Ekonomi

Yurt dışı alışveriş limiti ne kadar, kaç TL?

Yurt dışından ürün satın almak isterseniz bazı düzenlemeler ve kurallar geçerlidir. Yurt dışı alımlarda kısıtlamalar nelerdir? Yurt dışı alışveriş limiti ne kadar, kaç TL?Ayrıca internet bankacılığı ve dijital güvenlik önlemlerinde de öncülerden biriyiz

Online alışverişte Türkiye Avrupa'nın ilerisinde. Ayrıca internet bankacılığı ve dijital güvenlik önlemlerinde de öncülerden biriyiz. Ancak iş yurt dışından mal almaya gelince bu durum değişiyor. Çünkü son dönemde yurt dışından mal almaya kısıtlamalar getirildi.  Peki kaç para harcayabiliriz?

TİCARİ AMAÇLAR DIŞINDA YURT DIŞI ALIŞVERİŞ LİMİTİ KAÇ TL?

Yurt dışı alımlarda kısıtlamalar nelerdir? Önceden, yurt dışından mal almak isterseniz 1.500 Euro'ya kadar yükseltebileceğiniz bir sınır vardı. Tabii Avrupa Birliği ülkelerinden alırsanız yüzde 18, diğer ülkelerden alırsanız yüzde 20 vergi ödemeniz gerekiyordu.

Ancak 1 Mayıs itibariyle bu kural değişti. Şu andan itibaren, Avrupa Birliği dışında yapılan alışverişlerde 150 Euro'ya kadar olan alışverişlerde yüzde 30 vergi uygulanacak.  Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.

Diğer taraftan 150 Euro’yu aştığınız durumlarda 1.500 Euro’ya kadar olan alışverişlerde hızlı kargo seçeneğinin kullanılması zorunlu bir hale geldi. Ancak bu sınırın altındaki alışverişlerde eski vergilendirme aynı şekilde devam edecek.

Bunula beraber alışveriş sürecinde satın alınan malın türüne göre gümrük vergisi, ek vergiler, ÖTV ve KDV gibi ek vergiler söz konusu olabilir. Ayrıca elektronik, içki, tütün ve kozmetik ürünlerin hızlı kargo seçilse bile ithali yasak.

Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nden verilen 1.000 dolarlık bir sipariş, yazıda ek vergiye tabi olan ürünler arasında yer alıyorsa 200 avroluk ek gümrük vergisine tabidir. Ayrıca 240 Euro ÖTV ve 259 Euro KDV ödeyerek yaklaşık 1.700 Euro'ya getirebiliriz.

Ek olarak ayrıca şu bilgiyide gözden kaçırmamak gerekiyor, 1.500 euro sınırını dilerseniz aşabilirsiniz. Ancak, bu durumda artık tek bir satın alma olarak kabul edilmeyecektir. Yani ticari mal ithalatı olarak gözükecek. Bu sebeple tüm prosedür değişecektir ve ödeyeceğiniz vergiler yükselecektir.

Dolayısıyla toplu alım yapmayacaksanız oldukça zararlı bir alışveriş olacaktır. Ayrıca aynı üründen çok sayıda alırsanız görevli gümrük memuru bunun ticari amaçla alındığına kanaat getirip bu sınıfta bir vergilendirmeye sokabilir. Zira yasal söz hakkı kontrolü yapan memura aittir.

Not : 150 Euro’yu aşan alışveriş yapan bazı tüketiciler ürünlerinin gümrükte ticari olarak sınıflandırıldığını ve neredeyse ürünün kendi fiyatı kadar vergi ödediklerini belirtiyor.

Xiaomi Mi 11T Pro'ya yeni indirim müjdesi! Bu fırsatı kaçıran, çok üzülür! 21 Kasım 2022 fiyat listesi...
9.90 TL'ye BluTV aboneliği!
Samsung'dan o modele Android 13 müjdesi! Android 13 alacak Samsung telefonlar (Güncel Liste)