Sektörel

Yurt dışında gayrimenkul satışına 600 bin TL destek! Ticaret Bakanlığı resmen açıkladı!

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları uyarınca, konut, ticari ve diğer taşınmaz alanlarında gayrimenkul hizmeti sunan Türkiye'deki yerleşik şirketler, diğer kurum ve kuruluşlara destek sağlanacak.  Sağlanacak destekler arasında, pazara giriş belgeleri, tescil ile koruma, reklam, birim, tanıtım ile pazarlama, milli katılım, bireysel katılım, sektörel alım ile ticari heyet programları, ürün yetleştirme, sanal fuar organizasyon ve etkinlik başlıkları bulunuyor

Emlakçılara Türkiye'deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satması  amacıyla Ticaret Bakanlığı'nca devlet desteği sağlanacak. Sağlanacak destekler arasında, pazara giriş belgeleri, tescil ile koruma, reklam, birim, tanıtım ile pazarlama, milli katılım, bireysel katılım, sektörel alım ile ticari heyet programları, ürün yetleştirme, sanal fuar organizasyon ve etkinlik başlıkları bulunuyor. 

Karar kapsamında, Türkiye'deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satan şirketlere tescil edilmiş markalarının yurt dışında tescil edilmesi ve korunması amacıyla bu giderlerinin yüzde 50'si oranında, senelik en fazla 600 bin Türk Lirası tutarında destek verilecek. 

Peki hangi gider için ne kadar destek verilecek? Destek tutarları ne kadar olacak? İşte merak edilen tüm ayrıntılar...

Pazara giriş belgeleri desteğinin üst limiti senelik 1.8 milyon lira olarak belirlendi. Birim açılması ve işletilmesiyle ilgili belgelendirme giderleri için 5 sene boyunca yüzde 50 oranında ve senelik en fazla 720 bin lira tutarında destek sağlanacak. 

Senelik 1.8 milyon liraya varan reklam ve tanıtım giderleri desteği verilecek. 

Fuarlara ve etkinliklere katılım için etkinlik başına 300 bin liraya kadar,

Film ve dizilerde ürün yerleştirme için senelik en fazla 600 bin lira, 

Sanal fuar organizasyon desteği faaliyet başına 600 bin lira, 

Yarışma ve etkinlik desteği etkinlik başına 1.2 milyon lira destek verilecek. 

Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. 

Kararla beraber, "sağlık turizmi, film/dizi ve eğitim" sektörlerine ilave olarak, "kültürel hizmetler, yaratıcı endüstriler, spor turizmi, fuarcılık, gayrimenkul, lojistik, yönetim danışmanlığı, yeşil hizmetler ve diğer hizmet sektörleri" de destek kapsamına dahil edildi. 

Peki Ticaret Bakanlığı'ndan gayrimenkul hizmetlerine vereceği desteklerle ilgili yapılan açıklamada neler belirtildi? İşte ayrıntılar...

Ticaret Bakanlığı tarafından gayrimenkul hizmetlerine verilecek olan desteklerle ilgili yapılan açıklama şu şekilde: 

"Bireysel katılım: Sanal ve/veya yurt dışında fiziki olarak düzenlenen bakanlık tarafından belirlenen, fuar kongre, konferans, seminer, festival ve benzeri etkinliklere münferit katılımları,

Milli katılım: Sanal ve/veya yurt dışında fiziki olarak milli katılım organizatörü veya işbirliği kuruluşu organizasyonunda düzenlenen ve bakanlık tarafından belirlenen fuar, kongre, konferans, seminer, festival ve benzeri etkinliklere toplu katılımları

Milli katılım organizatörü; Bakanlık tarafından milli katılım etkinliği gerçekleştirme yetkisi verilen şirket ya da kuruluşları

Yararlanıcı: Yabancıya yönelik olmak üzere: konut, ticari ve diğer taşınmaz alanlarında her türlü gayrimenkul hizmeti veren Türkiye'de yerleşik şirketler diğer kurum ve kuruluşları ifade eder."

