipmanlarının temini, Ferrit S.R.O. firması tarafından üstlenildi. Santrallerde kullanılan kömürün yıkanması için Türkiye´nin en büyük yıkama ünitesinin de kurulacağı belirtildi. Santralin kurulumunda Avrupa teknolojilerinden faydalanılacak.
Milliyet


Geri Dön