Ekonomi

Şok haber! Almanya'da çalışmak isteyenlere yeni iş fırsatları! Almanya 4 temel sektörde çalışacak acil eleman arıyor!

Almanya’da nüfusun giderek yaşlanması ülkede nitelikli insan gücüne olan ihtiyacı artırdı. Almanya’da 2030 yılına kadar çeşitli sektörlerde çalışacak 5 milyon kişiye ihtiyaç olacağı belirtirken, bu ihtiyacın Türkiye’nin de aralarında olduğu AB dışı ülkelerinden karşılanması bekleniyor.Almanya merkezli iş ve göç hizmetleri veren danışmanlık şirketi Avantaj AG CEO’su Dr

Türkiye’de emeklilik sistemi ile ilgili tartışmalar süredursun, Almanya emeklilik yaşı gelenlerin iş hayatını terk etmesi nedeniyle oluşacak boşluğu kapatmak amacılar çareler arayışında. Almanya merkezli iş ve göç hizmetleri veren danışmanlık şirketi Avantaj AG CEO’su Dr. Ahmet Ertekin, Almanya’da 2023 yılından sonra emekli olacak insanların işe yeni başlayandan daha fazla olacağını vurgulayarak özellikle Türkiye gibi ülkelerden nitelikli insan gücüne ihtiyaç olacağını bildirdi.

Ertekin, Almanya’da ortalama yaşın 1990’lı yıllarda 39 iken, günümüzde 45’e çıktığını belirterek Almanya’da nüfusun giderek yaşlandığını, 10 yıl içinde emeklilerin sayısının da önemli ölçüde artacağını savundu. Ülkenin 2026'dan itibaren her yıl tahmini olarak 130 bin çalışma çağındaki kişiyi kaybetme riski ile karşı karşıya kalacağını öngören Ertekin, bu gelişmenin nitelikli istihdama olan gereksinimi büyük oranda artıracağını vurguladı.

ALMANYA’DA NÜFUS YAŞLANIYOR

Dr. Ahmet Ertekin, 50 yıl içerisinde Almanya’nın yaşlanan bir topluma dönüşeceğini de belirterek “Almanya’da hayata gelen bir bebek için kadınlarda beklenen ortalama yaşama süresi 83.38 yıl, erkekler için ise bu süre 78.54 yıl civarında.  Ortalama yaşam süresinin ise 2070’de kadınlar için 86.1-90.1 yıl, erkeklerde ise 82.6-86.4 yıl arasında olacağı tahmin ediliyor. Bu beklentilerden dolayı Almanya 2030 yılına kadar da 5 milyon çalışan ihtiyacını karşılamak için çareler arıyor” dedi.

Hangi sektörlerde iş fırsatları var? 

YARISI TÜRKİYE’DEN KARŞILANACAK

Almanya’nın, nitelikli insan gücü açığının yarısının AB ülkelerinden, kalanını ise Türkiye’nin de aralarında bulunduğu AB dışındaki ülkelerden karşılamak istediğini kaydeden Ertekin, Federal İstatistik Dairesi verilerine göre çalışan sayısının 2030'da 46 milyona, 2060 yılında da 37,5 milyona gerilemesinin beklendiğini ifade etti.

Almanya’nın nitelikli kariyer sahibi ile birlikte ara eleman sıkıntısının çözümünde de Türkiye’nin önemli bir rol oynayacağını ifade eden Ertekin, Avantaj AG olarak hizmete sundukları europerso.com internet sitesi ile Almanya’da çalışmak ve yaşamak isteyenlere A’dan Z’ye bütün hizmetleri güvenilir bir şekilde verdiklerini aktardı.  

4 SEKTÖR ACİL ELEMAN ARAYIŞINDA

Ertekin, Almanya’da yapılan çalışmalara göre, 4 sektör ve meslek grubunda acil çalışan ihtiyacı bulunuyor. Bu sektörlerin başında ise öncelikle sağlık sektörü geliyor. Sağlık alanında doktor, hemşire, sağlık teknisyeni ve hasta bakıcı gibi hizmetlerde istihdam eksikliği yaşandığına dikkat çeken Ertekin, teknik ve teknolojik mühendislik alanlarında da boş kadrolar bulunduğunu söyledi. Ertekin’in verdiği bilgilere göre, ayrıca; elektrik, elektronik, makine, endüstri, mekanik ve otomotiv mühendisliği gibi alanlarda da istihdam eksikliği bulunuyor. Eğitim, bilişim ve teknoloji alanında da akademisyen ve uzmanlara geniş iş fırsatları bulunduğunu kaydeden Ertekin, “Her sektör için koşullar farklılık gösterse de teknisyenlik, elektrikçi, şoför, müşteri danışmanı gibi mesleki yeterliliğe sahip çalışanlar da çoğunlukla tercih ediliyor” diye konuştu.