Ekonomi

Yurt dışı alışveriş yapanlar bu haber sizin için! Online alışveriş limiti belirlendi! 

Çağımız düntyasında artık alışveriş için zaman mekan kavramı kalmadı, yurt dışı alışverişleri de moda hale geldi. Tabi bu durum beraberinde bazı kuralları da getiriyor. Peki  Peki Yurt dışı alışveriş limiti ne kadar?Bu limit, bankanız veya kredi kartı sağlayıcınız  tarafından belirlenir ve genellikle bir dönem için geçerlidir

Yurt dışı alışveriş limiti, yurt dışında bir ülkede ödeme yapmak için kullanılabilecek maksimum tutardır. Bu limit, bankanız veya kredi kartı sağlayıcınız  tarafından belirlenir ve genellikle bir dönem için geçerlidir. Bu limitler, yurt dışında ödeme yaparken dikkat etmeniz gereken önemli bir konudur.  Eğer yurt dışı alışveriş limitinizi aşarsanız, bankanız veya kredi kartı sağlayıcınız size ek ücretler talep edebilir veya ödemeyi reddedebilir.  Bu nedenle yurt dışı alışveriş limitiniz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve bu limiti dikkate almak önemlidir.


Türkiye, online alışveriş mevzusunda Avrupa’nın önünde ilerliyor. Aynı şekilde çevrimiçi bankacılık ve dijital güvenlik önlemleri konusunda da liderler arasında. Fakat iş yurt dışından ürün almaya gelince değişiyor. Fakat geçtiğimiz dönemde yurt dışı alışveriş limiti getirildi. Peki kaç para harcayabiliriz?

Ticari amaçlar haricinde yurt dışı alışveriş limiti ne kadar?

Yurt dışı alışveriş limiti ne kadar? Geçtiğimiz dönemde yurt dışından bir şey almak istediğimizde 1.500 Euro’ya kadar çıkabileceğimiz bir sınır vardı.  Tabii alışverişi AB ülkelerinden yapıyorsak yüzde 18, diğer ülkelerden yapıyorsak ise yüzde 20 oranında bir vergi ödememiz gerekiyordu. Fakat 1 Mayıs itibariyle bu kural farklılaştı. Artık 150 Euro’ya kadar yapılan alışverişlerde AB dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında
 bir vergi limiti var. Avrupa Birliği sınırlarından verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.

Diğer taraftan 150 Euro’yu geçtiğimiz zaman 1.500 Euro’ya kadar olan alışverişlerde hızlı kargo seçeneğinin kullanılması zorunlu oldu. Ancak bu sınırın  altındaki alışverişlerde eski vergilendirme aynen devam edecek.

Bunula beraber alışveriş esnasında satın alınan eşyanın türüne göre Gümrük Vergisi, ek Gümrük Vergisi, ÖTV ve KDV gibi ek vergilendirmeler ile karşılaşılabilir.  Ayrıca elektronik, içki, tütün ve kozmetik ürünlerin hızlı kargo seçilse dahi ithalinin yasak olduğunu söyleyelim. Misal verecek olursak ABD’den sipariş edilen bin dolarlık ürün eğer kanun maddesindeki ilave vergi uygulanacak ürünler arasında ise 200 Euro ek Gümrük Vergisi’ne tabi olacak. Ayrıca 240 Euro ÖTV ve 259 Euro’da KDV ödenerek yaklaşık 1.700 Euro’ya alınabilecek.

İlaveten  şunu da söyleyelim. 1.500 Euro limitini isterseniz geçebilirsiniz. Fakat bu durumda artık bireysel alışveriş olmayacaktır. Yani ticari mal ithalatı  olarak gözükecek. Bu nedenle tüm prosedür farklılaşacaktır ve ödeyeceğiniz vergiler artacaktır. Dolayısıyla toplu alım yapmayacaksanız oldukça zararlı bir alışveriş olacaktır. Ayrıca aynı siparişten çok sayıda alırsanız görevli gümrük memuru bunun ticari  amaçla alındığına kani olup bu sınıfta bir vergilendirmeye sokabilir. Zira yasal söz hakkı kontrolü yapan memura aittir.

Not: 150 Euro’yu aşan alışveriş yapan bazı tüketiciler siparişlerinin gümrükte ticari olarak sınıflandırılabildiğini ve neredeyse siparişin kendi fiyatı kadar vergi ödediklerini belirtiyor.

 

Oyun tutkunlarına müjde! Stalker 2'nin fiyatı açıklandı

İstanbul Sanayi Odası açıkladı! Aralıkta 48,1’e yükseldi

Üretmede zorlanan çiftçiye müjdeli haber! Bugün hesaplara yattı