27 / 04 / 2024

Yurt dışından konut alan Türklerin radarındaki 6 ülke!

Yurt dışından konut alan Türklerin radarındaki 6 ülke!

Türk yatırımcılar yönünü yurt dışına çevirirken, Türklerin en çok konut aldığı 6 ülke de belli oldu. İşte o ülkeler...



Türk yatırımcıların yurt dışındaki konut yatırımları oldukça hız kazandı. Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi verilerine göre yurt dışı gayrimenkul yatırım miktarı, 2023 yılında yüzde 173 oranında artış gösterdi. Macaristan'ın da bu sene altın vize veren ülkeler arasında yer almasıyla birlikte söz konusu sektörün daha da hareketlenmesi bekleniyor. 

Peki, Türklerin konutta yurt dışı yatırım talebi neden artış gösteriyor? Hangi ülkeler Türk yatırımcıların radarında? Yatırım yaparken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Avrupa ülkeleri arasında Yunanistan, Portekiz, İspanya ve Malta genellikle 5-10 sene süreli "Golden Visa" programı ile yatırımcılara oturum izni veriyor. Ayrıca bunun dışında söz konusu oturum izni süresinin sonunda vatandaşlık başvurusu hakkı da oluşabiliyor. Golden Visa yarışına 2019 yılında Dubai de katılmıştı. ABD, 800 bin dolar yatırımla EB 5 vizesiyle Green Card vermeye başladı. Suudi Arabistan'ın da mülk yatırımı ile süresiz yaşam programını başlatmış olması, Macaristan’ın yine bu sene içinde en az 250 bin euro karşılığı yatırım ile Golden Visa programı başlatacak olması sektörü daha da hareketlendirecek.

Yurt dışından konut alan Türklerin radarındaki 6 ülke!

Tüm bunlar dışında diğer bir taraftan Türkiye dışında, Dominica, St. Kiss and Nevis, Antigua, Grenada,  St. Lucia, Avusturya, Malta, Vanuatu da pasaport veren ülkeler arasında bulunuyor.

Ülkemizde de yurt dışında emlak yatırımları trend haline geldi. Söz konusu konu ile ilgili olarak ekonomistcomtr'ye açıklama yapan Mars International CEO'su Hakan Bucak, Türk yatırımcıların yurt dışında gayrimenkul edinme eğiliminin hızla arttığını belirtti.

Hakan Bucak konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Merkez Bankası'nın 2023 Ödemeler Dengesi İstatistiklerine göre, Türk vatandaşlarının yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarında büyük artış yaşandı. 2022 yılında 701 milyon dolar şeklinde olan yatırım miktarı, 2023 yılında 2 milyar 86 milyon dolara çıktı ve yüzde 173 oranında bir artış göstermiş oldu. Ayrıca ülkemizde konut satışları 2023'te son 10 senenin en düşük seviyelerine geriledi ve 1 milyon 225 bin adetle sınırlı kaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise önceki yıla göre yüzde 48,1 oranında azalırken, Türk vatandaşlarının yurt dışından satın almış olduğu konut sayısı ciddi seviyelere ulaştı. Yatırımcılar, daha iyi getiri sağlayacağını düşündükleri ülkelerden konut sahibi olarak bu trendi destekliyorlar." diye konuştu.

TÜRKLERİN RADARINDA HANGİ ÜLKELER VAR?

Ülkemizden yatırım çeken ülkeler arasında Yunanistan, İngiltere, Portekiz, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri öne çıkıyor. 

Hakan Bucak'a göre bu ülkelerin Türk vatandaşları tarafından tercih edilmelerinin en önemli sebebi de sunmuş oldukları kira getirisi. Hakan< Bucak, şu şekilde devam ediyor:

"2. sırada döviz odaklı yatırım niyeti geliyor.  Yatırımlarını çeşitlendirmek isteyen yatırımcıların talebi de önemli düzeylerde. Stabil ekonomilere yatırım yapmak isteği, yurt dışında yaşam ve iş imkanları önde gelen sebepler arasında bulunuyor. Söz konusu bu ülkelerin sunmuş olduğu yüksek eğitim olanakları ve diğer sosyo-ekonomik avantajları da ekleyebiliriz. Fakat şunu da dile getirmeliyim ki her sene tercih edilen ülkelerde değişiklikler olabilir ve söz konusu bu tercihler kişisel ve ekonomik faktörlere göre değişebilir." 

Hakan Bucak açıklamasında yüksek konut fiyatları ve artan maliyetlerin bazı yatırımcıları ülke dışındaki pazarlara yönlendirdiğini dile getirerek "Yatırımcılar, daha uygun fiyatlı ve potansiyel olarak da çok daha karlı gayrimenkul fırsatları arıyor ve böylece de yurt dışı pazarlarına yöneliyorlar. Fakat  yurt dışındaki emlak piyasalarıyla ilgili faktörlerin dikkate alınması gerekli, çünkü her pazarın kendine özgü riskleri ve fırsatları bulunuyor. İşte tam da bu sebeple, ülkemizdeki konut fiyatlarındaki değişimlerin, yurt dışına olan talebi etkilediği söylenebilir." şeklinde konuşuyor.

YURT DIŞINDAN GAYRİMENKUL ALIRKEN DİKKAT

Peki, yurt dışında emlak yatırımı yaparken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?  Mars International CEO'su Hakan Bucak 3 konuya dikkat çekerek şunları dile getiriyor:

1. Yurt dışından emlak alırken mutlaka bir gayrimenkul danışmanı, avukat ve mali müşavir ile satın alma süreçlerinin yönetilmesi büyük önem taşır.

2. Sözleşmelerin ve faturaların dikkatli bir şekilde incelenmesi, paranın resmi bir kaynaktan gönderilmiş olması gerekir.

3. Ayrıca bunlar dışında söz konusu satın alma sürecinde yatırım potansiyeli, hukuki durum, profesyonel yardım ve dil/kültür farklılıkları, bölge ve konum, maliyetler, finansman seçenekleri, mülkiyet türü gibi faktörlere dikkat etmek oldukça önem taşır. Söz konusu.bu faktörler, başarılı bir mülk edinme deneyimi yaşamalarına yardımcı olur.

 

İnşaat maliyet endeksi yüzde 15.7 artarken, konut fiyatları yüzde 2.3 arttı! Normal mi?

Kredi ile konut ve araba almak hayal oldu! 400 bin TL kredinin geri ödemesi 1 milyon lirayı aşıyor!

Nüfus artarken ev sahibi olma oranı neden düşüyor?


Geri Dön