HANGİ DESTEKLER NE KADAR OLACAK? 

Habertürk'te yer alan habere göre; Ticaret Bakanlığı tarafından gayrimenkul hizmetlerine verilecek olan destekler ve tutarlarıyla ilgili şu açıklama yapıldı:

TESCİL VE KORUMA DESTEĞİ
Yararlanıcıların yurt içinde tescil edilmiş markalarının yurt dışında tesciline ve korunmasına ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 600.000 TL tutarında desteklenir.

PAZARA GİRİŞ BELGELERİ DESTEĞİ
Yararlanıcıların en fazla 5 birimin vergi, resim ve harç dahil brüt ve kira komisyon giderleri ile birimlerin açılması ve/veya işletilmesine ilişkin belgelendirme giderleri en fazla 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve birim başına yıllık en fazla 720.000 TL tutarında desteklenir.

REKLAM TANITIM VE PAZARLAMA DESTEĞİ
Yurt dışına yönelik reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderler en fazla 5 yıl boyunca, yararlanıcılar ve işbirliği kuruluşları için yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 1.800.000 TL tutarında desteklenir.

BİREYSEL KATILIM DESTEĞİ

Yararlanıcıların ve işbirliği kuruluşlarının bireysel katılım sağladığı, bakanlık tarafından belirlenen ve yurt dışı etkinliklere ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve etkinlik başına en fazla 300.000 TL tutarında desteklenir.

MİLLİ KATILIM DESTEĞİ
Yararlanıcıların ve işbirliği kuruluşlarının bakanlık tarafından belirlenen milli katılıma ilişkin giderleri yüzde 60 oranında ve etkinlik başına en fazla 300.000 TL tutarında desteklenir. Bakanlık tarafından uygun görülen milli katılım etkinliğinin organizasyonuna ilişkin olarak işbirliği kuruluşlarının ve milli katılım organizatörlerinin giderleri yüzde 60 oranında ve organizasyon başına en fazla 2.200.000 TL tutarında desteklenir.

ÜRÜN YERLEŞTİRME DESTEĞİ
Yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlardaki ürün yerleştirme giderleri en fazla 5 yıl boyunca yararlanıcılar ve işbirliği kuruluşları için yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 600.000 TL tutarında desteklenir.

SEKTÖREL ALIM HEYETİ VE SEKTÖREL TİCARET HEYETİ PROGRAMLARI DESTEĞİ
İşbirliği kuruluşlarının bakanlık tarafından uygun görülen bir takvim yılı içinde gerçekleştirecekleri en fazla 5'er adet; sektörel alım heyeti programlarına ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve program başına en fazla 600.000 TL tutarında desteklenir.

SANAL FUAR ORGANİZASYON DESTEĞİ
İşbirliği kuruluşlarının bakanlık tarafından uygun görülen sanal fuara ilişkin organizasyon giderleri yüzde 50 oranında ve faaliyet başına en fazla 600.000 TL tutarında desteklenir.

YARIŞMA VE ETKİNLİK DESTEĞİ
İşbirliği kuruluşlarının gayrimenkul hizmet sektörüne yönelik olarak düzenledikleri ve bakanlık tarafından uygun görülen bir takvim yılı içinde en fazla 1 adet yarışma veya etkinliğe ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve etkinlik başına en fazla 1.200.000 TL tutarında desteklenir.

Konutta dolar bazlı yükseliş yüzde 43 oldu! Metrekare fiyatı 624 dolara çıktı!

Ev ilanlarında 'Sadece yabancıya satılık' krizi! Dikkat! Ceza getirebilir! 

Konut fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor! Peki fiyatlar ne zaman düşecek?

Satılık ev fiyatları 1 senede yüzde 134,4 yükseldi! Konutta fiyat krizi büyüyor mu?