Ekonomi

Yurt dışına belli miktarda para transferine ibraz şartı! Limiti ne kadar olacak?

Merkez Bankası, kararı bankalar aracılığıyla duyurdu. Kimler etkilenecek? İbraz şartı gerektiren tutar ne kadar?Karara göre,  yurt dışına 50 bin dolar ve üzerinde yapılacak havalelerde ibraz zorunluluğu olacak

Merkez Bankası kararını, bankalar kanalıyla müşterilerine duyuruldu. Karara göre,  yurt dışına 50 bin dolar ve üzerinde yapılacak havalelerde ibraz zorunluluğu olacak.

Merkez Bankası tarafından bankalara verilen talimatta,  yurt dışına yapılacak havalelerde  ibraz şartı gerekecek. Buna göre 50 bin dolar ve bunun üzerinde yapılmak istenen EFT ve havale işlemleri için belge ibraz edilmesi şartı konuldu.

VİRMAN YOLUYLA MENKUL KIYMET TRANSFERİ DURDURULDU

Karar Gazetesi’nin haberine göre, 2 Ocak 2023 tarihinden başlamak üzere, yurt dışı emanet hesaplarına virman yoluyla yapılacak olan menkul kıymet transferleri de durduruldu.

Merkez Bankası'nın  verdiği talimatın ardından bankalar harekete geçerek, müşterilerine, yurt dışına 50 bin doları aşan transfer işlemlerine belge zorunluluğu ibrazı getirildiğini duyurdu. Ocak'tan itibaren yurt dışı emanet hesaplarına virman yoluyla yapılacak menkul kıymet transferlerinin ise durdurulduğu öğrenildi.  Merkez Bankası eski Başkanı Rüştü Saraçoğlu, konuya ilişkin detayların olduğu bir belgeyi paylaştı.

Meta’dan dikkat çeken satın alma! Hangi akıllı gözlük şirketini aldı?

2008 krizi kahininden ABD’ye korkutan haber! Resesyona mı giriyor?

 Milyonlarca ücretli nefesini tuttu, yarını bekliyor! Ekonomistler ne diyor?

2022 yılının ihracat şampiyonu o sektör oldu! Tam 33,5 milyar dolar!

İstanbul’da Aralık ayında astronomik zamlanan ürün bakın ne oldu?  Bir ayda tam yüzde 47 zamlandı!

Bir bankanın müşterilerine yaptığı bilgilendirmede şu ifadeler yer aldı:

“TCMB talimatına istinaden 2 Ocak 2023 tarihi itibariyle, 50.000.- USD ve üstü (muadili diğer para birimleri) yurt dışına yapılan transferler (SVVIFT işlemleri) ile, 1O milyon TL ve üstü Bankamızda veya diğer Türk bankalarında hesabı olan ‘Yurt Dışı Yerleşik' (YD) kişilere yapılan EFT/Havale işlemlerinde, rapor amaçlı olarak, ödeme mahiyetinin belirtilmesi ve işlemin niteliğini tevsik eden belge ibrazı zorunlu olmuştur. İbrazı istenen belge ile ilgili detaylı bilgi,  önümüzdeki günlerde ABACUS birimimi tarafından açıklanacaktır. Ayrıca,  müşterilerimize ait Yurt dışı emanet hesaplarına virman yoluyla yapılacak “menkul kıymet (eurobond, bono, özel sektör tahvili vb.)“ transferleri durdurulmuştur.