06 / 09 / 2024

Yurt dışında konut yatırımı 3 milyar doları buluyor!

Yurt dışında konut yatırımı 3 milyar doları buluyor!

Hızlı yükselen konut fiyatları ve dövizle kira beklentisi Türkleri yurt dışında ev sahibi yapıyor. En fazla Dubai, KKTC, Miami, Yunanistan ve Londra’nın ilgi gördüğünü söyleyen Vartur Real Estate CEO’su Şerif Nadi Varlı, geçen yıl yerliler 2.1 milyar dolarlık alım yaptı “Bu senenin sonunda 3 milyar.



Konut fiyatlarının hızlı yükseliş ile Avrupa’yla yarışır hale gelmesi ve döviz ile kira geliri talebinin artması Türk konut alıcılarını yurt dışında ev sahibi yapmakta. İstanbul başta olmak üzere Bursa, Çorum gibi çeşitli şehirlerden de iş insanlarının ve beyaz yakalıların, yurt dışından konut talebi yüzde 50 artış gösterdiği kaydedildi. 

dunya.com'dan Hamide HANGÜL'ün haberine göre, Türk vatandaşları en fazla Dubai, KKTC, Mi­ami, Londra ve Yunanistan’dan alım yapıyor. Talepte ciddi artış göz­lendiğine dik­kati çeken Vartur Real Estate CEO’su Şerif Nadi Varlı, “Bu yıl sa­tışlarda yüzde 50 artış var” dedi.

Türkiye’de ikamet eden vatandaşların, dünya genelinde gayrimenkul alımının bu kadar fazla olmasının bir ilk olduğuna işaret eden Şerif Varlı, “Bu sene satışlardan ciddi bir artış var ve bu ilgi artarak devam ediyor. Geçen sene yurt dışın­dan 2 milyar dolarlık alım yapıldı. Bu yıl çok rahat bir şekilde 3 milyar dolara çıkacağını düşünüyorum. 2025'te de bu rakamın daha da fazla olacağına inanıyorum” diye ifade etti.

DUBAİ İL SIRADA

Bu sene yurt dışından konut yatırımında yüzde 50 artış olduğunu vurgulayab Varlı, en fazla ilginin, yüzde 50’den fazla artışla Dubai’ye geldiğini kaydetti. Varlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha fazla Türk, Dubai’den gayrimenkul almak istiyor. İkinci sırada Kıbrıs var. Orada iş yapan in­sanlardan aldığımız görüşler, Kıbrıs’ta satışların iyi gittiği yönünde. Üçüncü Miami, dördüncü sırada Londra var.

Mi­ami’ye de talep, geçen seneye göre yüzde 20 artmış durumda. Yurt dışından konut talebinde bu yıl yüzde 50 artış var. 2022 yılında çok daha azdı. Bir elin parmağını geçmeyecek sayı­lardaydı. Türk vatandaşları­nın, yurt dışından gayrimenkul alımlarını, 2022’de bu ka­dar çok görmüyorduk. Fakat, ciddi artış 2023 yılında başladı. 2024 yılında da herkes öğ­rendi ve yurt dışından gayrimenkul sahibi olmak istiyor. Böylelikle insanlar dövizle kira geliri elde ediyor.”

Yurt dışında konut yatırımı 3 milyar doları buluyor!

DÖVİZLE SENEDE 7-8 DOLAR KİRA GELİRİ MEVCUT

Türk vatandaşların son bir yıldır, hiç olmadığı kadar kendi ülkesi dışında gayri­menkule yatırım yaptığına işaret eden Varlı, “Yani in­sanlar artık komşularından, arkadaşlarından duyarak yatırım yapmak istiyorlar. Yatırım yapılan başlıca des­tinasyonlar, Dubai, Miami, Londra, Kıbrıs, Yunanistan.

Yıllık 7-8 dolar bazlı kira ge­tirisi ve bu kira gelirlerine vergi ödenmemesi, proje­lerden yapılan yatırımlara hem esnek ödeme kolaylığı, hem de ödemelerin devlet güvencesindeki yatırım he­saplarında olması Duba­i’de konut yatırımın öne çıkartıyor. Dubai’de sadece Türkler de­ğil, 200 ülkeden ko­nut yatırımcısı var. İngiltere, Hin­distan, Ka­nada en önem­li yatı­rımcılar arasında. Talebin, ar­za oranla burada daha yüksek olduğu­nu görüyoruz.”

Öte yandan, yatırımcı kitlesinin de değiştiğine işaret eden Varlı, 20’li yaşlardaki gençleri de görmeye başladıklarını söyledi. Varlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk başlarda iş insanları geliyordu yatırımcı olarak. Onlar yine geliyor ancak, son dönemde beyaz yakalıları da yatırımcı kitlesi olarak görmeye başladık. Hatta orta gelir grubu diyeceğimiz bir kitle de var.

Bir şirkette çalışıp, İstanbul’da dairesi olan ve o dairesini satıp, onun parasıyla yurt dışından gayrimenkul almak isteyen küçük yatırımcı da yatırıma girmeye başladı. Hatta 24-25 yaşlarında internetten online eğitim satarak, aylık 1.000- 1.500 dolar taksit ödeyerek gayrimenkul sahibi olmak için yatırım yapanları da görmeye başladık.”

TAKSİTLİ PROJELERE GİRİYORLAR

Türk yatırımcılardan gelen taleplerin de olduğuna işaret eden Şerif Varlı, bu talepleri şöyle özetledi: “Kolay ödeme yapabilecekleri, 4-5 yıl taksitle projelere girmek istiyorlar. Teslim esnasında değer artışı görmek ve bununla birlikte iyi bir kira geliri istiyorlar. Türk alıcıları, dövizle kira getirisi çok cezbediyor. Şehirde, 150 bin dolardan başlayan fiyatlar ve aylık yüzde 20’yle 30 bin dolar gibi peşinatla konut yatırımı mümkün. Konut fiyatları yaklaşık 150 bin ile 250 bin dolardan başlıyor, 200 milyon dolara kadar yükseliyor.”

Yatırımcılar yurt dışından konut almaya başladı! İlk tercihleri arasında Rusya geliyor

Yurt dışında konut yatırımı yapan Türk yatırımcılara müjde! Faizler düştü...

Konut yatırımında Türkiye Rusların radarından çıktı! Artık konut almak istemiyorlar...

Konutta alıcı da satıcı da yurt dışına yöneldi!


Geri Dön