04 / 05 / 2024

Yurt fiyatları 150 liradan başlıyor!

Yurt fiyatları 150 liradan başlıyor!

Üniversiteyi kazanan öğrencilerin barınma telaşı başladı. Başka bir şehirdeki bir üniversiteyi kazandığı için ailesinden uzak kalan öğrencilerin kalabileceği yurtların aylık ücretleri 150 liradan başlayıp bin 700 liraya kadar çıkıyor.



Yükseköğrenim Yerleştirme Sonuçları'nın açıklanmasının ardından başlayan kayıt telaşının yanında öğrencileri ve ailelerini bekleyen önemli bir konu da kalacak yer konusu. Bu yıl 792 bin 249 öğrenci üniversiteyi kazandı. Bu rakamla birlikte Türkiye genelinde yükseköğretimdeki öğrenci sayısı 6 milyona yaklaştı. Türkiye'deki üniversite öğrencilerin yarıya yakını ikamet ettiği yerin dışında bir ilde üniversite okuyor. Öğrenci ve aileleri için telaş ve masraf anlamına gelen bu durum, bir tarafta büyük bir ekonomi yaratmış durumda.


DEVLETTEKİ YATAK KAPASİTESİ 522 BİN


Spor ve Gençlik Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)'nın 81 il ve 192 ilçede 656 yurdu bulunuyor. Bu yurtların 3 tanesi ise KKTC'de hizmet veriyor. Devlet yurtlarındaki konaklama kapasitesi 522 bin 294 kişilik. Bu kapasitenin 327 bin 555'i kız, 194 bin 739'u ise erkek öğrenciler için tahsis edilmiş durumda. Öğrencilere yemek ve temizlik hizmetlerinin de verildiği KYK yurtlarında bir kişilik odalar da var 6 kişilik de. Kişi başına ücretler ise devlet yurtlarında odalarda kalan kişi sayısına göre 150 ila 265 lira arasında değişiyor. Kredi Yurtlar Kurumu'na başvurular iki gün önce başladı ve 22 Ağustos gece 23:59'a kadar devam edecek.


KYK KONTENJANI YETERSİZ KALINCA


Başka bir kente üniversite okumaya giden öğrencilerin önemli bir kısmı devlet yurtlarında kalmayı tercih etmesine rağmen yer sıkıntısından dolayı başka yolları deniyor. Çünkü üniversiteli öğrenci sayısı her geçen yıl yükseliyor. Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, hem güvenli hem de uygun fiyata özel yurt veya evlerde kalmayı tercih ediyor. Başka bir şehirdeki bir üniversiteyi kazandığı için ailesinden uzak kalan öğrencilerin kalabileceği yurtların aylık ücretleri 150 liradan başlayıp bin 700 liraya kadar çıkıyor. Öğrenciler; ailelerinin kendilerine ayırdıkları bütçeye göre yer tercihi yapıyor.


İki gün önce başlayan Kredi  Yurtlar Kurumu başvuruları  20 Ağustos 2016 tarihinde son buluyor.  Ücret avantajı olan KYK yurtları için  öğrencilerin elini çabuk tutmalı.İki gün önce başlayan Kredi Yurtlar Kurumu başvuruları 20 Ağustos 2016 tarihinde son buluyor. Ücret avantajı olan KYK yurtları için öğrencilerin elini çabuk tutmalı.


Vakıflara ait yurtlar da çok revaçta

Ailesinden uzakta üniversite eğitimi alan öğrencilerin diğer bir seçeneği de vakıf ve dernek yurtları. Türgev, Tügva, Ensar Vakfı ve İlim Yayla gibi STK'ların değişik kentlerdeki yurtlarında internet, güvenlik, temizlik, çamaşırhane, revir, kahvaltı, akşam yemeği ile diğer sosyal imkanlar sunuyor. Örneğin 19 ilde 51 yurdu bulunan Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV)'in 10 bin 628 yatak kapasitesi var. 6 bin 700 öğrenciye hizmet veren vakfın yurtlarında kalmanın maliyeti ise aylık 200-1000 lira arasında değişiyor.



Yeni Şafak




Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Devlet ve özel yurtların ücretleri belli oldu. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait devlet yurtlarında en yüksek fiyat 345 olarak belirlenirken havuzlu özel yurtlarda bu fiyat 4 bin TL’yi buluyor.


