Ekonomi

Yurt dışındaki Türk vatandaşlar için YUVAM hesabı!

Korumalı mevduat hesaplarında yeni düzenleme yapıldı: Gurbetçilerin dövizleri Merkez Bankası'nda bozdurularak 'YUVAM' hesabına aktarılacak. Yurt dışında yaşayan vatandaşların dövizleri Merkez Bankası tarafından satın alınarak Yabancılar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesabına aktarılması hükme bağlandı

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Yurtdışında Yerleşen Vatandaşların Mevduat ve Katılma Sistemi (YUVAM) Hesaplarına İlişkin Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yurt dışında yaşayan vatandaşların dövizleri Merkez Bankası tarafından satın alınarak Yabancılar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesabına aktarılması hükme bağlandı.

Buna göre, YUVAM hesaplarının vadeleri ve bu hesaplara çevrilen döviz tutarları üzerinden anaparaya verilecek ek getiri oranları Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslara göre belirlenecektir. Ek gelir, anaparanın yabancı para cinsinden Türk Lirası karşılığı üzerinden hesaplanacak ve Türk Lirası olarak ödenecektir.


 

 

Sputniknews'de yer alan habere göre;  Söz konusu hesap, dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesap bakiyeleri ile yurt dışında ikamet eden vatandaşların döviz katılma fonu hesap bakiyeleri kur üzerinden Türk Lirası'na çevrilerek açılabilir. Dönüştürme kuru, dövizin Türk Lirası'na çevrildiği gün Merkez Bankası tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kuru esas alınacaktır.

    

Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı, Merkez Bankasınca belirlenen bir haftalık repo ihale oranının altında olamaz. Katılım hesabına sağlanacak gelirin, Merkez Bankasının katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında verdiği bir haftalık yeniden satış vaadinde yer alan maliyetten düşük olması durumunda katılım bankası, farkı katılım bankacılığı prensipleri çerçevesinde karşılamaktadır. Ödenmeyen kısım için Merkez Bankası tarafından herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.


 

 

Vade sonu işlemleri

Tebliğ ile YUVAM hesaplarına geçiş kapsamında dönem sonu işlemlerine ilişkin hükümler de belirlenmiştir. Bu kapsamda anapara ve faiz vade sonunda YUVAM hesap sahibine, vade sonunda katılma hesabı bakiyesi ise katılma hesabı sahibine banka tarafından ödenecektir.

Vade oranı, Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde YUVAM hesabının vade tarihinde ilan edilen döviz alış kuru esas alınacaktır. Vade sonunda hesap sahibinin vade oranı üzerinden hesaplanan döviz bazında anapara tutarını ve Merkez Bankasınca sağlanacak ek getiri tutarını alması esastır. Katılma hesaplarında katılım bankacılığı esasları uygulanacaktır.

  

Diğer taraftan, vade sonu oranının çevrim oranından yüksek olması ve kur farkı üzerinden hesaplanan tutarın bankanın ödeyeceği faiz veya kar payından yüksek olması durumunda, faiz veya kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan ve Merkez Bankasınca sağlanacak ek getiri tutarından hesap sahibine Merkez Bankasınca kar payı verilir. ödenebilir. Vadesinden önce çekilmesi durumunda kur farkı ve ek gelir Merkez Bankası tarafından ödenmez.

Tebliğ 21 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığında, bu kapsamda açılacak mevduat hesapları için bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında faiz uygulanmayacağı belirtilmiş, ancak herhangi bir üst sınır belirlenmemişti.

Kur korumalı TL mevduatı açıklaması 10 soruda tüm detaylarıyla!

Ayrıntılar belli oldu! İşte Kur korumalı TL mevduatı!

Dolar zirveye çıkacak! Tarih verildi!

Bitcoin toparlanacak mı? İşte son durum...

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?

FED faiz kararı sonrası altında şok hamle! Gören inanamıyor!