Üniversite tercihleri açıklanan öğrenciler için bir sonraki adım yurt arayışı olacak. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait yurtların fiyatları 120 TL ve 350 TL olarak açıklanırken, özel yurtlarda bu fiyat 500 TL’den başlayarak 4 bin TL’yi buluyor. KYK yurtlarında öğrenciler en az 4, en fazla 8 kişilik odalarda kalıyor. Devlet tarafından öğrenciye yapılan beslenme yardımında kahvaltı için 2 TL , akşam yemeği için 4TL olmak toplamda 6 TL yardım yapılıyor. Kantin, kafeterya, çamaşırhane, fotokopi, ayakkabı tamiri, terzi, bilardo, internet kafe gibi ihtiyaçlarda yurt tarafından karşılanıyor.

 

5 yıldızlı yurt

 

Devlet yurtlarını tercih etmeyen öğrenciler ise özel yurtların kapısını çalıyor. İstanbul’da bulunan en pahalı özel yurt Bilgili Holding bünyesinde açılan Republika Academic Aparts. 2012 yılında açılan yurdun fiyatları Büyükçekmece’de 500 liradan başlayıp Ortaköy’de 4 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Bu fiyata kahvaltı ve akşam yemeği de dahil. Devlet yurtlarına göre öğrencilere 5 yıldızlı otel imkanı sunan bu yurtlarda havuz, sinema, spor salonu, oyun odaları, kuaför hizmetleri veriliyor. 


5 yıldızlı otel imkanları, suit odalarıyla otel konforu yaşatan yurtta kayıt kampanyaları ise oldukça dikkat çekiyor. Sitede yapılan promosyon kampanyalarında kayıtta indirim ve seyahat fırsatları sunuluyor. İşte o kampanyalardan bazıları; 

 

3 Arkadaşını getirene yüzde 25 indirim, 5 arkadaşını getirene Avrupa seyahati, 6 arkadaşını getirene yüzde 50 indirim. 

 

6 kişiye bir oda 300 

 

Durumu yerinde olmayan ailelerin çocuklarına da yurt var. Ama onlar tabii 4 bin liralık yurt gibi çok konforlu değil. Bir odada 6 kişi kalıyor. Tuvalet ortak. banyo da haftanın sayılı günlerinde.


Üniversite fiyatına yurt

 

Vakıf üniversitelerinin öğrenci yurtlarının fiyatları da okul ücretlerine yaklaştı. Bazı vakıf üniversitelerinin yılık yurt ücreti 20 bin TL’yi geçti. 2016 yılı eğitim ücreti 30 bin 400 olarak açıklanan Bilkent Üniversitesi’nin tek kişilik suit fiyatı 20 bin 600 olarak açıklandı. Yeditepe Üniversitesi’nde ise bu fiyat 17 bin 300 olarak açıklanırken, en ucuz vakıf üniversitesi yurt fiyatını 3 kişilik odalarda 8 bin 400 olarak belirlendi.


Vatan




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Aileler, üniversiteyi kazanan çocukları için bütçelerine göre yurt seçiyor. Devlet yurtlarının fiyatları aylık 150 liradan başlıyor. Özel yurtlar da ise verilen hizmete göre ücretler 4 bin liraya kadar çıkıyor


Üniversitelileri kalacak yer telaşı sardı. Öğrenciler ve aileleri ev ya da yurt seçeneklerinden bütçelerine uygun olanı bulabilmek için arayışa girdi. Devlet yurtları uygun fiyatları ile velinin bütçesini zorlamazken, yüksek fiyatlı özel yurtlar da sunduğu lüks olanaklar ile dikkat çekiyor. Devlet yurtlarının aylık ücreti 150 ila 265 lira arasında değişirken, özel yurtların aylık fiyatı ise 4 bin liraya kadar çıkıyor. Bu yıl 792 bin 249 öğrenci üniversiteyi kazandı. Bunların yaklaşık yarısı ikamet ettiği yerin dışında bir ilde üniversitede okuyacak. Kredi Yurtlar Kurumu'nun (KYK) 81 il ve 192 ilçede 656 yurdu bulunuyor. Yurtların konaklama kapasitesi ise 522 bin 294 kişi. Odalar 1 ve 6 kişilik olarak değişiyor. Ücretler ise odalarda kalan kişi sayısına göre 150 ila 265 lira arasında değişiyor. 


HAVUZLU DA VAR

Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, özel yurt veya evlerde kalmayı tercih ediyor. Büyük kentlerdeki lüks özel yurtlar ise üniversite eğitim ücretleri ile yarışıyor. Havuz, spor salonu, temizlik, internet, seçenekli yemek gibi çeşitli imkanlar sunan özel yurtların ücretleri de sunduğu konfora göre aylık 4 bin liraya kadar yükseliyor...


Takvim


Geri Dön